Παρατηρητήριο Σεισμικού Κινδύνου και Αντισεισμικής Τεχνολογίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Ειδικοί επιστήμονες, Καθηγητές και Ερευνητές από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα του Ιδρύματός μας για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου για τους σεισμούς και τις συνέπειές τους, στο πλαίσιο του Ιδρύματός μας, το οποίο θα προσφέρει σε όλους ανεξαιρέτως τους επιστήμονες, Έλληνες και ξένους που ασχολούνται με τα ζητήματα των σεισμών τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα (μετρήσεις, παρατηρήσεις κ.λπ.) και να προσφέρουν διδασκαλία (σεμινάρια εκπαίδευσης).

Αυτό προκύπτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Διεθνούς Εργαστηρίου Σεισμικού Κινδύνου και Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Αργοστόλι, που οργάνωσε το Ίδρυμά μας με στόχο τη συμβολή του στην ευρύτερη εθνική και διεθνή συζήτηση για το ζήτημα των σεισμών και ιδιαίτερα των συνεπειών τους.

Δρομολογούμε έτσι την υλοποίηση του «Παρατηρητηρίου Έρευνας και Εκπαίδευσης», στο οποίο το Ίδρυμά μας θα προσφέρει διοικητική και οργανωτική υποστήριξη.


Το Παρατηρητήριο που σχεδιάζουμε θα αξιοποιεί όλες τις μέχρι σήμερα προτάσεις (όπως π.χ. την πρόταση του Ερευνητή κ. Χουλιάρα και την πρόταση του Καθηγητή κ. Μακρόπουλου και άλλες), χωρίς καμία διάκριση ή προτίμηση.

Σχετικά με τις αναφορές για την ανάθεση μελέτης Προσεισμικού Ελέγχου των εγκαταστάσεων του Ιδρύματός μας στο «Γραφείο Συνεργάτες Καρύδη Α.Ε.», αντί σε οποιοδήποτε άλλο Γραφείο ή μηχανικό, η απάντησή μας έχει ως ακολούθως:

Η ανάθεση στο συγκεκριμένο «Γραφείο Συνεργάτες Καρύδη Α.Ε.» έγινε λόγω της μεγάλης διεθνούς εμπειρίας του σε ζητήματα προσεισμικών ελέγχων και βέβαια της ανησυχίας και της ευθύνης μας για την ασφάλεια των φοιτητών μας σε έναν ενδεχόμενο νέο σεισμό. Οι μελετητές του «Γραφείου Καρύδη» ουδόλως ασχολήθηκαν με τα προκατασκευασμένα κτίρια του Ιδρύματος στο Αργοστόλι, αλλά με τα παλαιά κτίρια του Ληξουρίου, το κτίριο της Διοίκησης στο Αργοστόλι και τα μικρά κτίσματα στην έξοδο του Αργοστολίου έναντι της Γεωργικής Σχολής, όπως προκύπτει από την σχετική Έκθεση του «Γραφείου» της 15ης Σεπτεμβρίου 2014, η οποία είναι στη διάθεση όλων. Ο έλεγχος αυτός ήταν απαραίτητος και άμεσος πριν εγκατασταθεί ο εργολάβος για την επισκευή των κτιρίων του Ληξουρίου.

Όσον αφορά στην αμοιβή του Γραφείου, αυτή ανέρχεται σε 14.300,00 € χωρίς ΦΠΑ και ανταποκρίνεται στις εργασίες που ανέλαβε να διεξάγει το Γραφείο αυτό για έναν ενδελεχή προσεισμικό έλεγχο με μεθόδους και τεχνικές που δεν περιλαμβάνονται στους συνήθεις ελέγχους, τους οποίους διεξάγουν οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, όπως προκύπτει από το άρθρο 3 της σχετικής σύμβασης του Ιδρύματός μας με το εν λόγω Γραφείο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr