Ξεσπίτωμα για εκατοντάδες φοιτητές από το νέο λουκέτο... στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Κλυδωνισμούς και αντιδράσεις προκαλεί για άλλη μια φορά η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει λουκέτο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εφαρμόζοντας διαφορετική μέθοδο αυτή τη φορά. Εκείνο που δεν κατάφερε πριν από ένα περίπου χρόνο, επιδιώκει να επιτύχει είτε με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, είτε με την τελευταία Έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αυτή 8 ΑΕΙ και 41 ΤΕΙ παρουσιάζουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Μεταξύ αυτών και το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος που λειτουργεί στο νησί μας και χαρακτηρίζεται από τους αξιολογητές ως “μη αυτοδύναμο”, μιας και λειτουργεί αυτήν τη στιγμή με λιγότερα από εννέα μέλη ΔΕΠ. Συνεπώς δεν συνιστά πανεπιστήμιο ή τεχνολογικό ίδρυμα και έχει μπει ήδη στην “black list”, με πιθανότερη συνέπεια να μην υπάρχει στο μηχανογραφικό του 2015.

Το λουκέτο εκτός από την αλυσίδα φέρει μαζί του και σωρεία αρνητικών επιπτώσεων. Πρώτο και κύριο πλήγμα για όσους ήδη φοιτούν, θα είναι η άμεση “μετακόμισή” τους, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Εν μέσω κρίσης θα μπουν στη διαδικασία νέων ταξιδιών, εύρεσης σπιτιών και εργασίας που πολλοί ήδη έχουν και τα έξοδα δεν έχουν τέλος.


Στάση αναμονής ως προς τις αντιδράσεις τους τηρούν τόσο ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος που ζητά επειγόντως συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί μέχρι αύριο το πρωί θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Αλλά και η φοιτητική κοινότητα είναι έτοιμη να αντιδράσει άμεσα. Ο πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Γιώργος Κωστόπουλος δήλωσε λακωνικά πως “σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μπούμε ξανά στην ψυχοφθόρο διαδικασία που βρεθήκαμε πριν από ένα χρόνο”.

Από τη μεριά του ο Βουλευτής Σταυρος Κοντονής αφήνει αιχμές προς την κυβέρνηση για υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεισφορά της στην αύξηση της ανεργίας.

Η Διοικούσα Επιτροπή

“Ουδέν σχόλιο”, είναι η φράση στην οποία συμπυκνώνεται η απάντηση που λάβαμε από το γραφείο Τύπου του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε χθες και ζητώντας την τοποθέτηση των μελών της επι του θέματος μας απάντησαν πως “η Διοικούσα Επιτροπή καθόσον είναι διορισμένη και όχι εκλεγμένη δεν δικαιούται να σχολιάζει προθέσεις και αποφάσεις της πολιτείας”

Οι επιπτώσεις

Το λουκέτο εκτός από την αλυσίδα φέρει μαζί του και σωρεία αρνητικών επιπτώσεων. Τόσο για τους σπουδαστές και άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και για τα νησιά από τα οποία “φεύγουν”. Πρώτο και κύριο πλήγμα για όσους ήδη φοιτούν εκεί, θα είναι η άμεση “μετακόμισή” τους, με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Εν μέσω κρίσης θα μπουν στη διαδικασία νέων ταξιδιών, εύρεσης σπιτιών και εργασίας που πολλοί ήδη έχουν και τα έξοδα δεν έχουν τέλος.

Ακόμη υψώνεται εμπόδιο στους μαθητές της περιφέρειάς μας, ως προς την επιλογή τους, αφού τα τμήματα αυτά τους παρείχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν κοντά στο σπίτι τους και τώρα και τώρα είναι υποχρεωμένοι να “περάσουν” απέναντι.

Τεράστιο είναι το πλήγμα και για την τοπική κοινωνία, αφού οι φοιτητές συνεισφέρουν στην αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση. Στηρίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, αυξάνουν τα έσοδα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, δημιουργούνται επιχειρήσεις για να υποστηρίξουν τον αριθμό τους και δίνουν ζωή στον εκάστοτε τόπο όλο το χρόνο.

Το ΕΣΠΑ

Είναι γνωστό, ότι το ΤΕΙ Ζακύνθου φτιάχτηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, δε μπορεί και δεν πρέπει να μπει λουκέτο, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα που είχαν χορηγηθεί για την ανέγερση του κτιρίου.

Η τοποθέτηση του Βουλευτή

Ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής έλαβε γνώση της απόφασης της σχετικής Επιτροπής Αξιολόγησης για τα ΑΕΙ της χώρας σύμφωνα με την οποία τα ιδρύματα που έχουν λιγότερους από εννέα μόνιμους διδάσκοντες θα κλείσουν, πράγμα που αφορά και το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και ιδίως την ειδικότερη κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Τ.Ε.Ι. ) στην Ζάκυνθο. Σχετικά δήλωσε πως“τo Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικότερα έχουν οδηγήσει με την πολιτική τους στην πλήρη υποβάθμιση των Α.Ε.Ι. πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης με αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης για πρόσβαση σε αυτά και τελικά το αναπόφευκτο κλείσιμό τους. Αυτό που ξεκίνησαν με το Σχέδιο Αθηνά –και το οποίο τότε δεν πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο λόγω των ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων- προσπαθούν τώρα να το ολοκληρώσουν. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η μεγάλη άνοδος της ύφεσης και της ανεργίας έχει ωθήσει στην μείωση της ζήτησης και για τμήματα των ΤΕΙ που τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημαντικό αριθμό σπουδαστών, καθώς κρίνεται ότι αυτά τα τμήματα δεν έχουν ανταπόκριση στην υπάρχουσα αγορά εργασίας”.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr