Κατάληψη από φοιτητές στο κτίριο μέριμνας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας

Κατάληψη από φοιτητές στο κτίριο μέριμνας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας

Σε κατάληψη του κτιρίου της φοιτητικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ) προχώρησαν χθες οι εστιακοί φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαμονής, κατάργηση του ποσού που καλούνται να καταβάλλουν για να πάρουν κλειδί δωματίου (από 150 έως 400 ευρώ), ανανέωση εξοπλισμού, ανέγερση νέων εστιών, ώστε να μη μένει κανείς φοιτητής εκτός, κάρτες σίτισης σε όλους, συντήρηση των υποδομών και μια σειρά ακόμη από διεκδικήσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ιδρύματος ως Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εδώ και λίγο καιρό έχει προχωρήσει η διαδικασία που συγχωνεύει το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και υποβαθμίζει τις σπουδές μας.

Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα με τη συγχώνευση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουμε καθημερινά εμείς όλοι που μένουμε στις εστίες. Αφού θα ανοίξουνε ακόμα άλλα 13 τμήματα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας που θα λειτουργούνε ταυτόχρονα με τα σημερινά τμήματα του ΤΕΙ μέχρι το 2024. Αυτό σημαίνει πως το Ίδρυμα θα λειτουργεί με την ίδια χρηματοδότηση - γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιπλέον κονδύλια ειδικά για τη φοιτητική μέριμνα - με τα διπλάσια τμήματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό πως οι εστίες λειτουργούνε σαν επιχείρηση μέσα στο Ίδρυμα. Όλοι άλλωστε έχουμε ακούσει την ατάκα, με τις βαλίτσες στο χέρι, από τη διοίκηση της φοιτητικής μέριμνας πως «αν δεν δώσεις τα 150 έως 400 ευρώ τώρα δεν παίρνεις το κλειδί για το δωμάτιο που δικαιούσαι». Επικαλούνται βέβαια πως αυτά τα χρήματα πάνε σε παροχές, οι οποίες δεν υπάρχουν! Άλλωστε το ζούμε όλοι καθημερινά με το ζεστό νερό που μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για 5 ώρες τη μέρα και αυτό αποσπασματικά, πολλές φορές βέβαια δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό σε κάποια κτίρια. Επίσης, με το WIFI που έχει πολύ αδύναμο σήμα, που κόβεται συνέχεια, και αν κοπεί και Παρασκευή βράδυ επανέρχεται Δευτέρα πρωί. Υπάρχουν πολλά ακόμα βέβαια. Υγρασίες σε δωμάτια, έντομα παντού, υδραυλικές εγκαταστάσεις παμπάλαιες και η λίστα δεν έχει τελειωμό». 


Όσον αφορά στις αλλαγές που συμβαίνουν εξαιτίας της συγχώνευσης, ο Σύλλογος Φοιτητών-Φοιτητριών αναφέρει ότι η κατάσταση έχει ως εξής:

 «-Αλλάζουνε σταδιακά οι όροι και η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΠΑΔΑ η πρακτική άσκηση από εξάμηνη έχει γίνει τρίμηνη και σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτη.

-Τα μαθήματα του πρώτου έτους των τμημάτων του ΤΕΙ δεν θα επαναληφθούν (δεν θα ξαναγίνει το πρόγραμμα σπουδών του 1ου έτους). Όποιος χρωστάει μάθημα από το 1ο έτος δεν θα μπορεί να το παρακολουθήσει, θα βλέπει μόνο τα θέματα σε κάθε εξεταστική.

-Τέλος, με ποια χρηματοδότηση θα λειτουργούν όλα αυτά; Η χρηματοδότηση του ΤΕΙ ήταν 2.586.000 ευρώ και είχαμε όλες αυτές τις ελλείψεις, όπως ελλείψεις έχουν και στο Πανεπιστήμιο. Από του χρόνου θα υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νέα τμήματα και 2 νέες σχολές και το κράτος δίνει επιπλέον μόλις 600.000 ευρώ για να λειτουργήσουν και 65 νέες θέσεις ΔΕΠ όταν μόνο η ιατρική χρειάζεται 100».

Καταλήγοντας, οι εστιακοί φοιτητές απευθύνουν κάλεσμα σε όλους τους σπουδαστές του πρώην ΤΕΙ όλο το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις και στις αγωνιστικές δράσεις που προγραμματίζουν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr