«Μη σας δυσαρεστήσει αν το ΤΕΙ μεταφερθεί από τον Πύργο...»

Εκκληση απευθύνουν οι πρόεδροι των δύο τμημάτων του ΤΕΙ Πύργου προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς (δήμος, διοίκηση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, υπουργείο Παιδείας) να βοηθήσουν να βρεθεί λύση στη στελέχωση των δύο γραμματειών.

Πλέον απέμειναν μόλις τρεις μέρες για την έναρξη των εγγραφών στο ΤΕΙ Διοίκησης Οικονομίας Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων και η γραμματεία του τμήματος παραμένει κλειστή. Ήδη οι 200 νεοεισαχθέντες φοιτητές τηλεφωνούν για να πληροφορηθούν λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή τους και είτε δεν βρίσκουν κανέναν είτε ζητούν πληροφορίες από την πρόεδρο του τμήματος, Αναστασία Μακρυγένη-Ζαφειροπούλου.

Στο ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, παρότι το τμήμα δεν δέχεται πλέον εισακτέους με το… σφράγισμα από το σχέδιο «Αθηνά». Παλαιοί σπουδαστές που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους για να προλάβουν το «λουκέτο» το 2018, αδυνατούν ακόμα και να λάβουν μια βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας, ενώ απόφοιτοι του 2007 δεν έχουν ακόμα ορκιστεί!


Στο ΤΕΙ υπάρχει μόνο ένας υπαλληλος, ο οποίος εξυπηρετεί και κάνει ελέγχους και στο ΤΕΙ του Πύργου και στο ΤΕΙ της Αμαλιάδας.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται αλυσιδωτές αντιδράσεις, με τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο Λάμπρο Δρόσο να προειδοποιεί ότι η μεταφορά του ΤΕΙ είτε στην Πάτρα είτε στην Αμαλιάδα συγκεντρώνει καθημερινά όλο κα περισσότερες πιθανότητες.

Λάμπρος Δρόσος, Πρόεδρος του ΤΕΙ Πληροφορικής και ΜΜΕ

«Η κατάσταση που βρήκα στο ΤΕΙ δεν είναι καθόλου καλή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διοικητικού προσωπικού. Τη Δευτέρα αρχίζουν οι εγγραφές. Εμείς μπορεί να μην έχουμε εισακτέους αλλά έχουμε παλαιούς φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε βεβαιώσεις. Ένας υπάλληλος αυτή στιγμή εξυπηρετεί και κάνει ελέγχους σε Πύργο και Αμαλιάδα. Το διπλανό τμήμα είναι σε δεινή κατάσταση διότι υπήρχαν δύο κοπέλες που έφυγαν διότι δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους από τον δήμο Πύργου από όσο γνωρίζω. Το θέμα είναι πώς θα βρεθούν υπάλληλοι για τη γραμματεία. Υπήρχε υπόσχεση-δέσμευση από τον προηγούμενο δήμαρχο ότι ο δήμος θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Και επειδή ο δήμος έχει μια συνέχεια, κάναμε μια κουβέντα με τον δήμαρχο στο γραφείο του. Υπάρχει μια συνεργασία και θέλω να πιστεύω ότι θα το λύσει το πρόβλημα. Από τη διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είναι αδύνατον να εξευρεθούν υπάλληλοι. Λόγω κρίσης έφυγαν αρκετοί με συνταξιοδότηση, η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί το ΤΕΙ από πλευράς υπαλλήλων αλλά και καθηγητών. Είμαστε στη βούληση του υπουργείου Παιδείας, αν το επιθυμεί να αποσπάσει υπαλλήλους ή να μας βοηθήσει ο δήμαρχος, που είναι και η πιο άμεση και εφικτή λύση. Ξέρω ότι μπορεί να βοηθήσει. Έχω περάσει από την αυτοδιοίκηση και ξέρω ότι είναι στα όρια, αλλά την έχει αυτή τη δυνατότητα. Δεν μπορούμε όμως να χρονοτριβούμε. Τη Δευτέρα έχουν εγγραφές δίπλα. Θα έρθουν γονείς με τα παιδιά τους να γραφτούν. Τι θα τους πούμε; Ότι είμαστε κλειστοί; Στείλαμε επιστολή στη διοίκηση, όπου λίγο έως πολύ τους λέμε ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η λειτουργία του ΤΕΙ αν δεν υπάρξουν άμεσα υπάλληλοι στις γραμματείες. Εάν δεν λυθεί το θέμα, μη φανεί παράξενη σε κανέναν η απομάκρυνση των τμημάτων».

Αναστασία Μακρυγένη-Ζαφειροπούλου, πρόεδρος του ΤΕΙ ΔΟΕΤΠΜ

«Δυστυχώς φτάσαμε στο απροχώρητο. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, έχουμε εξαντλήσει τα πάντα. Έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας. Κάναμε συναντήσεις με τη δημοτική αρχή, εστάλη έγγραφο στη διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) δεν υπάρχει κάτι θετικό που να μας λύνει τα χέρια σχετικά με τη λειτουργία της γραμματείας, που είναι και το μείζον. Χωρίς αυτήν δεν μπορώ να λειτουργήσω. Υπάρχουν άπειρα τρέχοντα θέματα. Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εγγραφές των νεοεισαχθέντων, όπου περιμένουμε τουλάχιστον 200 σπουδαστές. Πώς θα γίνουν εγγραφές; Με έχουν πάρει από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να ρωτήσουν για τις εγγραφές. Αν έρθουν οι άνθρωποι από τη Χίο και το Ρέθυμνο, τι θα βρουν; Πώς θα λύσουμε το θέμα τους; Δεν έχω ούτε ένα άτομο για να κάνω εγγραφές. Εκλιπαρώ τους υπευθύνους να βρουν μια λύση. Είχαμε άτομα έμπειρα , που μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή με τον δήμο, να δουλέψουν και να βοηθήσουν τους φοιτητές και το ΤΕΙ. Με πήρε τηλέφωνο κυρία βαριά ασθενής η οποία ζητούσε μια βεβαίωση διαγραφής της κόρης για να μπορέσει να μπει σε πρόγραμμα εισόδου (voucher) στην αγορά εργασίας, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα. Δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω. Δήμος και ΤΕΙ νίπτουν τας χείρας τους και μου έχουν δώσει αρνητικές απαντήσεις. Κανένας δεν έχει αντιληφθεί τι θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στο ΤΕΙ».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr