Το ΤΕΙ ΑΜΘ «κλείδωσε» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Το ΤΕΙ ΑΜΘ «κλείδωσε» στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Δημήτρης Μπαντέκας «Πλέον η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει δύο πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούν άνετα να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν πολλά πράγματα για αυτή».

7 τμήματα σε τρείς σχολές, προβλέπει για την Καβάλα και τη Δράμα η μετεξέλιξη του ΤΕΙ ΑΜΘ, που προβλέπεται να προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. 


Όπως γράφει ο «Παρατηρητής Της Θράκης» αυτό προβλέπεται στην πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής που συστήθηκε για αυτό το σκοπό, το οποίο έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, και αν γίνει αποδεκτή, θα προχωρήσει στην υλοποίησή της το επόμενο διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από πλευράς ΤΕΙ ΑΜΘ, με τον Πρύτανή του κ. Δημήτρη Μπαντέκα να διαβεβαιώνει πως τα τμήματα θα αποτελούν μέρος των τοπικών κοινωνιών, με την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει πλέον δύο πανεπιστήμια.

Όσο για το τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, η πρόταση της επιτροπής προβλέπει ότι θα απορροφηθεί από τη Σχολή Ιατρικής του ΔΠΘ. 

Οι νέες σχολές σε Καβάλα και Δράμα 

Στην Καβάλα θα δημιουργηθεί Σχολή Θετικών Επιστημών με τρία τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Χημείας, Φυσικής και Πληροφορικής, και η Σχολή Επιστημών Διοίκησης με 2 τμήματα, που θα περιλαμβάνει το τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Επιστημών Τεχνολογίας. 

Στην Δράμα θα δημιουργηθεί η Σχολή Γεωτεχνικών επιστημών με δύο τμήματα Οινολογίας και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας, καθώς και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Οι σχολές αυτές θα δημιουργηθούν, πιθανότατα και την σχολική χρονιά 2019-2020, αν προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες από το υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουν και τα τμήματα του ΤΕΙ, μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών τους, οι τελευταίοι εκ των οποίων θα εισαχθούν με το φετινό μηχανογραφικό.

Βέβαια σε κάποιους από τους φοιτητές αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα, όταν τελειώσουν τα μαθήματα του τμήματος στο ΤΕΙ, να μεταπηδήσουν σε πανεπιστημιακά τμήματα του ίδιου πανεπιστημίου, παρόλο που πρέπει να προηγηθούν κάποιες διαδικασίες και αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των τμημάτων, αρκεί να υπάρχει συνάφεια.

Έτσι για παράδειγμα στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ, του οποίου τα μαθήματα θα έχουν συνάφεια με το ομώνυμο τμήμα ΑΕΙ που θα δημιουργηθεί, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ φαίνεται πως θα υπάρξουν ανάλογες δυνατότητες και για τμήματα άλλων πόλεων, με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. της Καβάλας να έχει συναφές τμήμα στις Σέρρες.

Ο κ. Μπαντέκας ξεκαθάρισε πως μέσα στην πρόταση, τονίζεται πως η πανεπιστημιούπολη Καβάλας - Δράμας, θα στηρίζεται και θα χρηματοδοτείται, για τις ανάγκες που θα προκύπτουν, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, άσχετα αν η έδρα του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

«Το ότι θα είμαστε μια πανεπιστημιούπολη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας δεν σημαίνει πως η Καβάλα και η Δράμα αλλάζει διοικητικά περιφέρεια» σημείωσε, ενώ ανέφερε πως στον νόμο καθορίζεται πως τόσο ο ερευνητικός εξοπλισμός που υφίσταται για τις σχολές, όσο και καινούριος που θα υπάρξει σε αυτές από διάφορες πηγές, θα παραμένει σε αυτές και δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το Πανεπιστήμιο. 

Συνεργασία με το ΔΠΘ 

Όσο για το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, η επιτροπή πρότεινε αυτό να περάσει στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, με τον κ. Μπαντέκα να θεωρεί πως δεν έχει νόημα να παραμείνει αυτό το Τμήμα στο νέο Πανεπιστήμιο, μιας και θα υπάρξουν δυσκολίες με την απόσταση για την υποστήριξή του. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, το ΔΠΘ με την Ιατρική Σχολή του μπορεί να το υποστηρίξει κατάλληλα.

«Δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΔΠΘ, και μάλιστα πλέον η Περιφέρεια ΑΜΘ θα έχει δύο πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούν άνετα να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν πολλά πράγματα για αυτή» σημείωσε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ. 

Να σημειωθεί πως είχε γίνει προσπάθεια, όταν είχε προκύψει το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το Διεθνές, να γίνουν συναντήσεις με το ΔΠΘ, μέσω μιας επιτροπής την οποία είχε συστήσει η Περιφέρεια. Όμως ο κ. Μπαντέκας σημείωσε πως τότε το ΔΠΘ, το οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα είχε και τα διοικητικά του θέματα, δεν συμμετείχε σε αυτή, μην στέλνοντας τα τρία ονόματα για αυτή, με αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ συνάντηση.

Βέβαια ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ άφησε μια «χαραμάδα» για αλλαγή της κατάστασης, υπενθυμίζοντας πως στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι την έκδοση του νόμου, και μερικές φορές μετά από αυτή, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο σχεδιασμοί να ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr