Διαδήλωση προγραμματίζουν φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας την Τρίτη 6/2

Διαδήλωση προγραμματίζουν φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας την Τρίτη 6/2

Φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας προγραμματίζουν διαδήλωση στα προπύλαια την Τρίτη 6/2 στις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα ο σπουδαστικός σύλλογος της σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδων (ΣΓΤΚΣ) με ανακοίνωση του στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr αναφέρει τα εξής:

Τον Αύγουστο του 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή ένας νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Νόμος Γαβρόγλου. Σαν μία συνέχιση του Νόμου Πλαίσιο και του Σχεδίου Αθηνά, ο Νόμος Γαβρόγλου αποτελεί μία ξεκάθαρη επίθεση στο δικαίωμα όλων στις σπουδές καθώς και στην ποιότητα των σπουδών μας, στην εκμάθηση του επιστημονικού μας αντικειμένου, στην ισχύ του πτυχίου μας καθώς και στα επαγγελματικά μας δικαιώματα.


Πιο αναλυτικά, κάποια από τα κομβικά σημεία αυτού του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

α) Ο Υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα να συγχωνεύει, να καταργεί και να μετονομάζει τμήματα και σχολές σύμφωνα με τις αναπτυξιακές και οικονομικές ανάγκες τις χώρας. Η κατάργηση, συγχώνευση, μετονομασία και αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

β) Παγιώνει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά , ανοίγοντας τον δρόμο για δίδακτρα στα προπτυχιακά. Ο νέος νόμος αλλάζει το ρόλο των Πανεπιστημίων ανοίγοντας επόμενους κύκλους σπουδών με σεμινάρια και μεταπτυχιακά με υποχρεωτικά δίδακτρα.

γ) Αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και θέσπιση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις σχολές να βρίσκουν χρηματοδότηση με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο, είτε αυτό σημαίνει μία χορηγία, είτε μία επιχείρηση ή ένας εφοπλιστής που σαν καλοθελητές θα χρηματοδοτούν τα τμήματα τα οποία στην συνέχεια θα εκμεταλλεύονται με όποιο τρόπο οι ίδιοι θέλουν. Γι' αυτό χαιρετίζουν το ΠΔΑ ο Σύλλογος Ελλήνων Εφοπλιστών και μια σειρά άλλων βιομηχανικών επιμελητηρίων.

δ) Καταργεί το άσυλο, δίνοντας στις πρυτανικές αρχές τη δυνατότητα να καλούν την επέμβαση της αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα. Ζωντανό παράδειγμα η απειλή της Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας, κα.Βενετίκου, που εν όψει της κατάληψης στην κεντρική Διοίκηση απείλησε με εισαγγελική παρέμβαση.

Αν και ο Νόμος Γαβρόγλου έχει πολλά ακόμα κρίσιμα σημεία, υπάρχει ένα νομοσχέδιο στο προσκήνιο βασισμένο στον πρώτο, το νομοσχέδιο για το «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Αυτό αφορά στην κατάργηση των ΤΕΙ πανελλαδικά, είναι η συνέχεια του σχεδίου Αθηνά με το πρόσχημα της ''πανεπιστημιοποίησης''. Δημιουργούνται υπερπανεπιστήμια όπως το ΠΔΑ με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ Πειραιά, όπως το Πανεπιστήμιο Ιονίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που απορροφούν τα ΤΕΙ με συγχώνευση και κατάργησή τους. Αρχικά, προβάλλεται ως αναβάθμιση ο τίτλος Πανεπιστημίου, ενώ τα ΤΕΙ παρέχουν ήδη πτυχία επιπέδου 6 όπως στα Πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα, Πρόκειται για συμφέροντα του κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση των φοιτητών αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο νομοσχέδιο. Με άλλα λόγια, το κεφάλαιο να ελέγχει τις σχολές μας στέλνοντας τους αποφοίτους να εργαστούν σε συγκεκριμένους κλάδους κι επιχειρήσεις χωρίς δικαιώματα. Κάποια από τα κομβικά σημεία του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι τα εξής:

α) Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά (από 42 γίνονται 26). 

β) Διετή προγράμματα σπουδών (επαγγελματικής εκπαίδευσης/κατάρτισης). Σε αυτά τα προγράμματα σπουδών θα έχουν πρόσβαση μόνο οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ οι οποίοι κυριολεκτικά πάνε προς εκτέλεση. Αν δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα με 4 έτη σπουδών, δεν υπάρχει ούτε ένα στα 2 έτη σπουδών. Επιπλέον αυτά τα προγράμματα θα παρασιτούν στα νέα πανεπιστήμια, και θα χορηγούνται επί τω πλείστων από εξωτερικούς παράγοντες, σίγουρα όχι κρατικούς. Οπότε συντρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης, διότι αν δεν χρειάζεται η αγορά εργασίας ένα τμήμα, αυτό δεν θα χρηματοδοτείται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν στον δρόμο κυριολεκτικά. 

γ) Αλλαγές σε προγράμματα σπουδών και ονομασίες τμημάτων.

δ) Μειώσεις εισακτέων. 

ε) Απολύσεις καθηγητών, δεν θα υπάρχει κανένας έκτακτος στο καινούριο «Ίδρυμα».

στ) Διάλυση του πτυχίου, με χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα. Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών δικαιούνται ΜΟΝΟ πτυχίο ΤΕΙ όπως και οι απόφοιτοι μένοντας με ένα παλιό πτυχίο κάποιας ανύπαρκτης σχολής. Οι υπόλοιποι έχουν την επιλογή για πτυχίο Πανεπιστημίου κάνοντας επιπλέον μαθήματα.

Προχωράνε πανελλαδικά στην μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια με αντίστοιχες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, πράγμα που έχει ξεκινήσει και στα Πανεπιστήμια όπως με τη διάσπαση του ΦΠΨ στη Φιλοσοφική. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιείται η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), όπου μετά από μία «κακή» αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σχολές, πετώντας τους φοιτητές στο δρόμο. Εν ολίγοις, όσοι δεν έχουν το χρόνο λόγω εργασίας ή λοιπών κωλυμάτων, ή όσοι δεν έχουν τους πόρους να υποστηρίξουν τους κύκλους σπουδών είναι καταδικασμένοι στην εκμετάλλευση και την ανεργία.

Καλούμε όλους τους σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους να διεξάγουν Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και με διαδηλώσεις και καταλήψεις να ανατρέψουμε το Νόμο Γαβρόγλου και να μπλοκάρουμε το νομοσχέδιο για το ΠΔΑ. Μπορούμε να νικήσουμε!

Όλες και όλοι στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Τρίτη 6 Φλεβάρη στα Προπύλαια, 12:00.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε ακόμη: Υπό κατάληψη η Πρυτανεία του ΤΕΙ Αθηνών

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr