Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΤΕΙ Κρήτης με κατάργηση του Τμήματος Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

Σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΤΕΙ Κρήτης με κατάργηση του Τμήματος Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

ΤΕΙ Κρήτης: Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε ο Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Τ.Ε. για την κατάργηση του Τμήματος τους με το σχέδιο Πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης.

Η επιστολή όπως εστάλει στον Υπουργό Παιδείας μέσα από τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr:

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Αξιότιμοι Κύριοι/ες,

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Τ.Ε. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αποτελεί τον επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα των πτυχιούχων Μηχανικών του Τμήματος Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης από το 2005 που ιδρύθηκε. 

Ο σκοπός ίδρυσης του Συλλόγου αφορά στην έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του Τμήματος, που έπρεπε να είχαν εκδοθεί έξι (6) μήνες μετά τον πρώτο πτυχιούχο πριν δεκαπέντε (15) χρόνια και παραμένουν σε εκκρεμότητα έως και σήμερα.

Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας στο σχέδιο που διαβάζουμε στις ειδήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης καθώς και τον προβληματισμό και την αγωνία γιατί με την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος θα βρεθούν στην απόλυτη αβεβαιότητα.

Η αναδιάρθρωση του Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, μόνο σα θετική μπορεί να κριθεί, καθώς το Ίδρυμα παρέχει άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση και είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για το επιστημονικό του έργο.

Μέσα από την πολυαναμενόμενη αναδιάρθρωση όμως, πληροφορούμαστε ότι το Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος θα καταργηθεί και στη θέση του θα λειτουργήσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

To Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένα αυτόνομο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, έχει λάβει έγκριση για διενέργεια τρίτου κύκλου σπουδών, έχει έντονη ερευνητική παρουσία, διαθέτει 13+1 μέλη ΔΕΠ και διαθέτει μεγάλες κτηριακές υποδομές και αξιόλογο ερευνητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Είναι ένα Τμήμα με μεγάλες ερευνητικές δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης, που οδηγούν στην ανάπτυξη και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Το Τμήμα με το γνωστικό του αντικείμενο καλύπτει ένα μεγάλο εύρος σύγχρονων και επίκαιρων τεχνολογιών που ειδικεύονται στην παρακολούθηση και προστασία του περιβάλλοντος, τη διαχείριση και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη γεωφυσική και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τομείς οι οποίοι σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Μεγάλος αριθμός των πτυχιούχων του Τμήματος απασχολούνται σε συναφείς τομείς στην αγορά εργασίας, σε ινστιτούτα και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτοί οι πτυχιούχοι αποτελούν και την καλύτερη διαφήμιση του Τμήματος στην κοινωνία. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που δεν έχουν εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, μια πολυετής εκκρεμότητα.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος Τ.Ε., εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό με τις κινήσεις που γίνονται, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο σχέδιο που έχει δημοσιευθεί σχετικά με τα εκκρεμή επαγγελματικά δικαιώματα κάτι που θα οδηγήσει στην επαγγελματική αβεβαιότητα πάνω από 600 πτυχιούχους που βρίσκονται στην αγορά εργασίας ή αναζητούν εργασία και τουλάχιστον 800 εγγεγραμμένων φοιτητών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα αποκτήσουν πτυχίο μέχρι την κατάργηση του Τμήματος.

Ο Σύλλογος έχει κάνει επαφές εδώ και 10 χρόνια με τις εκάστοτε αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και έχει λάβει από την πρώτη στιγμή τη συμπαράσταση του Υπουργείου για το ζήτημα. Δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια, έχουμε μείνει με τη συμπαράσταση και τις καλές προθέσεις του Υπουργείου, αλλά αποτελέσματα δεν έχουν υπάρξει.

Ο Σύλλογος ζητάει τη νομοθέτηση ειδικής ρύθμισης για την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων καθώς και ορισμό του φορέα που θα τα εκδώσει, πριν τη νομοθέτηση της αναδιάρθρωσης του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Να θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχει σταματήσει γιατί δεν υπήρχε θεσμοθετημένος φορέας για να τα εκδώσει.

Δεν πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του Τ.Ε.Ι., χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το ελάχιστο για όσους θίγονται άμεσα από την κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος. Και το ελάχιστο είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία θα γίνουν πυξίδα των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Ζητάμε επίσης στο νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης να αναφέρεται καθαρά η ημερομηνία ίδρυσης του νέου Τμήματος Χημικών Μηχανικών, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους φοιτούν ακόμα στο Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος, να έχουν την ευχέρεια να επιλέξουν την παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων που θα προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών του νέου Τμήματος και να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου, όπως προβλέφθηκε για τους φοιτητές του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (άρθρο 5 του ν.4559/2018).

Παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη σας τις ανησυχίες μας, οι οποίες βασίζονται στις εμπειρίες και τις εικόνες που έχουμε αποκτήσει μέσα από τη φοίτηση στο Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος και τις πραγματικές συνθήκες που έχουμε αντιμετωπίσει στην αγορά εργασίας. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων οικογενειών που έχουν ματώσει οικονομικά προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφήνοντας στον αέρα τους πτυχιούχους του Τμήματος. Είναι ανεπίτρεπτο ενεργοί φοιτητές να αποκτήσουν πτυχίο, αποτέλεσμα των πολύχρονων προσπαθειών τους, χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Βασίλης Κασιμάτης

Γεν. Γραμματέας 
Στέλλα Μπάνου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών