Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει τμήμα ΑΕΙ με μόνο δύο φοιτητές και έναν διδάσκοντα

Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει τμήμα ΑΕΙ με μόνο δύο φοιτητές και έναν διδάσκοντα

Υπάρχει στην Ελλάδα τμήμα ΤΕΙ που έχει στο πρώτο έτος σπουδών δύο μόνο φοιτητές και έναν διδάσκοντα. Το συγκεκριμένο τμήμα σύμφωνα με την εφ. "Καθημερινή" λειτουργεί στη Ζάκυνθο και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς οι συνθήκες διδασκαλίας μοιάζουν με ιδιαίτερο φροντιστηριακό μάθημα. 

Το τμήμα στη Ζάκυνθο ξεκίνησε το 2009 και κατάφερε να «επιβιώσει» από το σχέδιο αναδιάρθρωσης «Αθηνά» επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, όταν - με μικροπολιτική στόχευση - πολλά τμήματα ΤΕΙ αντί να καταργηθούν, διατηρήθηκαν ως εισαγωγικές κατευθύνσεις υπό την ομπρέλα ενός άλλου τμήματος.   

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Έτσι, στη Ζάκυνθο στο Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος λειτουργεί η κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, ενώ υπάρχει και η κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος.

Με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, στη Συντήρηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς ορίστηκαν συνολικά 80 θέσεις εισακτέων για τους 74.434 υποψηφίους Γενικών Λυκείων, την πολυπληθέστερη κατηγορία υποψηφίων.   

Εξ αυτών, στο τμήμα εισήχθησαν μόλις δύο, από τους συνολικά 58.010 επιτυχόντες στα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός εισακτέων ήταν 12. Βεβαίως, η προϊσταμένη του τμήματος Αδαμαντία Καντιώτη ανέφερε στην εφημερίδα ότι ο τελικός αριθμός πρωτοετών αυξάνεται από διάφορες άλλες μικρότερες κατηγορίες υποψηφίων και φέτος έφτασε στους εννέα. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι παίρνουν μετεγγραφή για το ΤΕΙ Αθήνας.   

Οπως λέει η κ. Καντιώτη, το τμήμα ως μόνιμο προσωπικό έχει μόνο μία επίκουρη καθηγήτρια και το διδακτικό έργο υποστηρίζεται από το «γειτονικό» τμήμα που έχει οκτώ μονίμους διδάσκοντες, καθώς και από συμβασιούχους. Ουδείς αμφισβητεί την προσπάθεια που γίνεται, καθώς έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες (π.χ. με τη Θεολογική Σχολή Χάλκης) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών του, ενώ από το 2014 το τμήμα στεγάζεται σε νέο κτίριο με άρτιο εξοπλισμό.  

«Δεν κρυβόμαστε. Το τμήμα με τόσο λίγους εισακτέους θα κάνει "κοιλιά". Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε τη σημασία της συντήρησης πολιτισμικής κληρονομιάς σε μία χώρα όπως η Ελλάδα» παρατηρεί η κ. Καντιώτη, η οποία αποδίδει τη δραματική μείωση της προσέλκυσης φοιτητών στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξεταστούν σε Σχέδιο για να εισαχθούν, όπως ορίζεται και για το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών. 

Για την έλλειψη μονίμων διδασκόντων η ίδια αναφέρει ότι έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις εκ των οκτώ που πήρε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από τις συνολικά 135 νέες θέσεις που δόθηκαν στα 14 ΤΕΙ για το 2017. Από την άλλη, για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ήδη από το 2010 είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και από σχετικούς επαγγελματικούς φορείς (π.χ. από τον Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης). 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», υπέρ της λειτουργίας του ΤΕΙ πίεσαν ντόπιοι πολιτικοί παράγοντες. Πολλά εξηγεί πρώην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που παραιτήθηκε από τη θέση του, διότι έκρινε ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικές λύσεις. Όταν έγινε λόγος αλλαγών, αντέδρασαν οι φοιτητές, ενώ στις συζητήσεις έλαβαν μέρος οι γονείς των φοιτητών αλλά και ο μητροπολίτης Ζακύνθου. 

Φοιτητές Δείτε Ακόμη:

Αντιδρούν οι φοιτητές στο «κόψιμο» της δωρεάν φοιτητικής σίτισης! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιοι φοιτητές θα δικαιούνται Δωρεάν Μεταπτυχιακά

Πόσα ευρώ θα λάβουν οι φοιτητές για το φοιτητικό επίδομα ίντερνετ

Διπλή εξεταστική για τους φοιτητές - Τι αποφασίστηκε τελικά!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr