Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Πρωτοβουλία Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου: 11 χρόνια μετά, οι ένοχοι αθώοι και οι αθώοι νεκροί

Πρωτοβουλία Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου: 11 χρόνια μετά, οι ένοχοι αθώοι και οι αθώοι νεκροί

"Η 6η Δεκέμβρη δεν είναι μόνο μία μέρα μνήμης και πένθους, αλλά και μία μέρα οργής. Μία μέρα οργής και μίσους απέναντι στην κρατική καταστολή, που έδειξε τον φασιστικό και απάνθρωπο χαρακτήρα της. Η 6η Δεκέμβρη δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ούτε και ένα απλό συμβάν, είναι η μέρα που ο δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από την σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, μπροστά στα μάτια των φίλων του κι άλλων πολλών μαρτύρων. Η οργή ξεσπάει και θα συνεχίσει να ξεσπάει. 

Το χρονικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπολου.

 Το Σάββατο της 6ης  Δεκεμβρίου του 2008, λίγο πριν τις 21:00, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο Κορκονέας τον σημάδεψε και τον πυροβόλησε στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια. 

Λίγο νωρίτερα περιπολικό στο οποίο επέβαιναν ο Κορκονέας και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, είχε περάσει από το σημείο που βρισκόταν η παρέα των νεαρών, με τους οποίους διαπληκτίστηκαν και στην συνέχεια αποχώρησαν. 

Ωστόσο, επέστρεψαν οι δυο τους πεζοί, δίνοντας στο συμβάν την τραγική αυτή κατάληξη. Ο δεκαπεντάχρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε την ζωή του ακαριαία, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο, όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση. 

Ο Ε. Κορκονέας και ο Β. Σαραλιώτης κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν σε περιφερειακές φυλακές. 

Την 6η Ιουνίου του 2009 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικείων Αθήνας με βούλευμα του, παραπέμπει στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον Κορκονέα για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Μαζί του θα δικαστεί και ο συνάδελφος του Β. Σαραλιώτης, ως συνεργός.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2010 το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας έκρινε τους δύο, ενόχους. Τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερο και χωρίς ελαφρυντικά) σε ισόβια κάθειρξη. Ο Σαραλιώτης καταδικάστηκε για συνεργεία σε φυλάκιση δέκα ετών, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα το Πενταμελές εφετείο Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του και ο ίδιος αποφυλακίστηκε με περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από τον τόπο καταγωγής του.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λαμίας εισήχθη το φθινόπωρο του 2014, ενώ μετά από συνεχείς αναβολές η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το 2016. Στις 29 Νοεμβρίου του 2016 ο Κορκονέας εμφανίζεται αμετανόητος δηλώνοντας «δε θα ζητήσω συγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο»

Την 29η Ιουλίου του 2019 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Κορκονέα για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», ωστόσο του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

 Ο Κορκονέας έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή και έχοντας κάνει μεροκάματα ως έγκλειστος, αποφυλακίστηκε.

Το Νοέμβριο του 2019 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε την άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Εφετείου Λαμίας, κρίνοντας ότι η ερμηνεία είναι εσφαλμένη και η αιτιολογία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, μη επαρκής. Το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα επανεξετάσει την υπόθεση.

Η Δικαιοσύνη αξιολόγησε τη ζωή του Αλέξη δύο χρόνια λιγότερα από όσα πρόλαβε ο ίδιος να ζήσει και τρία περισσότερα από όσα καταδικάστηκε η καθαρίστρια στο Βόλο, για πλαστογραφία απολυτηρίου δημοτικού. Την ίδια στιγμή κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ψευδή πτυχία και κανείς δεν κινεί διαδικασίες εναντίον τους. Ευελπιστούμε στην άμεση απόδοση δικαιοσύνης από τον κρατικό δικαστικό μηχανισμό."

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.

Πρωτοβουλία Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ