Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Εκτός Πανεπιστημίων 40.229 υποψήφιοι - 16 Τμήματα χωρίς εισακτέους και 17 Τμήματα με μόλις ένα εισακτέο

Εκτός Πανεπιστημίων 40.229 υποψήφιοι - 16 Τμήματα χωρίς εισακτέους και 17 Τμήματα με μόλις ένα εισακτέο

Τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν τη «σφαγή» 40.229 υποψηφίων. 

Για 13.780 λιγότερους εισακτέους σε ΑΕΙ σε σχέση με το 2020, γεγονός που είναι η άμεση συνέπεια της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κάνει λόγο το υπουργείου Παιδείας, ενώ εκτιμήσεις και μελέτες εκπαιδευτικών φορέων ανέφεραν ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 20.000. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου «υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται: 1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων. 2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους».

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και οι βάσεις εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια, με χιλιάδες υποψηφίους να αποκλείονται εξαιτίας της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων χρόνων-υποψηφίων που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια. Με μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, 40.229 μαθητές μένουν εκτός ΑΕΙ. Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι είναι 35.148 αυτοί που έμειναν εκτός. Στο ίδιο ενημερωτικό σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν 13.780 λιγότεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368). Από την ανάλυση προκύπτει ακόμη πως υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό οφείλεται: 1) Στο συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων. 2) Στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.

Με την φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν εισάγονται φέτος στα ΑΕΙ υποψήφιοι με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και 5,5 στα 20 για τα Επαγγελματικά (ΕΠΑΛ), ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

«O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Από τους φετινούς υποψήφιους έμειναν εκτός  29.659, αν δεν συμπεριλάβουμε δηλαδή αυτούς που διεκδίκησαν μια θέση με το λεγόμενο 10%. Οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ υπολογίζονται περίπου στις 14.176.Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Μια άλλη επίπτωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ότι έχουμε Τμήματα με πολύ λίγου υποψηφίους. Πιο συγκεκριμένα έως 20 εισακτέους έχουν 100 Τμήματα ενώ μάλιστα 16 Τμήματα δεν έχουν κανένα εισακτέο. Ο αριθμός των Τμημάτων με μόνο ένα εισακτέο ανέρχονται σε 17.

Οι βάσεις 2021

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών