Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 «Είδος πρώτης ανάγκης» για την εύρεση εργασίας θεωρούν οι Ελληνες την απόκτηση Μεταπτυχιακού

«Είδος πρώτης ανάγκης» για την εύρεση εργασίας θεωρούν οι Ελληνες την απόκτηση Μεταπτυχιακού

«Είδος πρώτης ανάγκης» για την εύρεση εργασίας θεωρούν οι Ελληνες την απόκτηση master, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το 2016.

Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται στη ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές τις τελευταίες ακαδημαϊκές χρονιές, με τους αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Οπως φαίνεται, η απόκτηση ενός master θεωρείται πλέον απολύτως αναγκαία για την εξασφάλιση επαγγελματικής αποκατάστασης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 25% συγκριτικά με την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16. Μέχρι το 2010 πολλοί απόφοιτοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ θεωρούσαν ότι το πτυχίο τους ήταν αρκετό προκειμένου να βρουν μια δουλειά, άποψη που όπως δείχνουν τα στοιχεία έχει αντιστραφεί πλήρως.

Ενημέρωση για όλα τα Μεταπτυχιακά: Την ενημερωτική σελίδα για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για κάθε νέα προκήρυξη Μεταπτυχιακού στην Ελλάδα (ΔΩΡΕΑΝ ή με Δίδακτρα), πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου φαίνεται πως αναζητούν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου έχουν στραφεί αρκετοί νέοι και νέες για να βρουν δουλειά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 90% των θέσεων εργασίας (μέχρι το 2020) θα απαιτεί αυξημένες ψηφιακές δεξιότητες, λόγω της διείσδυσης των τεχνολογιών σε κάθε τομέα της ζωής.

Σήμερα λειτουργούν στα ΑΕΙ περισσότερα από 1.140 μεταπτυχιακά προγράμματα, εκ των οποίων μόνο 273 δεν έχουν δίδακτρα. Οσο για τον «τζίρο» των μεταπτυχιακών πανελλαδικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τον χρόνο τα 40-45 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το 2017, ανέφεραν ότι οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές ήταν 66.295, αριθμός ο οποίος κατά το 2019 αυξήθηκε σημαντικά.

Το 2016 οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ήταν 52.946 και το 2012 σχεδόν ο μισός αριθμός (32.255). Η έκρηξη στη ζήτηση των μεταπτυχιακών άρχισε να φαίνεται σε εντυπωσιακό βαθμό από το 2016-17. Τότε οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές που πήραν πτυχίο, σε σχέση με το 2015- 2016, εμφάνισαν αύξηση κατά 15,2%, από 13.276 σε 15.292. Ο αντίστοιχος αριθμός πέντε χρόνια νωρίτερα ήταν 9.695.

Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα

Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, ποσοστό 30% επί του συνολικού αριθµού των φοιτητών που εισάγονται σε κάθε µεταπτυχιακό πρόγραµµα δηµοσίων ΑΕΙ δικαιούται δωρεάν φοίτηση. Η επιλογή γίνεται µε εισοδηµατικά κριτήρια. Τα πανεπιστήµια µε δωρεάν προγράµµατα είναι τα εξής:

ΕΚΠΑ: Παρέχει 23 δωρεάν µεταπτυχιακά σε πλήθος γνωστικών αντικειµένων. Ολα τα µεταπτυχιακά της Νοµικής είναι χωρίς δίδακτρα, καθώς επίσης και αρκετά µεταπτυχιακά σε Θετικές Επιστήµες, όπως σε Χηµεία, Φυσική, Μαθηµατικά και Γεωλογία. Προσφέρει αρκετά δωρεάν µεταπτυχιακά σε Ανθρωπιστικές Επιστήµες, όπως σε επιστήµες Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιστορίας-Αρχαιολογίας.

ΑΠΘ: Το ίδρυµα προσφέρει για τη φετινή ακαδηµαϊκή χρονιά 58 δωρεάν προγράµµατα µεταπτυχιακών σπουδών. Περιλαµβάνονται κύκλοι σπουδών χωρίς δίδακτρα σε Θετικές Επιστήµες (Μαθηµατικά, Φυσική, Χηµεία, Γεωλογία), σε Ανθρωπιστικές Επιστήµες (Ιστορία-Αρχαιολογία, Φιλολογία, Φιλοσοφία, Θεολογία, Θεατρολογία) και σε Τεχνολογικές Επιστήµες από τα τµήµατα της Πολυτεχνικής Σχολής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Λειτουργούν 29 µεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα, τα οποία αφορούν προγράµµατα σε Επιστήµες Υγείας, σε Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήµες, σε Ανθρωπιστικές Επιστήµες, καθώς και σε Επιστήµες της Αγωγής.

ΕΜΠ: Σχεδόν όλα τα µεταπτυχιακά δεν έχουν δίδακτρα και οργανώνονται µε τη συνεργασία δύο ή περισσότερων σχολών του ιδρύµατος. Εκπαιδεύουν µηχανικούς και άλλους επιστήµονες στα γνωστικά πεδία των Τεχνολογικών αλλά και Θετικών Επιστηµών, καθώς και στη χρήση σύγχρονων µεθόδων και τεχνολογιών αιχµής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Προσφέρει περισσότερα από 38 δωρεάν µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών σε όλους τους κλάδους. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επιλέξουν µεταξύ των µεταπτυχιακών Ιατρικής και Βιολογίας στα γνωστικά πεδία των νευροεπιστηµών, πρωτεϊνικής βιοτεχνολογίας κ.ά., και των µεταπτυχιακών Θετικών Επιστηµών (Μαθηµατικών,ΦωτονικήςΝανοηλεκτρικής Επιστήµης Υλικών), Τεχνολογικών Επιστηµών (Πληροφορικής) και Ανθρωπιστικών Επιστηµών (Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Ιστορίας Τέχνης, Τουρκολογίας, Βυζαντινών Σπουδών, Φιλολογίας µε 5 κατευθύνσεις). Λειτουργούν επίσης δωρεάν µεταπτυχιακά σε Κοινωνικές Επιστήµες και Επιστήµες της Αγωγής.

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ: Προσφέρονται 15 δωρεάν µεταπτυχιακά προγράµµατα για σπουδές σε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήµες αλλά και στην Ψυχολογία. Μεγάλη ζήτηση έχουν, επίσης, τα µεταπτυχιακά προγράµµατα της Κοινωνιολογίας, καθώς και το µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών του Τµήµατος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται Δωρεάν Μεταπτυχιακό στην Ελλάδα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Έθνος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr