Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Καθιστική διαμαρτυρία φοιτητών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο - Αναμένουν απάντηση από την Υπουργό (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Καθιστική διαμαρτυρία φοιτητών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο - Αναμένουν απάντηση από την Υπουργό Παιδείας (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Σε καθιστική διαμαρτυρία προχώρησαν φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου μετά από κάλεσμα του Φοιτητικού Συλλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τι δήλωσε στα «Φοιτητικά Νέα» ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Αντώνης Ζάκας κατά τη διάρκεια της συμβολικής διαμαρτυρίας: 

Συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ, για να ενημερώνεστε ΠΡΩΤΟΙ για όλα τα τελευταία νέα!


«Έχουμε συγκεντρωθεί οι φοιτητές σε μια συμβολική καθιστική διαμαρτυρία φορώντας τις εργαστηριακές μας ποδιές. Αυτό διότι, φέτος το Τμήμα μας δέχτηκε 180 εισακτέους. Μπορεί να μην φαίνεται εξωφρενικός αριθμός σε σχέση με άλλα Τμήματα ανά την Ελλάδα, αλλά για το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα σημαντικά δύσκολο διαχειρίσιμο αριθμό. Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο το Πανεπιστήμιο μας εύλογα δέχεται 60 με 80 φοιτητές, αυτό συμβαίνει διότι υπολογισμένο από τα όργανα της Πρυτανείας αλλά και λόγω των εργαστηριακών υποδομών και του προσωπικού που διαθέτει το Πανεπιστήμιο μας δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο αριθμό. 

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η μεγαλύτερη αίθουσα για διάλεξη χωράει το πολύ 100 φοιτητές. Χαρακτηριστικά τα εργαστήρια μας χωράνε 25 με 30 φοιτητές. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαστηριακές ομάδες θα πρέπει να πιεστούν πάρα πολύ, θα πρέπει να μειωθεί το επίπεδο σπουδών, θα πρέπει να κοπούν εργαστήρια. Εμείς δεν θέλουμε να μειώσουμε το επίπεδο των σπουδών μας, βρισκόμαστε εδώ πέρα για να ζητήσουμε έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Παιδείας και έχουμε ήδη στείλει την επιστολή μας. Στην επιστολή μας μπορείτε να διαβάσετε τους λόγους της κινητοποίησης μας και τις λύσεις που δίνουμε. Χρειαζόμαστε άμεσα καθηγητικό προσωπικό και αν το θέμα πρόκειται να διαιωνιστεί και τα επόμενα χρόνια τότε χρειαζόμαστε και υποδομές. Το Πανεπιστήμιο μας δεν μπορεί να αντέξει αυτό τον αριθμό των φοιτητών, όμως όλοι οι φοιτητές έχουμε ίσο δικαίωμα στην μάθηση. Περιμένουμε απάντηση από την Υπουργό Παιδείας.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητές, καθηγητές, διδακτορικοί, βοηθοί εργαστηρίων, μεταπτυχιακοί και απόφοιτοι. Ανάμεσα μας ήταν και φοιτητές των άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Τι πετύχαμε:

  • 200 φοιτητές δείξαμε ότι το πρόβλημα μας είναι σοβαρό.
  • Ενημερωθήκαμε απο την Πρύτανι ότι η επιστολή μας έχει φτάσει στα χέρια της Υπουργού.
  • Λάβαμε διασφάλιση από την Πρύτανι και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ότι δεν θα μείνει κανείς συμφοιτητής μας έξω από μάθημα
  • Και κυρίως συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια.

Το Υπουργείο Παιδείας εγγυήθηκε απάντηση στην επιστολή μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το αίτημα παραμένει, χρειαζόμαστε διδακτικό προσωπικό.»

Οι σχετικές δηλώσεις:

Εικόνες από την διαμαρτυρία:

Η Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας:

Η ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας που έχει σταλεί στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και περιμένουν σχετική απάντηση:

ΠΡΟΣ:

Αξιότιμη κυρία Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας

Κοινοποίηση:

- Αξιότιμη κυρία Μαρία Νικολαΐδου, Πρύτανι Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

- Αξιότιμη κυρία Σμαραγδή Αντωνοπούλου, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής

- Αξιότιμα Μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής

Το κείμενο της Επιστολής:

"Σας αποστέλλουμε το παρακάτω κείμενο για να σας κοινοποιήσουμε προβλήματα των συμφοιτητών μας του πρώτου έτους του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, καθώς και τα προβλήματα που εντοπίζουμε στο νέο Νόμο που εξίσωσε τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των Δημόσιων ΑΕΙ.

Αναφορικά με το πρώτο έτος, το τμήμα μας σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του δέχεται κάθε χρονιά ένα συγκεκριμένο αριθμό φοιτητών, ο οποίος κυμαίνεται από 60 έως και 80 φοιτητές ανά έτος. Το 2014 καθώς και το 2016 ήταν οι 2 χρονιές όπου οι εισακτέοι ξεπέρασαν τους 100. Αυτό οδήγησε στην περικοπή της ύλης και των εργαστηρίων στο μισό, συνεπώς και στην πτώση του επιπέδου σπουδών των συναδέλφων μας χωρίς να ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι ίδιοι. Το πρόβλημα διογκώνεται το τρέχων ακαδημαϊκό έτος όπου οι εισακτέοι ξεπερνούν τους 180!

Αναζητώντας τη ρίζα του προβλήματος για τον μεγάλο αριθμό φοιτητών εντοπίζουμε 2 παράγοντες που συνέδραμαν σε αυτό.

Πρώτος παράγοντας: Πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ. Μέχρι πρότινος το Τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου αποτελούσε το μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα Διαιτολογίας στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δεν δεχόταν μεταγραφές από άλλα όμορα Τμήματα της περιφέρειας, και ούτε ήταν προετοιμασμένο να δεχθεί άμεσα βάσει υποδομών και προσωπικού.

Δεύτερος παράγοντας: Μετεγγραφές με αδέρφια. Ο νόμος θεσπίστηκε πριν 2 χρόνια και προβλέπει μετεγγραφές για φοιτητές που έχουν αδερφό/η που σπουδάζει και δίνονται άνευ άλλων κριτηρίων (κοινωνικοοικονομικών), καθώς και άνευ ποσόστωσης! Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει πως ο παραπάνω νόμος θεσπίστηκε για να βοηθήσει οικογένειες οι οποίες έχουν πάνω από ένα παιδιά που σπουδάζουν. Όμως, ο τρόπος που το ορίζει οδηγεί σε ερήμωση τμημάτων της περιφέρειας, και σε ασφυξία τα τμήματα των μεγάλων πόλεων υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των σπουδών του κάθε φοιτητή.

Ακόμη, η απουσία ποσόστωσης και λοιπών κριτηρίων ευνοεί και συμφοιτητές μας που δεν το έχουν ανάγκη δημιουργώντας ανισότητες.

Ερχόμενοι στο σήμερα… Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής βάσει υποδομών και ανθρωπίνου δυναμικού μπορεί ανά έτος να υποστηρίξει 60 έως 90 άτομα προσφέροντας το βέλτιστο. Οι 180 που επιθυμούν να παρακολουθήσουν αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα μη διαχειρίσιμο αριθμό φοιτητών, για τον οποίο δεν ευθύνονται ούτε οι ίδιοι, ούτε οι καθηγητές, όμως αυτοί καλούνται να το αντιμετωπίσουν.

Μπορεί μια εσωτερική διαχείριση να λύσει ένα πρόβλημα που πηγάζει από το υπουργείο; Δυστυχώς, η απάντηση είναι αρνητική και αυτό διότι οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει το ίδιο το τμήμα είναι, είτε η περικοπή ύλης και εργαστηρίων, άρα η υποβάθμιση των σπουδών ή όπως προτάθηκε η παρακολούθηση των εργαστηρίων από ορισμένο αριθμό φοιτητών με συνέπεια οι υπόλοιποι να μένουν εκτός και να επεκτείνουν τις σπουδές τους.

Ανεξαρτήτως βαθμού πανελληνίων, καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, οι φοιτητές είμαστε ίσοι. Έχουμε ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Θα λάβουμε το ίδιο πτυχίο. Θα είμαστε «το ίδιο επιστήμονες» από όπου και εάν αρχίσαμε. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποκλείσουμε συμφοιτητές μας από την γνώση! Αν και με διαφορετικό αποτέλεσμα, βιώνουμε το ίδιο πρόβλημα καθηγητές και φοιτητές.

Περνώντας στο δεύτερο ζήτημα σχετικά με την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με τα Δημόσια ΑΕΙ. Το πρόσφατο σχέδιο νόμου συγκεκριμένα, εξισώνει τα πτυχία που αφορούν την Δημόσια εκπαίδευση. Είναι ένα ζήτημα το

οποίο έχει πολυσυζητηθεί. Συνοπτικά, ο νόμος για τα πτυχία των κολλεγίων ίσχυε και παλαιότερα και σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανήλθε. Όμως, ειδικά στην Ελλάδα τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που οφείλει να εφαρμόσει ένα ιδιωτικό κολλέγιο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με αυτά ενός δημοσίου Πανεπιστημίου. Συνεπώς, ο νόμος εξισώνοντας τα πτυχία αυτών των δυο εξισώνει και τις σπουδές δημιουργώντας ανισότητες. Αυτό γίνεται ακόμη εντονότερο αν κανείς εκλάβει το σχέδιο νόμου ως νομικό προηγούμενο διεκδικώντας μια σειρά αξιώσεων σε πληθώρα επαγγελματικών κλάδων με αποτέλεσμα το να βρεθούμε ενώπιων μίας συνολικής απαξίωσης των πτυχίων των Πανεπιστημίων μας.

Η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητες του ιδρύματος και των φοιτητών του. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπεύθυνο για άμεσες αλλαγές! Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής χρειάζεται άμεσα διδακτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές να λάβουν το επίπεδο σπουδών που το τμήμα οφείλει να τους παρέχει στον χρόνο που τους το εγγυάται! Μακροπρόθεσμα και εφόσον η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί χρειάζεται επέκταση των κτηριακών υποδομών. Είναι ανήκουστο Πανεπιστημιακό Τμήμα με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα αίθουσας διδασκαλίας να είναι τα 100 άτομα, να δέχεται 180 φοιτητές σε ένα έτος! 

Δεν πατάμε επι πτωμάτων, ζητάμε παιδεία αξιοκρατική χωρίς εμπόδια. 

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συμβολικά καθιστική διαμαρτυρία των φοιτητών, στις 12μ, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στο ύψος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου."

Ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, 

Αντώνης Ζάκας

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών