Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Αντιδράσεις για το "μπλόκο" πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Αντιδράσεις για το «μπλόκο» πτυχιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το γραπτό Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Φοιτητές, πτυχιούχοι και καθηγητές του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έκπληξη διαπίστωσαν πως στην πρόσφατη προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ το συγκεκριμένο πτυχίο.

Ο καθηγητής και προέδρος, Δημήτριος Καρπούζας πήρε θέση για την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το ιδιότυπο «μπλόκο» του πτυχίου του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.


Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά, η απόφαση αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με:

1. το ΠΔ193/13-12-2017, με το οποίο οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εντάσσονται στον κλάδο εκπαιδευτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΠΕ4, ειδικότητας Βιολόγων.

2. τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΦΕΚ Α’ αρ.130/5 Αυγούστου 2009), όπου περιγράφεται ρητά ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος δύνανται να ασχολούνται με την διδασκαλία, την έρευνα και την πραγματογνωμοσύνη σε αντικείμενα που υπάγονται στον ευρύτερο τομέα των βιοεπιστημών.

3. την καθιερωμένη επιστημονική πραγματικότητα ότι οι επιστήμες της Βιοχημείας (ο σύνδεσμος της Χημείας και της Βιολογίας) και της Βιοτεχνολογίας (η τεχνολογία των βιολογικών διεργασιών για την παραγωγή χρήσιμων ή εμπορικά αξιοποιήσιμων προϊόντων και υπηρεσιών) αποτελούν τομείς αιχμής της Βιολογίας και εντάσσονται στο Τομέα των Βιοεπιστημών όπως και τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, που θεωρούνται «αδελφά» τμήματα με το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, ιδρύθηκαν με το ίδιο ΦΕΚ, και οι απόφοιτοι τους έχουν παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα.

4. την συμμετοχή και ένταξη των αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, μαζί με τους αποφοίτους των Τμημάτων ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ και ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ στην Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), η οποία υποστηρίζει απόλυτα το ορθό της ένταξης των αποφοίτων του Τμήματος μας στο ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ.

5. την παγκόσμια επιστημονική πραγματικότητα για την θέση της Βιοχημείας και της Βιοτεχνολογίας στο χώρο της Βιολογίας και των Βιοεπιστημών

Για όλους τους παραπάνω λόγους η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας με απόφαση της (συνεδρίαση 160/30.11.22) έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση συμπερίληψη του Πτυχίου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ στο πλαίσιο του συγκεκριμένου, αλλά και μελλοντικών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ενημερώνει τους αποφοίτους του (https://bio.uth.gr/announcements/) ότι δύνανται να συμμετέχουν στο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη θέσεων ΠΕ ΒΙΟΛΟΓΩΝ (απόφαση του ΑΣΕΠ: ΦΕΚ 3614/11-7.2022) εφόσον η αίτηση τους συνοδεύεται από βεβαίωση που παρέχει το Τμήμα ότι «το πτυχίο του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο της Βιολογίας». Για την παραλαβή των συγκεκριμένων βεβαιώσεων οι απόφοιτοι μας μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία του Τμήματος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Αντιδρούν οι φοιτητές

Πιο αναλυτικά, αναστάτωση επικρατεί αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ορισμένων τμημάτων και κυρίως ΤΕΙ και «κρατάει» από το 1983 έως και το 2019 (!) χρονιά κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα ΤΕΙ και τα έκανε όλα πανεπιστήμια.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φοιτητές κοπίασαν να πάρουν ένα πτυχίο το οποίο δεν κάνει…ούτε για κορνίζα όπως χαρακτηριστικά λένε οι φοιτητές του ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών). Τώρα οι σπουδαστές ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις αφού όπως υπογραμμίζουν «με αφορμή την πρόσφατη προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο χιλιάδες φοιτητές από δεκάδες τμήματα είδαν με έκπληξη ότι το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει τα πτυχία τους.
Μάλιστα την ίδια στιγμή τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά κανονικά με βάση τους νόμους για την ισοτίμηση τους, που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.Το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρόκειται να περάσει».

Οπως αναφέρουν οι σπουδαστές: Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Γεωπόνων, αφού απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων και η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα δεν έχει υπάρξει!

Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων, ενώ περιλαμβάνεται στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου, όμως δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας.

Αντίστοιχα, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί, Τοπογράφους των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, έχουν το ίδιο πρόβλημα! Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδειας άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η οποία βέβαια δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων! Επίσης όπως αναφέρουν οι σπουδαστές «πέρα από τα παραπάνω που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, τα πτυχία των μαιευτών, των εργοθεραπευτών, των φυσικοθεραπευτών, των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έγιναν Πανεπιστημιακά και εντάχθηκαν στην κατηγορία ΠΕ.

Όμως οι απόφοιτοι τους δεν μπορούν να διοριστούν στα νοσοκομεία, διότι στα οργανογράμματα των νοσοκομείων υπάρχουν αυτές οι θέσεις κατηγορίας ΤΕ! Απαιτούμε να αναγνωριστούν άμεσα τα πτυχία όλων των ελληνικών πανεπιστημίων και η δυνατότητα των αποφοίτων τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ! Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα! Καλούμε τους φοιτητές αυτών των Τμημάτων να οργανώσουμε από κοινού τον αγώνα. Να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 3/12 για να μεταφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αγωνιστούμε από κοινού για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα».

Η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, www.asep.gr, με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο Στην προκήρυξη βλέπουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, ποια πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος και ποια όχι. Όσο και αν φαίνεται παράλογο το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει όλα τα πτυχία που χορηγούν τα δημόσια Πανεπιστήμια. Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων. Περιλαμβάνεται, όμως, στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων.

Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 επίσης δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των ΠΕ Γεωπόνων, καθώς απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου. Αυτοί οι πτυχιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία ΤΕ Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Δεν ανήκουν, δηλαδή, πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας.

Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αυτά κουράστηκαν, ξόδεψαν χρήματα για τις σπουδές τους και παίρνουν ένα πτυχίο που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πουθενά επαγγελματικά. Όταν, όμως, συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό το Υπουργείο Παιδείας δεν τους το είπε. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Ναυπηγούς, τους Τοπογράφους των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδειας άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων. Υπάρχει μία επιτροπή που μελετά το θέμα αλλά από το 2019, που ιδρύθηκαν τα τμήματα και έγιναν πενταετών σπουδών, δεν έχει γίνει τίποτα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι το Υποδομών για τους μηχανικούς και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γεωπόνους και τους δασολόγους.

Αντίθετα στον κλάδο ΠΕ Οικονομικών γίνονται δεκτοί όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και των νέων τμημάτων, όπως το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του ΕΚΠΑ, αλλά και τα πτυχία Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου και τα τμήματα Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Εδώ το τοπίο είναι ξεκάθαρο, όπως θα έπρεπε να είναι και στους Γεωπόνους, Δασολόγους και Μηχανικούς. Οι απόφοιτοι του τμήματος Χημείας Καβάλας εγγράφονται κανονικά στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, που αποτελεί πρόσθετο προσόν για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά, αφού, όπως αναφέρει η προκήρυξη “απαιτείται φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης ή καταχωρημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).” Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. είναι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζει τα πτυχία των κολεγίων, συνεπώς οι κάτοχοι πτυχίου κολεγίου αναγνωρισμένου από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στο διαγωνισμό. Έχουμε, λοιπόν, το παράδοξο να αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων και όχι όλα τα πτυχία που χορηγούν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Και κάτι πέρα από τον ΑΣΕΠ.

Τα πτυχία των μαιευτών, των εργοθεραπευτών, των φυσικοθεραπευτών, των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έγιναν Πανεπιστημιακά και εντάχθηκαν στην κατηγορία ΠΕ. Στα νοσοκομεία, όμως, δεν μπορούν να διοριστούν αυτοί οι πτυχιούχοι, αν και όποτε γίνουν διορισμοί σε νοσοκομεία, διότι στα οργανογράμματα των νοσοκομείων υπάρχουν αυτές οι θέσεις κατηγορίας ΤΕ. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό είτε νομοθετικά είτε στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.

Το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι πάρα πολύ παλιό. Το 1983 όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ, ο σχετικός νόμος έλεγε ότι εντός έξι (6) μηνών έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Μέχρι το 2019, που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ αυτό δεν είχε γίνει. Ο λόγος είναι η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μηχανικών των πολυτεχνείων, που εκπροσωπεί το ΤΕΕ και δεν ήθελε την ισοτιμία των πολυτεχνείων με τα ΤΕΙ και των αποφοίτων των ΤΕΙ που ήθελαν ισοτιμία με τους μηχανικούς των πολυτεχνείων. Λογικό ήταν, αφού στα ΤΕΙ οι σπουδές διαρκούσαν 3,5 χρόνια και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και στα πολυτεχνεία 5. Το 2019 έγιναν σε μια νύχτα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια, οι σπουδές έγιναν πενταετείς, αλλά η ισοτιμία των πτυχίων παραπέμφθηκε στο μέλλον.
Από το 2019 μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει. Το 2020 αποφασίστηκε ότι όλα τα νέα τμήματα δεν θα είναι αντίστοιχα για τις μετεγγραφές με τα παλαιά. Δηλαδή, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ο φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ακόμη ένα παράλογο.

Το λογικό είναι να ενισχυθούν αυτά τα τμήματα όσο χρειάζεται ώστε να γίνουν πράγματι ισότιμα με τα αντίστοιχα παλαιότερα ή να αποφασιστεί να κλείσουν και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό και οι φοιτητές να ενταχθούν στα τμήματα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση κατάσταση, ούτε μπορεί να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς. Δε γίνεται να παίρνει ο φοιτητής πτυχίο Γεωπονίας και να μην μπορεί να εργαστεί ως Γεωπόνος, για παράδειγμα. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και να δοθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, διότι κοροϊδεύουμε τα παιδιά μας και αυτό δεν είναι δίκαιο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr