Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών την Τετάρτη "Να μην αποκλειστεί κανείς από τα δια ζώσης μαθήματα"

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία φοιτητών την Τετάρτη "Να μην αποκλειστεί κανείς από τα δια ζώσης μαθήματα"

Σε κινητοποίηση προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ αύριο, Τετάρτη στις 17:00 μπροστά από το ΥΜΑΘ ζητώντας να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη δια ζώσης διδασκαλία.

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων ενώ παράλληλα ζητούν τα χρήματα για την πανεπιστημιακή αστυνομία να δοθούν για τις ανάγκες των φοιτητών.  


Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων:

«Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων! Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη δια ζώσης διδασκαλία!

Δύο εβδομάδες πριν το άνοιγμα των σχολών η κυβέρνηση φέρνει σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία για τον έλεγχο της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Εάν θεωρεί ότι οι φοιτητές θα δεχτούμε την ένταση της καταστολής από την πίσω πόρτα μετά την αναβολή εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι βαθιά γελασμένη.

Καταγγέλλουμε τις δηλώσεις του Πρύτανη Παπαϊωάννου για την θέσπιση κάρτας εισόδου στα μεγάλα πανεπιστήμια. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τις Πρυτανικές αρχές, που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και στις επιδιώξεις της να τρομοκρατήσει τους φοιτητικούς συλλόγους είτε με την ένταση της καταστολής και τις συλλήψεις είτε με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των συνδικαλιστών που όλο αυτό το διάστημα δεν επέτρεψαν να κυριαρχήσει η σιγή νεκροταφείου μέσα στις σχολές.

Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των Πανεπιστημίων σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια ώστε να εξασφαλιστεί με ασφαλείς όρους η δια ζώσης διδασκαλία (σχολαστικός καθαρισμός χώρων, κλιμάκια, αποστάσεις στις αίθουσες κλπ), η κυβέρνηση προωθεί την είσοδο εργολάβων και σεκιούριτι στις σχολές μας για τους οποίους μάλιστα «υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση». Οι φοιτητές απαιτούμε τα λεφτά αυτά, όπως και τα 30 εκατομμύρια της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες μας στην μόρφωση και την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Οι φοιτητές δεν τρώμε κουτόχορτο! Τις κάλπικες δικαιολογίες για μέτρα που δήθεν αποσκοπούν στην ασφάλεια μας ενάντια στην πανδημία τις έχουμε μάθει πλέον καλά. Εάν είχαν πραγματική ανησυχία για την προστασία της υγείας των φοιτητών θα παραχωρούσαν δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές. Θα στελέχωναν τα ιατρεία των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων και την παρακολούθηση των εμβολιασμών. Θα πύκνωναν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τα ιδρύματα.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν  γίνεται με περισσότερη καταστολή αλλά με περισσότερους υγειονομικούς, ενημέρωση και μέτρα προστασίας! Απαιτούμε άμεσα να διαθέσει η κυβέρνηση έκτακτο χρηματικό κονδύλι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των φοιτητών στις σχολές τους.

Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων!

Δυναμώνουμε τον αγώνα ώστε το άνοιγμα των σχολών να συνοδεύεται από όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ώστε να μην ανοιγοκλείσουν και για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας. Για να μείνει στα χαρτιά στο σύνολο του ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και για να παγώσουν τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/9 ΣΤΙΣ 17.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr