Εκδότες: Προς κατάργηση τα δωρεάν συγγράμματα στα Πανεπιστήμια!

Εκδότες: Προς κατάργηση τα δωρεάν συγγράμματα στα Πανεπιστήμια!

Την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια και την διανομή τους ηλεκτρονικά, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων. Μάλιστα, δόθηκε διορία έως τον Μάϊο του τρέχοντος έτους, να αποσταλεί σε ηλεκτρονική μορφή το 25% των συγγραμμάτων, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επιτραπεί στους εκδότες να τα μοιράσουν ούτε σε έντυπη.

Ως αποτελέσματα αυτής της απόφασης του υπουργείου, είναι η παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση των βιβλίων αλλά και η ραγδαία μείωση των εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων.


Αναλυτικά όλα όσα αναφέρουν οι εκδότες με επιστολή τους στα «Φοιτητικά Νέα» με τίτλο: "Καταργείται το δωρεάν σύγγραμμα στα Πανεπιστήμια":

Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τους Έλληνες εκδότες να διανείμουν ηλεκτρονικά συγγράμματα προς τους φοιτητές, χωρίς όμως να διασφαλίζεται η παράνομη αναπαραγωγή και διανομή τους από οποιονδήποτε επίδοξο hacker. Όποιος εκδότης δεν παρέχει μέχρι τον Μάιο του 2022 το 25% των συγγραμμάτων του προς τους φοιτητές και σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν της έντυπης, δεν θα του επιτραπεί να μοιράσει ούτε τα έντυπα συγγράμματα. Δεδομένης της βέβαιης παράνομης αναπαραγωγής και διακίνησης (όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία αναπαράγονται παρανόμως) και της τεράστιας απώλειας εσόδων από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των συγγραφέων, οι οποίοι δεν θα έχουν επιπλέον κίνητρο προς συγγραφή νέων βιβλίων, οι Έλληνες εκδότες αρνούνται να υποκύψουν στον εκβιασμό και να θέσουν στη διάθεση του Υπουργείου τα συγγράμματά τους ηλεκτρονικά, χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια. 

Με αυτόν τον εκβιασμό το Υπουργείο Παιδείας στερεί κατ’ ουσίαν από τους φοιτητές την πρόσβαση στο δωρεάν βιβλίο, αφού θέτει ως προϋπόθεση διανομής έντυπων συγγραμμάτων την άνευ ασφάλειας παράδοση των ηλεκτρονικών. 

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας, κ. Απόστολος Δημητρόπουλος, κάλεσε τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ) και τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) να συζητήσουν με τους τεχνικούς συμβούλους του Υπουργείου τη διασφάλιση των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Ως λύση προστασίας το Υπουργείο μας παρουσίασε το Σύστημα Διαχείρισης Ψηφιακών Δικαιωμάτων (DRM) γνωστής εταιρείας. Οι εκδότες από την πλευρά μας παρουσιάσαμε τεκμήρια στον κ. Γ.Γ. βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το εν λόγω σύστημα «σπάει» με ένα κλικ. Όταν ζητήσαμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τεχνικές λύσεις που θα διασφαλίσουν το περιεχόμενο των βιβλίων μας, ο κ. Γ.Γ. αρνήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μάλιστα έθεσε αντ’ αυτού τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο, για να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στα δωρεάν συγγράμματα, πρέπει οι εκδότες να υποκύψουν στον εκβιασμό και να παραδώσουν τα βιβλία τους βορά στην πειρατεία!

Ως Έλληνες πολίτες και εκδότες συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Υπουργείου περί παροχής ηλεκτρονικού βιβλίου, όμως τέτοιου είδους παροχή στερείται νοήματος δίχως την προηγούμενη διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία οφείλει να προασπίζει το συμφέρον της επιστήμης εν γένει, η οποία συμβάλλει στην προαγωγή του Ανθρώπου. Η μοναδικότητα του επιστημονικού συγγράμματος όπως και κάθε άλλου πνευματικού δημιουργήματος χρήζει της προστασίας που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Αν χαθεί η προστασία αυτή, τότε θα χαθεί και το κίνητρο για νέες εκδόσεις, αφού τα συγγράμματα θα διαρρέουν στο διαδίκτυο παράνομα, ενδεχόμενο το οποίο θα οδηγήσει σε αποεπιστημονικοποίηση της χώρας.

Για ποια, λοιπόν, σύγχρονη κοινωνία γνώσης μιλάμε;

Με εκτίμηση,

Παύλος Παπαχριστοφίλου,
πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων

Νίκος Αργύρης,
πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Φαίδων Κυδωνιάτης,
πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Γρηγόρης Πλαστάρας,
πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου 

Ορίστηκε η ημερομηνία των Φοιτητικών Εκλογών 2022

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr