ΟΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ (2020-2021)

ΟΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ (2020-2021)

Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ ΟΠΑ απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του εξωτερικού και υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας που επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται να συμπληρώσουν σε ηλεκτρονική μορφή την αίτηση που ακολουθεί και να την αποστείλουν υπογεγραμμένη στην κυρία Ντέλιου Κλεοπάτρα (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επισυνάπτοντας και μία φωτοτυπία αποδεικτικού γνώσης ξένης γλώσσας, καθώς και πρόσφατη αναλυτική βαθμολογία από τη Γραμματεία του Τμήματός τους. Η αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται MONO ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που δεν είναι  δυνατή η ηλεκτρονική αποστολή των δικαιολογητικών παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων - Περίοδος υλοποίησης

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι

από 28 Αυγούστου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 

Για την αίτηση πατήστε ΕΔΩ 

Για περισσότερο εποικοδομητικά αποτελέσματα, συστήνεται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να έχουν τελειώσει τις σπουδές των τριών πρώτων ετών του προγράμματος σπουδών τους και να έχουν βρει εταιρεία στην οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση. Παρόλα αυτά, δεν είναι απαραίτητο να έχει βρει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια φορέα απασχόλησης κατά τη διάρκεια υποβολής της παρούσας αίτησης.

Προσοχή: Η πρακτική άσκηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/09/2021 και κατ’ ελάχιστο να έχει δίμηνη διάρκεια. Για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα προτείνεται τρίμηνη διάρκεια που αποτελεί και τη μέγιστη διάρκεια χρηματοδότησης πρακτικής. 

Ενδεικτικά αναφέρεται πως, φοιτητής ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει τρίμηνη πρακτική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημερομηνία μέχρι και την 01/07/2021, φοιτητής ο οποίος επιθυμεί να ολοκληρώσει δίμηνη πρακτική άσκηση μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημερομηνία μέχρι και την 01/08/2021, κοκ. 

Μηνιαία ποσά ανά χώρα υποδοχής 

Τα μηνιαία ποσά ανά χώρα υποδοχής, παρουσιάζονται παρακάτω:

 

Διαδικασία αίτησης 

Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο (2) μηνών. 

Όσοι έχουν ήδη γίνει αποδεκτοί για δίμηνη/τρίμηνη πρακτική άσκηση μετά από απευθείας επικοινωνία τους με επιχειρήσεις/οργανισμούς/φορείς υποδοχής επιλέξιμων Κρατών του Προγράμματος Εrasmus+ πρέπει να το σημειώσουν στην αίτησή τους. 

Οι φοιτητές οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus+ του Τμήματός τους (βλ. παρακάτω ονομαστική κατάσταση) προκειμένου να ζητήσουν την έγκριση αυτής της κινητικότητας και του συγκεκριμένου προγράμματος πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση ή στον οργανισμό υποδοχής που θα επιλέξουν. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με τον υπεύθυνο Προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης Erasmus+ (κυρία Ντέλιου Κλεοπάτρα) για την ενημέρωσή τους σχετικά με το έντυπο της Συμφωνίας Μάθησης για Πρακτική Άσκηση που απαιτείται να συμπληρωθεί από τον ακαδημαϊκό τους συντονιστή αλλά και τα υπόλοιπα έντυπα που απαιτούνται να συμπληρωθούν με σκοπό τη λήψη της υποτροφίας Εrasmus+.

Το βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας είναι να διατηρούν οι ενδιαφερόμενοι τη φοιτητική ιδιότητα κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Τα κριτήρια επιλογής είναι η καλή ακαδημαϊκή επίδοση, η γνώση της γλώσσας εργασίας στην εταιρεία/οργανισμό της χώρας υποδοχής, η εύρεση εταιρείας/οργανισμού υποδοχής στο εξωτερικό και η κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία του σχετικού προγράμματος πρακτικής άσκησης. Η επιλογή πραγματοποιείται από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του Προγράμματος Εrasmus+ με τη στήριξη του Γραφείου Εrasmus+ του Πανεπιστημίου μας. 

Για τη ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ πατήστε ΕΔΩ 

Προσοχή: Η διαδικασία δεν εφαρμόζεται εφόσον το ενδιαφέρον των υποψηφίων φοιτητών (δηλαδή ο αριθμός των αιτήσεων) είναι ίσος με τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων για πρακτική στο εξωτερικό.

Δικαιολογητικά Πρακτικής Άσκησης Erasmus+

(αφού έχει επιλεγεί ο φοιτητής και έχει βρει φορέα απασχόλησης)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν επικοινωνήσει έγκαιρα με το Γραφείο Erasmus+ (σχετικά με την πορεία εύρεσης του φορέα απασχόλησης), προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τα παρακάτω, αφού έχουν επιλεγεί και πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη της υποτροφίας

  1. Σύμβαση Πρακτικής Άσκησης (έγγραφο ΙΚΥ).
  2. Έντυπο Συμφωνίας Μάθησης για Πρακτική Άσκηση (Erasmus+ Learning Agreement for Traineeships).
  3. Φωτοτυπία Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας ή ιδιωτικού ασφαλιστηρίου (και απόδειξης εξόφλησης αυτού) το οποίο να παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να έχει ισχύ στη χώρα που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση, ενώ θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του διαστήματος της πρακτικής άσκησης.
  4. Φωτοτυπία ιδιωτικής ασφάλειας (και απόδειξη εξόφλησης αυτής) που αφορά α) Προσωπικό ατύχημα (κάλυψη και για περίπτωση εργατικού ατυχήματος), β) Αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Η ιδιωτική ασφάλεια θα πρέπει να καλύπτει το πλήρες διάστημα της πρακτικής άσκησης και να έχει ισχύ στη χώρα που θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση.
  5. Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  6. Φωτοτυπία βιβλιαρίου τράπεζας στο οποίο ο μετακινούμενος είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος (αν όχι ο μοναδικός δικαιούχος) κατά προτίμηση Εθνικής Τράπεζας (για αποφυγή κρατήσεως προμήθειας).
  7. Φωτοτυπία πτυχίου γνώσης ξένης γλώσσας στην οποία θα πραγματοποιηθεί η πρακτική άσκηση.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής ή η φοιτήτρια δεν είναι πολίτες της Ε.Ε., θα πρέπει να διαθέτουν άδεια εργασίας εντός της Ε.Ε. (που αποδεικνύεται με τη σχετική βίζα στο διαβατήριό τους). 

Σημαντικές Επισημάνσεις για την Πρακτική Άσκηση Erasmus+

Ακαδημαϊκοί Συντονιστές Erasmus+ Τμημάτων

1. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Μιαούλη

τηλ. 210-8203 447, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

2. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χ. Μήλλιου

τηλ. 210-8203 380, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

3. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Κασιμάτης

τηλ. 210-8203 923, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίκουρος Καθηγητής Δημήτριος Μανωλόπουλος

τηλ.210-8203 143, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

4. Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας

Επίκουρη Καθηγήτρια Αποσπόρη Ελένη

τηλ. 210-8203 141, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

5. Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Χαλαμανδάρης

τηλ. 210-8203 392, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επίκουρος Καθηγήτης Ευθύμιος Δεμοιράκος

τηλ. 210-8203 442, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

6. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειρήνη Βουδούρη

τηλ. 210-8203 559, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναπληρωτής Καθηγητής Αδάμ Βρεχόπουλος

τηλ. 210-8203 804, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναπληρωτής Καθηγητής Κλας Έρικ Σόντερκβιστ

τηλ. 210-8203 679, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

7. Πληροφορικής

Επίκουρη Καθηγήτρια Ευγενία Φουστούκου

τηλ. 210-8203 577, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

8. Στατιστικής

Καθηγητής Αθανάσιος Γιαννακόπουλος

τηλ. 210-8203 801, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Λειβαδά

τηλ. 210-8203 521, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στοιχεία επικοινωνίας με την υπεύθυνη Πρακτικής Άσκησης Erasmus+: 

Ντέλιου Κλεοπάτρα, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ. 210-8203 188.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr