ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά Πανεπιστήμια
Με φόντο τα πρόσφατα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν εντός των ελληνικών πανεπιστημίων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επανέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις-διεκδικήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και στην αποτροπή φαινομένων ανομίας εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Όπως επισημαίνει η φοιτητική παράταξη, παρότι από το 2019 έχει καταργηθεί το "άσυλο ανομίας" και έχει μετατραπεί σε "άσυλο ιδεών", η ύπαρξη βίαιων επιθέσεων σε φοιτητές και καθηγητές υποδεικνύει πως το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ευθύνες των Διοικήσεων των Ιδρυμάτων, οι οποίες, σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, δεν τις αναλαμβάνουν επαρκώς.
Οι προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την ασφάλεια μέσα στα Πανεπιστήμια:
1. Θεσμοθέτηση «Ψηφιακής Κάρτας Εισόδου»
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζητά την άμεση καθιέρωση ψηφιακής κάρτας για φοιτητές, καθηγητές και επισκέπτες, ώστε να διασφαλίζεται ο έλεγχος εισόδου και εξόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους. Παράλληλα, προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων τουρνικέ στα Πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων.
2. Ανάληψη Ευθυνών από τις Πρυτανικές Αρχές
Η φοιτητική παράταξη ζητά από τις Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εφαρμόζεται οριζόντια ο νόμος, όπως προβλέπεται από το νόμο 4623/2019 περί ακαδημαϊκών ελευθεριών.
3. Αυστηρότερο Πειθαρχικό Πλαίσιο
Τέλος, προτείνεται η άρση της φοιτητικής ιδιότητας για οποιονδήποτε φοιτητή εμπλέκεται αποδεδειγμένα – έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης – σε έκνομες ενέργειες.


ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ ΣΤΟ GOOGLE NEWS