Συγκλονίζει ο φοιτητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Ανδρέας Αλικανιώτης «Δεν θέλω να με αποκαλείτε ήρωα»

Συγκλονίζει ο φοιτητής της ΑΕΝ Μακεδονίας Ανδρέας Αλικανιώτης «Δεν θέλω να με αποκαλείτε ήρωα»

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης είναι φοιτητής που ταξίδευε με το τρένο που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο μετρά πλέον 57 νεκρούς. Ο Ανδρέας ήταν μέσα στα άτομα που είχε την τύχη αρχικά να μην τραυματιστεί σοβαρά και έπειτα να έχει την ψυχραιμία να βγει από το βαγόνι του και να σώσει όσους περισσότερους μπορεί.

Ο 20χρονος Ανδρέας Αλικανιώτης, ο οποίος σπουδάζει στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ Μακεδονίας) όπως είπε κατάφερε να σπάσει το τζάμι του βαγονιού του και να σώσει τουλάχιστον δέκα επιβάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο στο ίδιο τρένο βρισκόντουσαν 11 σπουδαστές ΑΕΝ (6 πλοίαρχοι και 5 μηχανικοί). Όπως είπε όλοι βρίσκονται εν ζωή. 

Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!


Ο πρώην κολυμβητής του Κολυμβητικού Ομίλου Ποσειδώνα Ιλισίων, βγήκε σχεδόν αλώβητος από το δεύτερο βαγόνι στο οποίο επέβαινε και με θάρρος μπροστά στην τεράστια φωτιά που έκαιγε μετά τη φονική σύγκρουση φρόντισε να σώσει όσους περισσότερους συνεπιβάτες μπορούσε.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ανδρέας άρχισε να αποκαλείται από πολλούς ήρωας. Ο ίδιος ωστόσο έδειξε ακόμη μία φορά το μεγαλείο της ψυχής του και το ήθος του και ζήτησε από τον κόσμο να μην τον αποκαλεί έτσι.

«Δεν θέλω να με αποκαλείτε ήρωα. Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ. Δεν θεωρούμαι ήρωας, είμαι ένας απλός άνθρωπος, ένας θνητός που έτυχε να έχω μια καλύτερη ψυχολογία, μια ψυχραιμία εκείνη την ώρα και κατάφερα εκείνη την ώρα επειδή μπορούσα, επειδή δεν είχα κάποιο σημαντικό τραύμα, να βοηθήσω κόσμο.

Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

»Και αν είμαι ήρωας, τουλάχιστον δεν είμαι μόνος μου. Υπήρχαν και άλλα άτομα, απλά έτυχε το δικό μου όνομα να ακουστεί περισσότερο», είπε ο Ανδρέας Αλικανιώτης και όλοι ξέσπασαν σε κλάματα και χειροκροτήματα, μαζί και η μητέρα του που τον συνόδευε.

Δείτε το βίντεο:

Συγκλονίζει ο 20χρονος: Βλέπαμε φωτιές και σπινθήρες, πηδούσαμε από 3-4 μέτρα ύψος 

Για όσα έζησε κατά τη μοιραία σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη μίλησε, σήμερα Σάββατο 04 Μαρτίου στο ΣΚΑΙ, ο 20χρονος φοιτητής, Ανδρέας Αλικανιώτης, που κατάφερε όχι μόνο να βγει ζωντανός, αλλά και να σώσει ανθρώπινες ζωές, απεγκλωβίζοντας συνεπιβάτες του από το δεύτερο βαγόνι.

«Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος» είπε ο νεαρός άνδρας και περιέγραψε τη στιγμή της σύγκρουσης, λέγοντας ότι λίγο πριν συνομιλούσε με φίλους τους, για να τον παραλάβει κάποιος από τον σταθμό, επειδή είχε καθυστέρηση το τρένο.

«Εκείνη την ώρα έγινε η σύγκρουση. Την ώρα της έκρηξης βρέθηκα στον αέρα μαζί με τρεις συμφοιτητές μου, όλοι βρισκόμασταν στο δεύτερο βαγόνι».

Περιέγραψε πως παντού υπήρχε σκοτάδι, έβλεπε φωτιά και σπινθήρες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω των αναθυμιάσεων από τα καμένα υλικά.

Ο ίδιος και οι συμφοιτητές του κατάφεραν να πηδήξουν από τα παράθυρα της πάνω πλευράς.

Όπως είπε, ο ίδιος και όσοι μπορούσαν βοηθούσαν κόσμο να βγει από το βαγόνι. Όσοι ήταν σε θέση πηδούσαν από ύψος 3-4 μέτρων.

Στη συνέχεια περιέγραψε βιβλικές σκηνές: «Ο κόσμος έφευγε μακριά από τη φωτιά, μιλούσε στα κινητά, άλλοι ήταν σωριασμένοι στο χωράφι, άλλοι πάλευαν με τον πόνο και την αγωνία αν θα καταφέρουν να ζήσουν. Εκείνη την ώρα σκέφτηκα τρία πράγμα. Αναρωτιόμουν αν είναι αλήθεια αυτό που συνέβη, ότι θα φύγω και δεν θα προλάβω να χαιρετήσω τους δικούς μου ανθρώπους και τουλάχιστον να φύγω ακαριαία, να μην καώ ζωντανός».

Στη συνέχεια, αφού συνειδητοποίησε ότι είναι καλά, «είχα την ψυχραιμία να βοηθήσω κόσμο να βγει και δεν ήμουν μόνος μου σε αυτό. Όλοι όσοι μπορούσαμε βοηθήσαμε».

Είπε ακόμη ότι έκανε 25 λεπτά να βγει από το βαγόνι και μετά τηλεφώνησε στην μητέρα του.

«Δεν νοείται να μην υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, να μην υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» είπε και κατέληξε: «Δεν θα ξανάπαιρνα το τρένο, όχι επειδή φοβάμαι, αλλά επειδή δεν θα ήθελα να ξαναδώσω τα χρήματά μου σε τέτοιους ανθρώπους».

Τέμπη: Ο σπουδαστής ΑΕΝ που επέζησε και έσωσε 10 άτομα / Επέβαιναν 11 σπουδαστές ΑΕΝ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr