Να θεσπιστεί εξαίρεση για τις φοιτητικές εστίες ζητούν με επιστολή τους οικότροφοι ΕΚΠΑ

Να θεσπιστεί εξαίρεση για τις φοιτητικές εστίες ζητούν με επιστολή τους οικότροφοι ΕΚΠΑ

Με επιστολή τους προς τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι οικότροφοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (Φ.Ε.Π.Α.) ζητούν να θεσπιστεί εξαίρεση για τις φοιτητικές εστίες και να επαναλειτουργήσει η κεντρική τροφοδοσία, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς τόσο όλοι οι οικότροφοι, όσο και το σύνολο της κοινωνίας.

Αναλυτικά η επιστολή των οικοτρόφων του ΕΚΠΑ:


Αξιότιμοι κύριοι,

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποιες σοβαρές παραμέτρους που δεν λήφθηκαν υπόψη κατά την θέσπιση του μέτρου.

Πρώτον, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών ΕΚΠΑ, «στις Φοιτητικές Εστίες του ΕΚΠΑ γίνονται δεκτοί για στέγαση και σίτιση φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΚΠΑ.» με τα κριτήρια εισδοχής που θέτει ο ίδιος κανονισμός.

Αυτό συμπεριλαμβάνει σειρά κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της ΚΥΑ, καθώς βρίσκονται ενώπιον αδυναμίας συμμορφώσεως με το ληφθέν μέτρο. Η προταθείσα λύση στέγασης ειδικών κατηγοριών σε τουριστικά καταλύματα για την οποία έχει εγκριθεί δαπάνη ύψους 312.124 ευρώ δεν καλύπτει παρά ελάχιστες περιπτώσεις ατόμων και χωρίς να προβλέπεται πρόνοια αφενός μεν για την σίτιση τους, αφετέρου δε για την υγεία των ατόμων που καλούνται να μετακινηθούν προς την επαρχία λόγω της αναστολής.

Δεύτερον, σε προηγούμενη επικοινωνία μας διαβεβαιώσατε πως το Υπουργείο Παιδείας τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών και συγκεκριμένα της επιστημονικής ομάδας για τον κορωνοϊο που συγκροτήθηκε από του Υπουργείο Υγείας. Εντούτοις, σε τηλεφωνική επικοινωνία μας στις 24/03/2020 με Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο της άνω επιτροπής, γνωστή και ως «Επιτροπή Τσιόδρα» ενημερωθήκαμε πως το ζήτημα τέθηκε στην συνεδρίαση της επιτροπής στις 24/03/2020 και η Επιτροπή αποφάνθηκε αντίθετα στο ληφθέν μέτρο. Η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής απορρίφθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Κανένα μέλος της επιτροπής ενώπιον του έργου που πραγματοποιεί δεν θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική του κατάρτιση και το κύρος του, κάνοντας ψευδείς δηλώσεις.

Τρίτον, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, αυτών των ηρώων που κλήθηκε όλη η Ελλάδα να χειροκροτήσει στα μπαλκόνια τους για την τεράστια μάχη που δίνουν, σε ανακοίνωση του στις 26.03.2020 τάχθηκε ενάντια στο ληφθείσα απόφαση χαρακτηρίζοντας την «επικίνδυνη υγειονομικά απόφαση».

Τέταρτον, στο δελτίο τύπου του Υπουργείο Τουρισμού αναφέρεται πως πέραν των φοιτητών στα τουριστικά καταλύματα των οποίων επιτρέπεται η λειτουργία θα στεγαστεί και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και πάσης φύσεως ιατρικού, νοσηλευτικού ή υγειονομικού προσωπικού. Η άνω κατηγορίες λόγω της φύσης του έργου που επιτελούν, έχουν αυξημένο ρίσκο να έχουν σε επαφή με νοσούντες και κατ’ επέκταση να θέσουν σε κίνδυνο του φοιτητές που στεγάζονται μαζί τους. Επιπλέον, ήδη έγινε γνωστό πως στο Βόλο 21 φοιτητές μείνανε εκτός, λόγω πληρότητας όλων των τουριστικών καταλυμάτων.

Με την παρούσα επιστολή μας, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας μαζί με το Υπουργείο Υγείας, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την δημόσια υγεία, δεδομένου ότι τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες των ειδικών που σε αυτή την κατάσταση ανάγκης είναι αντίθετοι με το ληφθέν μέτρο, να θεσπιστεί εξαίρεση για τις φοιτητικές εστίες και να επαναλειτουργήσει η κεντρική τροφοδοσία, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς τόσο όλοι οι οικότροφοι, όσο και το σύνολο της κοινωνίας.

Υπό το πρίσμα και των πρόσφατων υγειονομικών εξελίξεων, σας παρακαλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα στο ως άνω αίτημα μας περί τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου, καθώς τα προαναφερθέντα καθιστούν την εφαρμογή της ΚΥΑ πρακτικώς αδύνατη για τους οικότροφους, διότι βρίσκονται ενώπιον αδυναμίας συμμορφώσεως με το ληφθέν μέτρο.

Κατόπιν τούτων, λαμβάνοντας υπ΄όψη τα ανωτέρω αναφερόμενα και την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με τις αρχές εντός του ιδρύματος για να διατηρήσουμε τα γενικά μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί, παρακαλούμε να κάνετε δεκτή την παρούσα αίτηση μας.

Σχετικά με την άνω επιστολή:

Α) Την με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20021/21.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ Β’ 956/21-3-2020,

Β) Την με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20035/22.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ Β’ 956/21-3-2020,

Γ) Την υπ. αριθ. 10162/26.03.2020 ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος,

Δ) Το από την 26/03/2020 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Τουρισμού για τα τουριστικά καταλύματα που με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη επιτρέπεται η λειτουργία τους, για την στέγαση ατόμων ειδικών κατηγόριων

Ε) Την υπ. αριθ. 40824/Ζ1 Κοινή Υπουργική Απόφαση στο ΦΕΚ Β’ 1041/26.03.2020

Σύλλογος Οικότροφων Φ.Ε.Π.Α.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr