Καθηγητής έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό! Οι κινήσεις και οι επαφές του με φοιτητές

Καθηγητής έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό! Οι κινήσεις και οι επαφές του με φοιτητές

Δυστυχώς ο 42χρονος καθηγητής που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στο ΠΑΓΝΗ, κατέληξε, αποτελώντας τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό σε επίπεδο Κρήτης.

Ο άτυχος Καθηγητής ο οποίος είχε πάει στην Κρήτη στα μέσα Μαρτίου προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Αρχικά νοσηλευόταν σε ειδικό θάλαμο του νοσοκομείου ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η μεταφορά του σε ΜΕΘ.

Οι κινήσεις του καθηγητή και οι επαφές με φοιτητές

Ο Γερμανός καθηγητής είχε έρθει στην Κρήτη προκειμένου να πραγματοποιήσει μία σειρά σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο.

«Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε ολοκληρώσει δύο διδακτικές ημέρες και συγκεκριμένα δύο σεμινάρια προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Χημείας. Μετά το τέλος των σεμιναρίων ωστόσο ένιωσε αδιαθεσία και ανέβασε πυρετό. Πήγε για εξέταση και τελικά το αποτέλεσμα βγήκε θετικό.

Τα στελέχη του Πανεπιστημίου αλλά και οι φοιτητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια μπήκαν σε καραντίνα ενώ υπήρξε και ενημέρωση των μελών του τμήματος από το προσωπικό και το διδακτικό προσωπικό μέχρι τους τεχνικούς. Παράλληλα ακολούθησε η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κορωνοϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Ο άτυχος άντρας σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Τι είχε ανακοινωθεί από το Πανεπιστήμιο μετά τον εντοπισμό του κρούσματος

Έγινε γνωστό ότι επισκέπτης καθηγητής από το εξωτερικό στο Τμήμα Χημείας ταυτοποιήθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε τα εξής:

α. Από τη έκδοση της παρούσης αναστέλλεται η λειτουργία του Ιδρύματος και στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις μέχρι νεοτέρας.

β. Να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου και στις δύο Πανεπιστημιουπόλεις. Εντός της ημέρας θα γίνει απολύμανση στο Τμήμα Χημείας και θα ακολουθήσουν όλοι οι άλλοι χώροι. Για το λόγο αυτό θα υπάρχει επικοινωνία με τους Προέδρους των Τμημάτων και τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών, η οποία θα συντονίζεται από τη Διεύθυνση και την Υποδιεύθυνση Διοικητικού, ώστε κατά την απολύμανση να υπάρχει υπεύθυνος από κάθε ακαδημαϊκό Τμήμα  ή διοικητική Διεύθυνση που θα παρέχει πρόσβαση στους υπό απολύμανση χώρους.

γ. Όσοι έχουν έλθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο καθηγητή θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους για 14 μέρες και να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ο οποίος θα κάνει και την ιχνηλάτηση του κρούσματος.

Τι είχε δηλώσει ο Πρύτανης για το κρούσμα

Στις 13 Μαρτίου 2020 πραγματοποιήθηκε έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο στο οποίο και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σε όλο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά το κρούσμα κορωνοϊού σε καθηγητή.

«Το τμήμα της Χημείας όπου παρευρέθη ο Γερμανός καθηγητής έκλεισε μετά την ενημέρωση που είχαμε για το θετικό κρούσμα. Υπήρξε έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας σε όλο το πανεπιστήμιο ως μέτρο πρόληψης αλλά και να γίνει απολύμανση όλων των χώρων. Αρχικά θα απολυμανθεί το τμήμα της Χημείας και τις επόμενες ημέρες όλοι οι χώροι του πανεπιστημίου τόσο στο Ηράκλειο όσο και το Ρέθυμνο», επεσήμανε το προηγούμενο διάστημα σε τοπικά μέσα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Τσακαλίδης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το Ίδρυμα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Σε καραντίνα το προσωπικό και οι φοιτητές του νοσοκομείου

Τα στελέχη του Πανεπιστημίου αλλά και οι φοιτητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια έχουν μπει σε καραντίνα.

«Εμείς από την πλευρά μας ενημερώσαμε όλα τα μέλη του τμήματος από το προσωπικό και το διδακτικό προσωπικό μέχρι τους τεχνικούς, τα μέλη του ΔΕΠ και τους φοιτητές. Τα στελέχη του νοσοκομείου αλλά και οι φοιτητές έχουν μπει σε καραντίνα ενώ και ο ίδιος ο Γερμανός καθηγητής είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τώρα ο ΕΟΔΥ είναι αυτός που θα ιχνηλατήσει τις επαφές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλίδης.

Άλλα 7 κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Μέσα σε δώδεκα ημέρες είχαν καταγραφεί 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα και στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού Καθηγητή .

11 Μαρτίου: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 45χρονο Ηρακλειώτη ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αθήνα. Εμφάνιση ήπια συμπτώματα και πήγε στο νοσοκομείο με τα αποτελέσματα να βγαίνουν θετικά. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την οικογένειά του για 14 ημέρες.

12 Μαρτίου: Το βράδυ της 12ης Μαρτίου ανακοινώνεται το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη. Πρόκειται για έναν 33χρονο από το Ηράκλειο ο οποίος αποτελεί κρούσμα απροσδιόριστης πηγής.

13 Μαρτίου: Ο  Γερμανός καθηγητής ήταν το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη. Είχε έρθει για μία σειρά σεμιναρίων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εμφάνισε αρχικά ήπια συμπτώματα και ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό ωστόσο λίγες μέρες αργότερα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ όπου και κατέληξε νωρίτερα σήμερα.

19 Μαρτίου: Το πρώτο κρούσμα από ιχνηλάτηση επαφών αποτελεί μία 28χρονη από το Ηράκλειο. Εμφάνισε συμπτώματα του κορωνοϊού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και παρέμεινε αρκετές ημέρες. Ωστόσο, έλαβε εξιτήριο και πλέον είναι καλά στην υγεία της.

22 Μαρτίου: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μία ημέρα. Ένας 60χρονος που ήταν ιχνηλατημένο κρούσμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το Ηράκλειο. Το δεύτερο αφορά μία 53χρονη από τη Σητεία που μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου και βγήκε λίγες ώρες αργότερα.

23 Μαρτίου: Θετική στον κορωνοϊό είναι μια 67χρονη γυναίκα από την Αργεντινή που επέβαινε στο κρουαζιερόπλοιο «Costa Victoria» που αγκυροβόλησε ανοιχτά του Κόκκινου Πύργου. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο όπου και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ.

24 Μαρτίου: 20χρονος που επέστρεφε από την Μεγάλη Βρετανία στο Ηράκλειο βγήκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο ίδιος μετά την έξαρση των συμπτωμάτων που παρουσίασε εισήχθη στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται αναφέρει το cretapost.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr