Υφυπουργός Παιδείας: Στόχος η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ

Υφυπουργός Παιδείας: Στόχος η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ

Β. Διγαλάκης: «Στόχος μας είναι η αύξηση των θέσεων στις φοιτητικές εστίες μέσω της κρατικής χρηματοδότησης και της πρόσβασης σε επιπρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση να παρέχει βοήθεια στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παρέχουν την δυνατότητα πρόσβασης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε νέα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Δελή, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης, υπογράμμισε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να διαμορφώσει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την αποτελεσματική στήριξη των φοιτητών, σε σοβαρά ζητήματα, όπως είναι αυτά της στέγασης και της σίτισης.

Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη και προφανώς δεν πρόκειται να απεμπολήσει αυτόν της τον ρόλο. Ταυτόχρονα, και με κατεύθυνση την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, σκοπός είναι τα Ιδρύματα να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονους τρόπους επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Τέτοιες συμπληρωματικές εναλλακτικές, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης η οποία, όπως επανέλαβε, δεν θα μειωθεί, είναι και οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) οι οποίες μπορούν να δώσουν ταχύτερες και αξιόπιστες λύσεις για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, ιδιαίτερα μάλιστα, στα Ιδρύματα της περιφέρειας, όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι το ενδιαφέρον μας είναι για έργα κοινωνικών υποδομών με ρήτρες διαθεσιμότητας, ώστε υπόλογοι να είναι η πολιτεία και τα πανεπιστήμια. Ο κ. Υφυπουργός σχολίασε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη διυπουργική απόφαση για τη ΣΔΙΤ, με την οποία προγραμματίζεται η υλοποίηση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μάλιστα, κατόπιν επικοινωνίας του με τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι τον Οκτώβριο, πρόκειται να προχωρήσει η δημοπράτηση του εν λόγω έργου.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε επίσης το σώμα ότι συνεχίζεται η χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των 1.000 ευρώ και ότι στον Π/Υ του 2019 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση οικογενειών με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr