Νέος αποκλεισμός του ΙΝΕΔΙΒΙΜ από εστιακούς φοιτητές - Τα αιτήματα των φοιτητών και η απάντηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Νέο συμβολικό αποκλεισμό πραγματοποιούν σήμερα οι εστιακοί φοιτητές του κτιρίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες.

Μετά την κινητοποίηση της Δευτέρας προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Διαμαρτύρονται για μια ακόμα φορά για τα οξυμένα προβλήματα που τους δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των εστιών.

Οι φοιτητές απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).

Αιτήματα φοιτητών

- Πρόσληψη μόνιμου σταθερού προσωπικού για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης και φύλαξης της εστίας.

- Δωρεάν σίτιση για όλους! Όχι στη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού.

- Ανακαίνιση της Β’ ΦΕΠΑ και όποιου άλλου κτιρίου χρειάζεται. Μέτρα αντιπυρικής - αντισεισμικής θωράκισης. 

- Άμεση τροφοδότηση των εστιών με πλυντήρια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Άμεση επισκευή και συντήρηση των υποδομών.

- Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.

- Κρατική χρηματοδότηση των εστιών στο ύψος των αναγκών.

- Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές! Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Η απάντηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

To ΙΝΕΔΙΒΙΜ μετά τη σημερινή κινητοποίηση (Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019) των φοιτητών στο Κτίριο των Κεντρικών Υπηρεσιών του και τον αποκλεισμό των εργαζομένων του από την είσοδο σε αυτό, ανακοινώνει τα εξής:

- Στην περίπτωση ανακαίνισης της Β’ ΦΕΠΑ με ευθύνη του ΕΚΠΑ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ θεωρεί το πρόβλημα της στέγασης των 80 φοιτητών πρέπει να λυθεί ΑΜΕΣΑ και θα προβεί σε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδράμει στο συγκεκριμένο θέμα.

- Για το πρόβλημα των πλυντηρίων, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεσμεύεται να επιλύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στη ΦΕΑ και στη ΦΕΠΑ στα πλαίσια των επιτρεπτών ορίων από τη νομοθεσία.

- Για το πρόβλημα της υδροδότησης της ΦΕΑ, το πρόβλημα θα λυθεί το συντομότερο δυνατό με στη κατεύθυνση της δημιουργίας νέου δικτύου. Με παρόμοιο τρόπο θα εξεταστεί το πρόβλημα και η επίλυση του στην ΦΕΠΑ.

- Για τις υπηρεσίες συντήρησης που παρέχει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ειδικότερα για τα θέματα του φωτισμού της ΦΕΠΑ η αρμόδια υπηρεσία θα επιμεληθεί την αρτιότερη και ταχύτερη επίλυση του προβλήματος εφόσον αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ

- Βάσει των συμβάσεων που συνάπτει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τους διάφορους αναδόχους παροχής υπηρεσιών, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία. Είναι αυτονόητο ότι η παράβαση της εργατικής νομοθεσίας από τους αναδόχους σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία επιφέρει και τις ανάλογες συνέπειες.

Τι αναφέρει ο Σύλλογος οικοτρόφων Νέας φοιτητικής εστίας ΕΜΠ, επιτροπές αγώνα ΦΕΠΑ, ΦΕΑ

Τη Δευτέρα 04/02/19 και την Τετάρτη 06/02/2019 ο φοιτητικός σύλλογος της Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι επιτροπές αγώνα ΦΕΠΑ και ΦΕΑ προχωρήσαμε σε συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, διαμαρτυρόμενοι για τις πρωτοφανείς συνθήκες που ζούμε κάθε μέρα μέσα στην εστία μας!

Η λειτουργία των εστιών έχει βαρέσει κόκκινο! Η χρόνια κρατική υποχρηματοδότηση από όλες τις κυβερνήσεις έχει υποβαθμίσει πλήρως τους όρους ζωής μας!

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ με θράσος μιλάει για τη «μεταμνημονιακή εποχή» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» παγιώνει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις εστίες! Αποτέλεσμα είναι:  

 • Το δικαίωμα μας στη σίτιση είναι στον αέρα με τους εργολάβους να μειώνουν την ποιότητα του φαγητού, να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων για να κάνουν καλύτερο τζίρο! 
 • Το προσωπικό είναι ελάχιστο με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα ζητήματα λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης των εστιών. Ζούμε σε εκρηκτική κατάσταση που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας! 
 • Το κτήριο της Β ΦΕΠΑ, με βάση ενημέρωση του προέδρου της εφορίας θα κλείσει εντελώς το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω ανακαίνισης του ενώ δεν αναφέρεται πουθενά το τι θα γίνει με τους φοιτητές που μένουν σε αυτό. Ουσιαστικά οι 80 φοιτητές που μένουμε εκεί πετάγονται έξω από τα σπίτια τους αφού δεν υπάρχει στοιχειωδώς σχέδιο για το που θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. ! 
 • Δεκάδες πρωτοετείς φοιτητές έχουν μείνει έξω από τις εστίες ενώ ήδη ολοκληρώνεται σε αρκετές σχολές η εξεταστική! Η κυβέρνηση κυριολεκτικά τους κλείνει το δρόμο προς τη μόρφωση!
 • Δεκάδες είναι αυτοί που έχουν σκουριασμένο νερό στις βρύσες των δωματίων τους, πληρώνουν κάθε μέρα για να πλύνουν τα ρούχα τους λόγω έλλειψης πλυντηρίων στους ορόφους, ενώ το προσωπικό της εστίας μειώνεται συνεχώς και οι υποδομές υποβαθμίζονται!

Καταγγέλλουμε όμως και τη διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι αποτελεί το δεξί χέρι της κυβέρνησης για να υλοποιεί την πολιτική της μέσα στην εστία!

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τους εκπροσώπους τους βάφτισαν τα δίκαια αιτήματα μας για «αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών», «δωρεάν σίτιση για όλους» μη ρεαλιστικά! Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση δίνει 4 δις στο ΝΑΤΟ, πακέτα εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους ! 

Για μία ακόμη φορά μας έκαναν μπαλάκι, αποποιούμενοι τις ευθύνες τους, αρνούμενοι να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που τους θέσαμε! Ζητωκραυγάζοντας για τα ψίχουλα που υπόσχεται προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για «αύξηση της χρηματοδότησης στην παιδεία που όμως θέλει χρόνο» αποκρύπτοντας ότι η όποια αύξηση, αν και όποτε δοθεί, είναι αποτέλεσμα του αγώνα μας αλλά και ότι δεν επαρκεί στο ελάχιστο για να αναπληρώσει τις περικοπές που σε ιδρύματα όπως το ΕΜΠ αγγίζουν το 80 % !!! Ενώ έφτασαν στο σημείο για μία ακόμη φορά να μιλήσουν για «υποκινούμενες-κομματικές κινητοποιήσεις» αναπαράγοντας όλο το σκονάκι λασπολογίας της κυβέρνησης! Τους απαντάμε: Οι αγώνες μας υποκινούνται από τα προβλήματα μας! Σε αντίθεση με τις πολιτικές τους που υποκινούνται και καθοδηγούνται πλήρως από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομιλών και την κυβέρνηση! 

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά πριν καλά καλά πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση η κυβέρνηση έστειλε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο της συγκέντρωσης για να μας τρομοκρατήσει!     

Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!

Κυβέρνηση και διοικήσεις θα μας βρουν μπροστά τους! Οργανώνουμε σχέδιο αντεπίθεσης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα μας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

 • Πρόσληψη μόνιμου σταθερού προσωπικού για όλα τα ζητήματα λειτουργίας, σίτισης, συντήρησης και φύλαξης της εστίας. 
 • Δωρεάν σίτιση για όλους! Όχι στη μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού.
 • Ανακαίνιση της Β’ ΦΕΠΑ και όποιου άλλου κτηρίου χρειάζεται. Μέτρα αντιπυρικής-αντισεισμικής θωράκισης. .
 • Άμεση τροφοδότηση των εστιών με πλυντήρια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Άμεση επισκευή και συντήρηση των υποδομών.
 • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο.
 • Κρατική χρηματοδότηση των εστιών στο ύψος των αναγκών.
 • Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές! Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών.

Καλούμε σε:

 • Οργάνωση συνελεύσεων κτηρίων και γενικών συνελεύσεων σε κάθε εστία. Τώρα είναι η ώρα μαζικά να οργανώσουμε συνελεύσεις, να ακουστούμε, να συζητήσουμε τις απόψεις μας προτάσσοντας τη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών!
 • Στήριξη του αγώνα των εστιακών από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους! 
 • Συντονισμό όλων των συλλόγων οικοτρόφων. Συμπόρευση με τους εργαζόμενους και το συνδικάτο τους!
 • Κινητοποιήσεις στις διοικήσεις των τμημάτων και των πρυτανικών αρχών με σκοπό να πάρουν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων μας!

Σύλλογος οικοτρόφων Νέας φοιτητικής εστίας ΕΜΠ, επιτροπές αγώνα ΦΕΠΑ, ΦΕΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr