Πανεπιστήμιο Πατρών και UNICEF ενώνουν δυνάμεις: 1ο Διεθνές Συνέδριο με 142 Ομιλητές για τον Ρόλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Σχολίασε το άρθρο

Πανελλήνιες 2025 Θέματα - Λύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο για τον ρόλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με τη UNICEF, διοργανώνει το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ρόλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 6 και 7 Ιουνίου 2025, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος. Πρόκειται για μια σημαντική διεθνή συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν 142 εισηγητές και εισηγήτριες από 17 χώρες, παρουσιάζοντας 75 εισηγήσεις.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουνίου στις 10.00 π.μ. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σύμφωνα με το υπόβαθρο του συνεδρίου, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) του 1989 αποτέλεσε ορόσημο στην ανάδειξη των δικαιωμάτων του παιδιού ως βασική κοινωνική αξία. Το άρθρο 42 της Σύμβασης προβλέπει την ευρεία γνωστοποίηση των δικαιωμάτων αυτών, καθιστώντας τα κράτη υπεύθυνα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τριτοβάθμια εκπαίδευση αναγνωρίζεται ως κρίσιμος φορέας διαμόρφωσης στάσεων, αξιών και πολιτειότητας, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να παίζει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του σεβασμού για τα δικαιώματα του παιδιού.

Το Συνέδριο αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της ακαδημαϊκής εμπλοκής μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα, την επιμόρφωση και τη διασύνδεση με την κοινωνία. Ειδική έμφαση δίνεται στην ανάγκη συστηματικής ενσωμάτωσης των δικαιωμάτων του παιδιού στα πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών και στην παραγωγή τεκμηριωμένης πολιτικής γνώσης.

Η διοργάνωση αποτελεί συνέχεια της ίδρυσης, τον Οκτώβριο του 2023, του πρώτου Κέντρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη UNICEF. Το συνέδριο φιλοδοξεί να ενισχύσει τον διεθνή και εθνικό διάλογο για την εφαρμογή της Σύμβασης, φέρνοντας κοντά επιστήμονες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, φορείς της πολιτείας, επαγγελματίες, νέους και παιδιά.

Κύριοι στόχοι και θεματικές του συνεδρίου

Οι στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού και του τρόπου ένταξής τους στην ακαδημαϊκή ατζέντα σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
  • Τη δικτύωση γύρω από την ακαδημαϊκή εμπειρία στο πεδίο των δικαιωμάτων του παιδιού και την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με την πρωτοβουλία “Κέντρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού” που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
  • Την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων από την ενίσχυση του ρόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ανταλλαγή διεθνών καλών πρακτικών και εμπειρίας στους τομείς:

  • Συνεργασία και στρατηγικές συνέργειας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού.
  • Ανάπτυξη γνώσης με έμφαση σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών για τα παιδιά βασισμένων σε τεκμηριωμένα στοιχεία.
  • Εισαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών.
  • Εμπλοκή της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Περισσότερες πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα:
https://childrights.events.net.gr

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.


Προσθήκη σχολίου...
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.