Τα κορυφαία (25) Βρετανικά Πανεπιστήμια στις συναντήσεις της Κεραμέως για συνέργειες με Ελληνικά Πανεπιστήμια

Εικοσιπέντε (25) από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου στις συναντήσεις της Νίκης Κεραμέως για συνέργειες με τα ελληνικά ΑΕΙ

Η Υπουργός παρουσίασε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και έχουν δώσει ώθηση στη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες, αλλάζοντας το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οικονομική υποστήριξη ύψους 80 εκ. που έχει εξασφαλιστεί από ενωσιακούς πόρους για το σκοπό αυτό.

Τα Πανεπιστήμια Οξφόρδης, Cambridge, Imperial, King’s, London School of Economics (LSE), Birmingham, Bristol, Cardiff, Durham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Nottingham, Southampton, Warwick, Queen Mary, University College London (UCL), Exeter, Edinburgh, York, μεταξύ των πλέον διακεκριμένων Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (Russel Group), συμμετείχαν με εκπροσώπους τους στις συναντήσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και των Πρυτάνεων από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο Λονδίνο, με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων.


Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του αρμόδιου οργανισμού για τη διεθνοποίηση των βρετανικών Πανεπιστημίων Universities UK International υπό τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Vivienne Stern και το Διευθυντή Jamie Arrowsmith, η Υπουργός παρουσίασε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή και έχουν δώσει ώθηση στη δυνατότητα των ελληνικών ΑΕΙ να συνάπτουν διεθνείς συνεργασίες, αλλάζοντας το τοπίο στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, την οικονομική υποστήριξη ύψους 80 εκ. που έχει εξασφαλιστεί από ενωσιακούς πόρους για το σκοπό αυτό, καθώς και την πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης να προωθήσει τη διεύρυνση των οριζόντων των Πανεπιστημίων μας με απτά αποτελέσματα, όπως η ακαδημαϊκή συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά και οι Έλληνες Πρυτάνεις, που παρουσίασαν συνοπτικά το έργο των Πανεπιστημίων τους ιδιαίτερα στον τομέα της διεθνοποίησης, καθώς και εκπρόσωποι βρετανικών πανεπιστημίων, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και έθεσαν ερωτήματα στην ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με το εύρος των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν - το οποίο, όπως διευκρινίστηκε, είναι πλέον απεριόριστο και επαφίεται στα ίδια τα Ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργάνωσε τη συζήτηση, ενώ συμμετείχε με υψηλόβαθμα στελέχη του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Maddalaine Ansell, και η Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, Αναστασία Ανδρίτσου. Στο πέρας της εκδήλωσης, υπεγράφη ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου του Liverpool, παρουσία των Πρέσβεων της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννη Ραπτάκη και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Matthew Lodge.

Στη συνέχεια, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του UCL, ένα από τα υψηλότερα στις διεθνείς κατατάξεις Παιδαγωγικά τμήματα στον κόσμο, πραγματοποιήθηκε μια ιδιαιτέρως γόνιμη συζήτηση για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής. Επίσης, η Νίκη Κεραμέως συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, κ.κ. Νικήτα, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Με το νομπελίστα καθηγητή οικονομικών του LSE Χριστόφορο Πισσαρίδη, με τον οποίο συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Λονδίνο, η Υπουργός συζήτησε εκτενώς για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία στα χρόνια της θητείας της, στο πλαίσιο και των προτάσεων της Επιτροπής Πισσαρίδη που στοχεύουν σε μία αλλαγή της εικόνας της οικονομίας της χώρας στη δεκαετία που διανύουμε.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Υπουργός και οι 4 Έλληνες Πρυτάνεις είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε περισσότερα από 100 μέλη της ελληνικής διασποράς του βρετανικού ακαδημαϊκού κόσμου, που συνέρρευσαν μαζικά στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική Πρεσβεία, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους ακαδημαϊκούς μας που απασχολούνται σε κορυφαία βρετανικά Πανεπιστήμια να συζητήσουν με την Υπουργό Παιδείας και τους Πρυτάνεις και να εξετάσουν τρόπους συνεργασίας τους με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η Υπουργός σήμερα θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία του Λονδίνου και στη συνέχεια θα συναντήσει τη νέα Βρετανίδα Υπουργό Παιδείας, Gillian Keegan.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr