Τα 60 διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν σε 11 Πανεπιστήμια από το 2019-2020

Τα 60 διετή προγράμματα σπουδών που θα λειτουργήσουν σε 11 Πανεπιστήμια από το 2019-2020

Σύμφωνα με το ενημερωτικό φυλλάδιο που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας αναμένεται να λειτουργήσουν 60 διετή προγράμματα σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, στα οποία θα μπορούν να  εγγραφούν περίπου 1500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων.

Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών στα Πανεπιστήμια είναι ένας νέος θεσμός που ξεκινά από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 - 2020 για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Στην πρώτη φάση υλοποίησης συμμετέχουν 11 Πανεπιστήμια με 60 και πλέον διετή προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, "Ερευνας και Θρησκευμάτων ή προταθεί από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων, σε αντίστοιχες ειδικότητες στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Από τον Οκτώβριο του 2019 περίπου 1500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών.


Οι σπουδαστές επιλέγονται χωρίς εξετάσεις με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. ή/και τον βαθμό του πτυχίου της ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ.. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα περιλαμβανομένων των μαθημάτων, των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Η πρακτική άσκηση χρηματοδοτείται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους. 

Τι είναι τα Διετή Προγράμματα και σε ποιους απευθύνονται

Τα διετή προγράμματα σπουδών εποπτεύονται από το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.), το οποίο ιδρύεται σε κάθε Πανεπιστήμιο που επιθυμεί να φιλοξενήσει τέτοια προγράμματα. Το Κ.Ε.Ε. αποτελεί τη νέα Ακαδημαϊκή Μονάδα εντός του Ιδρύματος. Διοικείται από ένα Συμβούλιο που ορίζει το κάθε Πανεπιστήμιο, επικεφαλής του οποίου ορίζεται ένας Αντιπρύτανης. Η λειτουργία των διετών προγραμμάτων χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας,"Ερευνας & Θρησκευμάτων με διακριτούς χρηματοδοτικούς πόρους. 

Τα Διετή Προγράμματα Σπουδών αποτελούν μία διεθνώς κατοχυρωμένη πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Διοργανώνονται από τα Πανεπιστήμια και λειτουργούν υπό την εποπτεία τους. Ωστόσο διατηρούν έναν αυτόνομο χαρακτήρα, καθώς το πρόγραμμα σπουδών τους διαμορφώνεται από τις ανάγκες της σύγχρονης Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και της εθνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των διετών προγραμμάτων ενισχύεται η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους. 

Τα διετή προγράμματα σπουδών ανά Πανεπιστήμιο

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν το ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα διετή προγράμματα σπουδών

Προλογικό Σημείωμα Υπουργού ΥΠΠΕΘ

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το έντυπο που έχετε στα χέρια σας παρουσιάζει τα πρώτα 60 διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο του 2019 σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας.

Τα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια, αποτελούν έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό, που υλοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, παρέχοντας μια ακόμη προοπτική για δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων. Ο εναλλακτικός τουρισμός, η βιώσιμη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιστήμες αποκατάστασης υγείας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προσκαλώ τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑΛ να μελετήσουν τα διαθέσιμα διετή προγράμματα σπουδών με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους, ως μια ακόμη επιλογή για τη συνέχιση της ποιοτικής τους εκπαίδευσης.

Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ να συμβάλλουν στην ενημέρωση για τον νέο αυτό θεσμό με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο (facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έντυπο υλικό), έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ. 

Εύχομαι στις μαθήτριες και τους μαθητές δημιουργική συνέχεια στις σπουδές σας.

Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr