Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και Παν. Κρήτης παραμένουν κανονικά στην εστία - Έγιναν δεκτά τα αιτήματα τους

Κέρδισαν οι φοιτητές σε Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης - Παραμένουν στις Εστίες καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματα τους

Ύστερα από τη συλλογική απόφαση των εστιακών φοιτητών να παραμείνουν στα "σπίτια" τους και να μη φύγουν από τις φοιτητικές εστίες οι πρυτανικές αρχές έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους.

Παραμένουν στις φοιτητικές εστίες τους τελικά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς όπως αναφέρουν, σε συνεννόηση με τις πρυτανείες τους κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές οι εστίες και να λάβουν δέσμευση για καθαριότητα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, ο πρύτανης δήλωσε πως οι φοιτητές δεν μπορούν να εκδιωχθούν από τα δωμάτιά τους παρά τη βούλησή τους, ενώ συμφωνήθηκαν και οι επόμενες κινήσεις, προκειμένου να παραμείνουν όσοι επιθυμούν στην εστία.

Επίσης, έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι όσοι φοιτητές επιθυμούν να φύγουν για τις περιοχές τους, θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ρεθύμνου:

«Σήμερα συναντηθήκαμε στις 11π.μ. με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη. Ο Πρύτανης έκανε δεκτά τα αιτήματα μας στο σύνολο τους. Από την αρχή της συζήτησης μα δήλωσε ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν έξω απ ΄τα δωμάτια χωρίς τη βούληση μας. Η συζήτηση κατέληξε σε διαβεβαίωση από μεριάς του ότι:

 • Θα κινηθούν διαδικασίες για την επαναλειτουργία σίτισης
 • Έχει ήδη επικοινωνήσει με το τμήμα Χημείας του Ηρακλείου, ώστε να ενημερωθεί για τα διαθέσιμα αποθέματα αντισηπτικών και να προμηθευτούν καταλλήλως οι εστίες
 • Έχουν κινηθεί διαδικασίες για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα και ότι θα εντατικοποιηθούν οι καθαρισμοί
 • Σε περίπτωση που κάποιος/α εμφανίσει συμπτώματα και θελήσει να εξεταστεί, θα υπάρξει μέριμνα
 • Μας διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν δεκτά όλα τα άτομα χωρίς εξαίρεση, και για λόγους τυπικούς-διαδικαστικούς θα πρέπει να συμπληρώσουμε υπεύθυνες δηλώσεις και να τις αποστείλουμε στη Φοιτητική Μέριμνα
 • Στη δήλωση (μετά από ένταση μας) θα μπορεί κάποιος/α να επικαλεστεί προσωπικούς, οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους, χωρίς να χρειάζεται να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να συντρέχουν προσωπικοί-οικογενειακοί λόγοι (ενδοοικογενειακή βία κτλ) οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αποδειχθούν, ούτε είναι δυνατόν να εκφραστούν

Λίγο αργότερα, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή μας, λάβαμε email από το γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας, στο οποίο μας ζητείται, κατόπιν ενημέρωση που έλαβαν από τον Πρύτανη, να αποστείλουμε (για διαδικαστικούς λόγους) τις δηλώσεις μας.

Συνεπώς, τα αιτήματά μας ικανοποιήθηκαν από τον Πρύτανη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να μένουμε αλληλέγυοι στον αγώνα όλων των συλλόγων και όλων των υπόλοιπων αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη!»

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εστιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά:

«Ο αγώνας και η κοινή οργάνωση και δράση των εστιακών-ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες-έφερε αποτελέσματα! Η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών, που δέχτηκε την κατακραυγή του συνόλου των εστιακών της χώρας, έμεινε στα χαρτιά στις εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Φάνηκε ακόμα μία φορά πως έχουμε την δύναμη στα χέρια μας να ακυρώνουμε στην πράξη αποφάσεις και σχεδιασμούς που βάζουν νέα εμπόδια στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί καταφέραμε:

 • Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες και να πάρουμε δέσμευση για καθαριότητα και αντισηπτικό εξοπλισμό 
 • Να μείνει ανοιχτή η λέσχη σίτισης 
 • Να καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης όλων των εστιακών που παρέμεναν στα Χανιά με όποιο μέσω προτιμούσαν για να φτάσουν στην πόλη τους 
 • Δεν εφησυχαζόμαστε, συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να παρθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα μέτρα για τους φοιτητές που έμειναν στις εστίες λόγω δουλειάς,  είτε έχουν οικογενειακό μέλος σε ευπαθή ομάδα, είτε είναι οι ίδιοι ευπαθείς, είτε δεν έχουν καλές οικογενειακές σχέσεις.

Τονίζουμε στην διοίκηση του ιδρύματος να πάρει καλά υπόψη της ότι την ευθύνη για την διαμονή τους δεν «την έχουν οι φοιτητές». Πρέπει τώρα να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις από την ίδια και από το υπουργείο για:

 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).

Συνεχίζουμε τον αγώνα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Να πάρουν δύναμη από την δύναμη μας για να συνεχίσουν τον αγώνα και οι υπόλοιποι σύλλογοι Οικότροφων πανελλαδικά. Αντίστοιχα οι σύλλογοι που παίρνουν πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα για την στήριξη του αγώνα των υγειονομικών, οι οποίοι κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή!

 • Να επιταχθούν όλες οι ιδιωτικές κλινικές με όλο τον εξοπλισμό και το προσωπικό τους, να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ. 
 • Πολλοί από εμάς δουλεύουν και έχουν νιώσει από την πρώτη στιγμή την ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. Να μπει τώρα φρένο! Διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα επιδόματα».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr