Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής 5ετούς φοίτησης στην Κρήτη

Ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής 5ετούς φοίτησης στην Κρήτη - Το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Ηράκλειο και θα έχει τμήματα και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.

Καμία δέσμευση σε σχέση με την ενίσχυση του Ρεθύμνου από τη λειτουργία του τρίτου πανεπιστημίου που θα λειτουργήσει στο νησί μετά την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, δεν έλαβαν χθες από τον υπουργό Παιδείας οι φορείς του Ρεθύμνου, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, σύμφωνα με τα "Ρεθεμνιώτικα Νέα".

Ειδικότερα, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και οι δυο βουλευτές, Ανδρέας Ξανθός και Γιάννης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, προκειμένου να ενημερωθούν για τους σχεδιασμούς του υπουργείου σε σχέση με την ίδρυση και λειτουργία του νέου πανεπιστημίου στην Κρήτη και ειδικότερα τι προβλέπεται για το Ρέθυμνο.


Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους θεσμικούς ο υπουργός Παιδείας το νέο πανεπιστήμιο που θα προκύψει από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης θα έχει έδρα το Ηράκλειο και τμήματα σε όλη την Κρήτη. Για τον νομό Ρεθύμνου, ωστόσο, δεν προβλέπεται τίποτα καινούριο. 

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας, το τμήμα Μηχανικών Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας θα παραμείνει στο Ρέθυμνο και θα αναβαθμιστεί σε τμήμα πενταετούς φοίτησης, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση και στήριξη από πλευράς λειτουργίας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ (HIPER). Παρά τα αιτήματα των θεσμικών για τη λειτουργία μιας επιπλέον σχολής του νέου πανεπιστημίου στον νομό Ρεθύμνου, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στον σχεδιασμό του υπουργείου, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο πλαίσιο του διαλόγου που, όπως ειπώθηκε, είναι σε εξέλιξη.

Σε ότι αφορά το πανεπιστήμιο Κρήτης ο υπουργός φαίνεται πως διαβεβαίωσε για τη δημιουργία του τμήματος τουρισμού, ωστόσο εκφράστηκαν αντιδράσεις από τους φορείς του νομού όταν πληροφορήθηκαν ότι η σχολή διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή διοίκησης και τουρισμού. Ωστόσο ο υπουργός εξήγησε ότι η σχολή αυτή υπάρχει και δεν μπορεί να καταργηθεί. Τέλος ο κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε θετικός στη χρηματοδότηση από πλευράς υπουργείου της κατασκευής των φοιτητικών εστιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και για την κατασκευή του νέου διοικητηρίου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Δυσαρεστημένοι οι φορείς του νομού Ρεθύμνου

Τα αποτελέσματα της συνάντησης, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν τους φορείς του Ρεθύμνου οι οποίοι, όπως ανέφεραν, θα συνεχίσουν να διεκδικούν με κάθε τρόπο την ενίσχυση του Ρεθύμνου τόσο μέσα από την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, όσο και από το πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις της, στα «Ρ.Ν.», η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ανέφερε: «Η όλη διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαβούλευση. Καταρχάς μας είπαν ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση της επιτροπής που είχε συστήσει ο Γαβρόγλου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ. Μας είπε ότι η σκέψη είναι να αναβαθμιστεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Ρέθυμνο, να υπαχθεί στις πολυτεχνικές σχολές του νέου πανεπιστημίου και θα γίνει πενταετούς φοίτησης. Για δεύτερο τμήμα και μάλιστα τεχνολογικής κατεύθυνσης που ζητούσαμε δεν λάβαμε καμία υπόσχεση. Μας είπαν ότι είναι σε διαβούλευση και υπό σκέψη. Όπως μας είπαν το νέο πανεπιστήμιο θα έχει έδρα το Ηράκλειο, ενώ μας ανέφεραν ότι η σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί σε σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Τουρισμού και σε αυτό αντιδράσαμε γιατί θα υπάρχουν δυο σχολές τουρισμού στο νησί. Μας τόνισαν όμως ότι η σχολή αυτή στο ΤΕΙ υπάρχει και δεν μπορούν να την καταργήσουν. Ουσιαστικά με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου δεν «πειράζουν» το Ρέθυμνο, αλλά δεν το ευνοούν κιόλας. Είπαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ. Υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο καθώς επίσης και το διοικητήριο του Ρεθύμνου. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Θα θέλαμε να ενισχυθεί το Ρέθυμνο και με μια δεύτερη τεχνολογική σχολή. Ειδικά στην προοπτική του να γίνουν μετά από κάποια χρόνια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού ένα δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο θεωρητικές σχολές στην πόλη μας. Θα θέλαμε συνέργεια με τεχνολογικές σχολές που έχουν εργαστήρια και έχουν ευρωπαϊκά προγράμματα και ενισχύονται. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και το υπουργείο μας είπε ότι δεν σταματά ο διάλογος».

Σφόδρα δυσαρεστημένος από τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο οποίος τόνισε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου θα «αφυδατώσει» το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου, αφήνοντας αιχμές ότι μακροπρόθεσμα επιχειρείται μια υποβάθμιση και τίθεται σε κίνδυνο και η διατήρηση της έδρας του πανεπιστημίου Κρήτης.

Από την πλευρά του μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο Γιώργος Μαρινάκης εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένος και χαρακτηριστικά τόνισε: «Ελπίζω αυτά που ακούσαμε για το νέο πανεπιστήμιο, που ήταν μια μη επιθυμητή από εμάς εξέλιξη, να μην έχει καμία επικάλυψη με τις σχολές που υπάρχουν ήδη στο Ρέθυμνο διότι αυτό θα δημιουργήσει -όπως παρατηρούμε ήδη- διολίσθηση σε επίπεδο διοικητικό και επιστημονικό, θα δημιουργήσει «αφυδάτωση» των σχολών του Ρεθύμνου. Ζητήσαμε να ενισχυθεί το ΤΕΙ με μια ακόμα σχολή που θα δώσει μια πληρότητα στο ήδη υπάρχον τμήμα που ανήκει στο πολυτεχνικό τμήμα του νέου πανεπιστημίου. Ζητήσαμε επιτέλους να ιδρυθεί η νέα σχολή τουρισμού, έστω και ως τμήμα στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο. Ανησυχώ πάρα πολύ ότι το ήδη υπάρχον τμήμα του ΤΕΙ Ηρακλείου από σχολή Διοίκησης μετονομάζεται σε σχολή Διοίκησης και Τουρισμού. Θεωρώ ότι και αυτό είναι άλλη μια πλαγιοκόπηση της πρωτοβουλίας που παίρνουμε για την ίδρυση του τμήματος τουρισμού στο Ρέθυμνο και θέσαμε πάρα πολύ έντονα ότι θα αποδείξουν την καλή τους διάθεση απέναντι στην πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου με τη δημιουργία 2.000 κλινών για τους φοιτητές μας για να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει στο Ρέθυμνο. Τους υπενθυμίσαμε ότι το Ρέθυμνο είναι ο μόνος δήμος που είναι ο μέγας ευεργέτης του πανεπιστημίου με τη δωρεά των 1.200 στρεμμάτων, με τη γενναία παραχώρηση και του «ΞΕΝΙΑ» και με την γενικότερη πολιτική που ακολουθεί ο δήμος και η κοινωνία σε σχέση με το πανεπιστήμιο, κάτι που δεν συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν θέλουμε κανείς να αδικηθεί αλλά δεν θέλουμε με τίποτα να «αφυδατωθεί» το δικό μας πανεπιστήμιο και η δικιά μας οντότητα. Εξέφρασα τη σοβαρή μου επιφύλαξη ότι η δημιουργία του τρίτου πανεπιστημίου στο μέλλον θα είναι εντελώς καταστροφική για το θέμα των σχολών του Ρεθύμνου ακόμα και της έδρας. Θέματα τα οποία φυσικά δεν απαντήθηκαν ικανοποιητικά από την ηγεσία του υπουργείου. Τα θέματα τέθηκαν, είναι ώρα λοιπόν ο κάθε ένας θεσμικός που εκπροσωπεί το Ρέθυμνο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο μεγάλο θέμα που λέγεται πανεπιστήμιο. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι επίσης από την έλλειψη ακαδημαϊκού διαλόγου και επικοινωνίας μεταξύ του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ για να βρισκόταν μια άλλη λύση και όχι αυτή της δημιουργίας τρίτου πανεπιστημίου στην Κρήτη. Θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια ένα νησί να έχει τρία πανεπιστήμια. Αυτό δεν έχει να κάνει με το που θα πάνε οι σχολές και πως θα κατανεμηθούν χωρικά. Έχει να κάνει με το ότι δημιουργούμε μια πλειάδα πανεπιστημίων και δεν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει και τρόπος να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά τους και οικονομικά τους προβλήματα. Το υπουργείο είπε ότι δεν είναι οριστικό και ότι θα άκουσε τις προτάσεις μας θα ξανακουβεντιάσουμε και ελπίζω να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη εκδοχή για το Ρέθυμνο. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένοι με όσα ακούσαμε».

Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κτιριακών υποδομών επισημαίνοντας στον υπουργό την ανάγκη της ένταξης στο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου πανεπιστημίου, της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε δημοτική έκταση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επίσης ζήτησα να ενταχθεί μέσα στο κτιριολογικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου η δημιουργία επί δημοτικής έκτασης των σχολών του ΤΕΙ, με τρόπο αξιοπρεπή που να ταιριάζει σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Έτσι θα μας δοθεί η ευκαιρία να «απελευθερώσουμε» τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στα Περβόλια, όπου εκεί μετά ο δήμος θεωρώ ότι μπορεί να ανακατασκευάσει τον χώρο, ο οποίος μπορεί να πάρει και άλλες πολλές χρήσεις για την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές υποδομές αποδεικνύουν άλλωστε τη βούληση της πολιτείας ότι επιθυμούν να υπάρχουν σχολές στο Ρέθυμνο. Επίσης έβαλα θέμα ότι δεν είναι δυνατόν η έδρα να μην έχει διοικητήριο ακόμα να προσκρούουμε σε διάφορες γραφειοκρατικές αντεγκλήσεις και είναι φανερό και πρέπει κάποτε το υπουργείο να ασχοληθεί με την άνιση κατανομή των κονδυλίων μεταξύ του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου σε ότι αφορά τις υποδομές. Όσο και να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν παραμένει ίδια η ανισοκατανομή».

Φιλόδοξος σχεδιασμός για κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών στου Γάλλου

Εν τω μεταξύ, φιλόδοξος είναι ο σχεδιασμός του πανεπιστήμιο Κρήτης για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στου Γάλλου. Ήδη από χθες δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο η διακήρυξη που αφορά στην τροποποίηση και επικαιροποίηση μελέτης για την κατασκευή 125 κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου συνολικού προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Πρόκειται για κτίρια 3000 τ.μ. ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.5 εκ. ευρώ, χρήματα για τα οποία το υπουργείο έχει εκφράσει τη θετική του βούληση να τα διαθέσει από το ΠΔΕ. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι χρηματοοικονομική μελέτη που εκπονείται με κονδύλια της περιφέρειας Κρήτης για την κατασκευή στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου αλλά και στο Ηράκλειο νέων φοιτητικών κατοικιών. Για τα παραπάνω έλαβαν σχετικές διαβεβαιώσεις για τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου οι φορείς του νομού.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρύτανης φοιτητικής μέριμνας Κώστας Σπανουδάκης, ανέφερε: «Είμαστε πραγματικά σε μια ιστορική καμπή όπου η επικαιροποίηση της μελέτης για τη νέα φοιτητική κατοικία στου Γάλλου διακηρύχθηκε και αναμένεται εντός του έτους να κατακυρωθεί σε ανάδοχο. Όπως έχουμε πει αφορά σε δύο καινούριες πτέρυγες δυναμικότητας 125 δωματίων σε κτίρια συνολικού εμβαδού περίπου 3000 τ.μ. και αρχικού προϋπολογισμού 4.5 εκ. ευρώ».

Τον Φλεβάρη προκηρύσσεται η μελέτη για το διοικητήριο στου Γάλλου

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη φοιτητικής μέριμνας τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί η μελέτη κατασκευής του διοικητηρίου στου Γάλλου που αφορά ένα μεγάλο κτίριο περίπου 5000 τ.μ., το οποίο σχεδιάζεται να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες καθώς επίσης την πρυτανεία, το ιατρείο του πανεπιστημίου και όπως ανέφερε θα υπάρχει χώρος αρκετός και για τη στέγαση του τμήματος τουρισμού που έχει σχεδιαστεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην πανεπιστημιούπολη του Γάλλου.

Ειδικότερα ο κ. Σπανουδάκης ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα διακηρυχθεί και η συμβουλευτική υπηρεσία για την εκπόνηση μελετών των νέων κτιρίων διοίκησης του πανεπιστήμιου. Το κτίριο αυτό θα στεγάσει την πρυτανεία, τις διοικητικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες, όπως το ιατρείο ακόμα και ακαδημαϊκές μονάδες. Είναι ένα κτίριο που στην πραγματικότητα αποτελείται από 5 επιπλέον κτίρια συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. και θα δώσει λύση πάρα πολλά υφιστάμενα προβλήματα στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου μεταξύ των οποίων είναι και η στέγαση της νέας σχολής τουρισμού, που δεν θα χρειαστεί -αν κατασκευαστεί το κτίριο αυτό- να στεγαστεί στο πρώην δημαρχείο Νικηφόρου Φωκά αλλά εντός της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, όπου θα υπάρχουν οι υποδομές. Το κόστος του έργου αυτού εκτιμάται στα 7,5 εκ. ευρώ. Αυτό που προτείνουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα δεν είναι μεμονωμένα έργα. Προτείνουμε συνολική οικιστική ανάπτυξη όλης της περιουσίας μας στου Γάλλου, την κατασκευή πειραματικών σχολείων, την κατασκευή πεζόδρομου που θα συνδέει το πανεπιστήμιο με την πόλη, τρία μεγάλα έργα: επέκταση της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, νέα φοιτητική κατοικία Γάλλου και το διοικητήριο του Ρεθύμνου. Μετά από 20 και πλέον χρονιά ολοκληρώνονται οι υποδομές στου Γάλλου που ήταν ημιτελείς από τότε που εγκαινιάστηκε και επίσης έχει κατακυρωθεί η χρηματοοικονομική και κτιριολογική μελέτη για την κατασκευή σημαντικού αριθμού φοιτητικών κατοικιών στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Αυτές είναι οι αρχικές μελέτες ενός πολύ μεγάλο πρότζεκτ που είναι πιθανόν να περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του αμφιθέατρου».

Πόρισμα για την πλήρη πανεπιστημιακή μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr