Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύσταση επιτροπής ελέγχου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύσταση επιτροπής ελέγχου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8, ν. 4795/2021

Η ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΛEI τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως μέλη της Επιτροπής Ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 8 του ν.4795/2021 (Α΄ 62), να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα τα κατωτέρω προβλεπόμενα:

1. Αρμοδιότητες Επιτροπής Ελέγχου

Η Επιτροπή Ελέγχου έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες: (α) Εγγυάται την ανεξαρτησία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου (ΜΕΕ) διασφαλίζοντας τη λειτουργική σχέση αναφοράς μεταξύ της ΜΕΕ και του Πρύτανη, για θέματα Εσωτερικού Ελέγχου, (β) Παρακολουθεί τις εργασίες της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου σε θέματα εσωτερικού ελέγχου μέσω της υποβολής σε αυτήν, του Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών και της Ετήσιας Έκθεσης της Μονάδας, (γ) Παρέχει συμβουλές για κάθε ζήτημα που αφορά την αποστολή και τα καθήκοντα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου για τον Εσωτερικό Έλεγχο διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητά της και την ποιότητα του έργου της, (δ) Παρακολουθεί την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου και του συστήματος διαχείρισης κινδύνων και διασφαλίζει ότι οι συστάσεις της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου μπορεί να εξειδικεύονται περαιτέρω οι αρμοδιότητές της. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Οργανισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Κανονισμού Λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου.

2. Λειτουργία Επιτροπής Ελέγχου

Η λειτουργία της Επιτροπής Ελέγχου ρυθμίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας που εγκρίνεται από τον Πρύτανη. Η Επιτροπή Ελέγχου λαμβάνει υπόψη τα Πρότυπα για την Επαγγελματική Εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου, το Πλαίσιο Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου της Επιτροπής C.O.S.O. (Committee of Sponsoring Organisations of the Treadway Commission) και τις βέλτιστες πρακτικές, που διαμορφώνονται από φορείς, όπως η Επιτροπή C.O.S.O. και το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών (Ι.Ε.Ε.).

3. Θητεία και αμοιβή μελών Επιτροπής Ελέγχου

Η θητεία των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ορίζεται για τρία (3) έτη με δυνατότητα ισόχρονης ανανέωσης και δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ζητήματα αμοιβής των μελών της Επιτροπής Ελέγχου ρυθμίζονται από τις γενικές διατάξεις του άρθρου 21 του ν.4354/2015 (Α΄176) περί συλλογικών οργάνων.

4. Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου - Ιδιότητες μελών

Η Επιτροπή Ελέγχου είναι τριμελής και τα μέλη της πρέπει να προέρχονται από άλλους φορείς του άρθρου 2 του ν.4795/2021 (Α΄62) και δεν μπορούν να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ ένα (1) τουλάχιστον, εξ αυτών πρέπει να διαθέτει, κατ΄ ελάχιστον διετή (2) ελεγκτική εμπειρία στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου μπορεί να έχουν οποιαδήποτε από τις παρακάτω ιδιότητες: (α) Μέλος Δ.Ε.Π. άλλου Α.Ε.Ι. (β) Προϊστάμενος, τουλάχιστον επιπέδου Διεύθυνσης, κεντρικής ή περιφερειακής υπηρεσίας Υπουργείου ή Ανεξάρτητης Αρχής, που δεν εμπίπτει στους φορείς του άρθρου 22 του ν.4795/2021 (Α΄62) (γ) Προϊστάμενος, τουλάχιστον επιπέδου Διεύθυνσης, Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ ή β΄ βαθμού.

5. Συνεκτιμώμενα προσόντα

Για την επιλογή των μελών της Επιτροπής Ελέγχου συνεκτιμώνται: (α) η κατοχή πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ελεγκτικής κατεύθυνσης, ή Πιστοποιητικού Ελεγκτικής Επάρκειας Εσωτερικού Ελεγκτή Δημοσίου Τομέα (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή η κατοχή επαγγελματικής πιστοποίησης ή διαπίστευσης, όπως CIA - Certified Internal Auditor ή CFE – Certified Fraud Examiner ή CGAP – Certified Government Auditing Professional, ή CCSA - Certified in Control Self - Assessment, ή CRMA - Certification in Risk Management Assurance, ή CFSA – Certified Financial Services Auditor ή QIAL - Qualified in Internal Audit Leadership, ή BEAC - Certifications for Environmental, Health and Safety Auditors ή πιστοποίησης ορκωτού ελεγκτή (ΑCCA, ΙΕΣΟΕΛ), και (β) η προϋπηρεσία ή εμπειρία στην παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Όλα τα προσόντα πρέπει να αποδεικνύονται με την αποστολή σχετικών τίτλων και βεβαιώσεων.

6.  Κωλύματα υποψηφιότητας

Από τη διαδικασία επιλογής αποκλείονται πρόσωπα: (α) κατά των οποίων εκκρεμεί ποινική δίωξη για οποιοδήποτε κακούργημα, καθώς και οποιαδήποτε ποινική δίωξη για τα εγκλήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, απιστίας, απιστίας κατά του νομικού προσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, δωροδοκίας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, παράβασης καθήκοντος, δυσφήμησης, συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς καταμήνυσης, υπεξαγωγής εγγράφων, για οποιοδήποτε έγκλημα σχετικά με την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας - αξιοπρέπειας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών ή 4 (β) τα οποία έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα σε οποιαδήποτε ποινή για κακούργημα ή για κάποιο από τα εγκλήματα της περ. α’ ή (γ) κατά των οποίων έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για πειθαρχικό παράπτωμα που δύναται να επισύρει την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ή (δ) στα οποία έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή ανώτερη του προστίμου αποδοχών τεσσάρων (4) μηνών για οποιοδήποτε πειθαρχικό παράπτωμα, μέχρι τη διαγραφή της ποινής ή (ε) τα οποία τελούν σε αργία ή διαθεσιμότητα ή έχουν τεθεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων ή (στ) τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ή έχουν οποιαδήποτε έννομη σχέση με νομικό ή φυσικό πρόσωπο, το οποίο παρέχει υπηρεσίες σύμφωνα με τις παρ. 4 και 6 του άρθρου 9 και την παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 4795/2021 (Α΄62), εκ των οποίων μπορεί να προκληθεί σύγκρουση συμφερόντων.

7. Χρόνος συνδρομής προϋποθέσεων Κωλυμάτων υποψηφιότητας

(α) Οι προϋποθέσεις και τα προσόντα επιλογής θα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας. (β) Τα κωλύματα υποψηφιότητας δεν πρέπει να συντρέχουν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής, καθώς και κατά τον χρόνο σύστασης και λειτουργίας της Επιτροπής Ελέγχου. (γ) Σε περίπτωση παραίτησης ή αυτοδίκαιης έκπτωσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου, μετά τη συγκρότησή της, λόγω συνδρομής κωλύματος της παρ. 2 του άρθρου 4 της αριθμ. ΓΓΑΔΔΤ 742/28-12- 2022 (Β΄ 6918) Κ.Υ.Α, ορίζεται νέο μέλος με την ίδια διαδικασία.

8. Διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας απαιτούμενα δικαιολογητικά

(α) Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν τα προβλεπόμενα προσόντα, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, υποβάλλοντας, αποκλειστικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αίτηση υποψηφιότητας (επισυνάπτεται υπόδειγμα) είτε ψηφιακά υπογεγραμμένη είτε με βεβαίωση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα “Υποβολή αίτησης για την Επιτροπή Ελέγχου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.”.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

  1. Βιογραφικό Σημείωμα
  2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
  3. Βεβαίωση Εργασίας
  4. Υπεύθυνη Δήλωση περί μη ύπαρξης κωλύματος της παραγράφου 6 (επισυνάπτεται σχετικό κείμενο στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας)
  5. Αντίγραφα πτυχίων / πιστοποιήσεων, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας κλπ

(β) Αντικατάσταση της αίτησης, διόρθωση ή συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων δικαιολογητικών επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, εκτός εάν ζητηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η υποβολή συμπληρωματικών διευκρινιστικών στοιχείων.

(γ) Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

(δ) Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων ορίζεται σε είκοσι (20) ημέρες από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης της παρούσας στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήτοι από 15-5-2024 έως και 3-6-2024 και ώρα 15:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

9. Διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων υποψηφιότητας

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα διενεργηθεί από τριμελή Επιτροπή η οποία ορίζεται με Απόφαση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι αιτήσεις των υποψηφίων διαβιβάζονται από το Τμήμα Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Διοικητικού στην ανωτέρω Επιτροπή, η οποία αξιολογεί και κατατάσσει τους υποψηφίους σε σχετικό πίνακα βάσει των απαιτούμενων τυπικών και πρόσθετων προσόντων όπως αυτά καθορίζονται στις παραγράφους 4 και 5 της παρούσας, ενώ δύναται, κατά την κρίση της, να καλέσει τους υποψηφίους και σε συνέντευξη. Οι πίνακες κατάταξης, αναρτώνται από την Τριμελή Επιτροπή αξιολόγησης στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου (www.uoi.gr). Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γ.Κ.Π.Δ., στους πίνακες των αποτελεσμάτων που αναρτώνται αναγράφεται μόνο ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης. Κατά των ανωτέρω πινάκων, δύναται να ασκηθεί από τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους, αίτηση θεραπείας όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.2690/1999 (Α΄45). Η αίτηση θεραπείας αποστέλλεται, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Η Επιτροπή Ελέγχου συγκροτείται με απόφαση της Πρυτάνεως κατόπιν επιλογής από τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της πρόσκλησης κηρυχθεί άγονο, η Επιτροπή

Ελέγχου συγκροτείται απευθείας με απόφαση Πρύτανη όπως προβλέπεται στις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 5 της υπ΄ αριθμ. ΓΓΑΔΔΤ 741/30-12-2022 (6918 Β) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

10. Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Για τη συλλογή των υποψηφιοτήτων και τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης αξιολόγησης στην παρούσα διαδικασία, είναι αναγκαία η συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των υποψηφίων. Κατά τις παραπάνω πράξεις επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιτελεί ρόλο Υπευθύνου Επεξεργασίας. Με επιμέλεια του Τμήματος Πρωτοκόλλου και της Διεύθυνσης Διοικητικού συλλέγονται οι υποψηφιότητες και διαβιβάζονται στην αρμόδια τριμελή επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 679/2016 (ΓΚΠΔ) και του ν.4624/2019. Σκοπός της επεξεργασίας είναι η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων, η σύνταξη πίνακα κατάταξης των υποψηφιοτήτων και η σχετική εισήγηση στην Πρύτανη, προκειμένου να συγκροτηθεί η Επιτροπή Ελέγχου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του ν.4795/2021 και τις λοιπές σχετικές διατάξεις. Νόμιμη βάση της επεξεργασίας είναι η εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον (άρθρο 6 παρ.1ε’ ΓΚΠΔ). Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται είναι αυτά που περιγράφονται στο σημείο 8 της παρούσης, ήτοι οι προσωπικές πληροφορίες που καταχωρούνται στην αίτηση υποψηφιότητας, το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, την υπεύθυνη δήλωση, το βιογραφικό σημείωμα των υποψηφίων και τους λοιπούς τίτλους και βεβαιώσεις που υποβάλλει. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των υποψηφίων, που συλλέγονται μεμονωμένα ή ως αρχεία διατηρούνται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανάδειξη των μελών της Επιτροπής. Τα πρακτικά που προκύπτουν κατά την διεξαγωγή της διαδικασίας φυλάσσονται με ευθύνη της Διεύθυνσης Διοικητικού. Οι υποψήφιοι, ως υποκείμενα των δεδομένων, έχουν τα δικαιώματα που τους αναγνωρίζουν τα άρθρα 12-22 του ΓΚΠΔ, ήτοι δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα τους, δικαίωμα διόρθωσης, δικαίωμα διαγραφής, δικαίωμα περιορισμού της επεξεργασίας και δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία. Για οτιδήποτε αφορά τις πράξεις επεξεργασιών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τους αφορούν μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν καταγγελία προς την αρμόδια εποπτική αρχή, που είναι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή να απευθυνθούν στο γραφείο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

11. Δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η παρούσα αναρτάται στο Πρόγραμμα “Διαύγεια” και δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων : www.uoi.gr

Η Πρύτανης
Άννα Μπατιστάτου

Συνημμένα:

Παράρτημα Ι: Αίτηση υποψηφιότητας

Παράρτημα ΙΙ:Κείμενο υπεύθυνης δήλωση περί μη ύπαρξης κωλύματος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.