Μεγάλες οι καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / ΕΙΚΟΝΕΣ

Μεγάλες οι καταστροφές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / ΕΙΚΟΝΕΣ

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά την φονική κακοκαιρία Daniel η οποία πλημμύρισε και σχεδόν αφάνισε ολόκληρα χωριά στον κάμπο.

Αναποδογυρισμένες καρέκλες, αίθουσες πλημμυρισμένες με τουλάχιστον 50 εκατοστά νερό, λάσπη και νερό σε όλους τους διαδρόμους και τα αμφιθέατρα, ζημιές σε εργαστήρια με εξοπλισμό. Αυτή ήταν η εικόνα που αντικρίσαμε, η οποία δυστυχώς δεν συνάδει με τις περιγραφές και τις εικόνες που ακολούθησαν σε σχετικές αναρτήσεις αργότερα την ίδια μέρα, αναφέρει σε ανάρτησή της η Πολιτιστική Ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. 


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν γλίτωσε από την κακοκαιρία και υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές. Όπως ανέφερε ο πρύτανης, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, το μέγεθος των ζημιών είναι πρωτοφανές και τέτοιο που καθιστά την πλήρη λειτουργία των περισσοτέρων Τμημάτων αδύνατη κατά τις επόμενες εβδομάδες. Διαπιστώθηκαν από σχεδόν καθολικές καταστροφές (βιβλιοθήκη) μέχρι καταστροφή βασικών λειτουργιών κτιρίων, μέσω της εισροής υδάτων σε χώρους υποσταθμών μέσης τάσης, χώρους λεβητοστασίων, υπόγειους και ισόγειους χώρους αρχείων ή βασικών υποδομών. Λόγω των παραπάνω καταστροφών στα περισσότερα κτίρια έχει διακοπεί, για λόγους ασφαλείας, η ηλεκτροδότηση, η οποία θα επανέλθει μόλις ελεγχθούν και επιδιορθωθούν, όπου κριθεί αναγκαίο, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δε θα πρέπει να εισέρχονται στα κτίρια και να προσπαθούν μόνοι τους να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση σε κάποιους χώρους, πριν ενημερωθούν ότι έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος και μπορούν να προσέλθουν με ασφάλεια. Κατανοούμε ότι κάποιοι προσπαθούν να σώσουν ερευνητικές εργασίες χρόνων, προέχει όμως η ασφάλεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το Υπολογιστικό Κέντρο το οποίο βρίσκεται στο κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, λόγω της εισροής νερού, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες (υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πιστοποίησης χρηστών, φιλοξενίας ιστοσελίδων, τηλεκπαίδευσης, τηλεσυνεργασίας κ.α.). Καταβάλλονται προσπάθειες από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου να δοθούν παραγωγικά και με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες το ταχύτερο δυνατό.

Όπως σημειώνει ο πρύτανης, στις εγκαταστάσεις του Βόλου έχει ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις εγκαταστάσεις σε Τρίκαλα και Καρδίτσα οι οποία θα καταγραφούν μόλις αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης προς αυτές τις πόλεις. 

Ο πρύτανης τονίζει ότι για την αποκατάσταση των κτιρίων, των δικτύων και του εξοπλισμού θα χρειαστεί εκτός από έκτακτη χρηματοδότηση, την οποία ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε μετά την επικοινωνία που είχε με τον ίδιο, και η άμεση κινητοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπάρχει αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου στις πόλεις του Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας, προκειμένου να ελεγχθούν τα κτίρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες μηχανικών και να δοθεί η σχετική έγκριση χρήσης τους, έτσι ώστε η προσέλευση των φοιτητών και του προσωπικού να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια.

Τις τραγικές εικόνες από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Πολυτεχνικής Σχολής κατέγραψε η Πολιτιστική Ομάδα Πανεπιστημίου Π.Ο.Π και τις ανήρτησε στο Facebook.

Οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

\

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr