1ο Υβριδικό – Ηλεκτροκίνητο Πλοίο στην Ελλάδα και Ανάπτυξη Πράσινων Λιμένων από το ΠΑΔΑ

1ο Υβριδικό – Ηλεκτροκίνητο Πλοίο στην Ελλάδα και Ανάπτυξη Πράσινων Λιμένων από το ΠΑΔΑ

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας σε Επιστημονικό και Ερευνητικό επίπεδο υπέγραψαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Αιγιαλείας και ο Δήμος Δωρίδος.

Tο έργο, αφορά στην πρώτη στην Ελλάδα μετασκευή κλασσικού πλοίου σε σύγχρονο υβριδικό (ηλεκτρικό και συμβατικού καυσίμου) καθώς και την δημιουργία των πρώτων «πράσινων» λιμένων στο Αίγιο και τον Άγιο Νικόλαο Δωρίδος. Πέραν της μετατροπής αυτής, περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός Έξυπνου Δικτύου με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), οι οποίες θα προσφέρουν την καθαρή παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο ηλεκτρικό πλοίο, οι αναγκαίες Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των Λιμένων καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές και τον περιβάλλοντα χώρο. Η Αποθήκευση Ενέργειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με προηγμένες τεχνικές βέλτιστης και ασφαλούς φόρτισης (π.χ. επαγωγική φόρτιση) σε συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου ακολουθώντας όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες ασφαλείας.


Η μετατροπή του πλοίου σε πρότυπο Υβριδικό/Ηλεκτρικό που θα εκτελεί τη γραμμή Αιγίου – Αγ. Νικολάου Δωρίδος – Τριζόνια θα πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις των διεθνών κανονισμών και προτύπων τού Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ), ενώ τα καινοτόμα χαρακτηριστικά που θα υιοθετηθούν από την εφαρμοσμένη έρευνα θα είναι υπό την πιστοποίηση και παρακολούθηση Διεθνούς Αναγνωρισμένου Νηογνώμονα IACS (International Association of Classification Societies). Η ομάδα έργου έχει επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών Δρ. Γεώργιο Βόκα επικουρούμενη από Καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και Υποψήφιους Διδάκτορες.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο ενθαρρύνει και υποστηρίζει το εγχείρημα. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος όσο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Π. Καλδής και οι Δήμαρχοι Αιγιάλειας κ. Δ. Καλογερόπουλος και Δωρίδος κ. Γ. Καπεντζώνης εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι το έργο θα έχει απόλυτα θετικές επιπτώσεις σε ερευνητικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr