ΕΚΠΑ: Νέες ορκωμοσίες μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ / Ποιοι εξελίσσονται ανά Σχολή (ΟΝΟΜΑΤΑ)
Την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π.: Νεκτάριος Αληγιάννης, Αθανασία Αλωνιστιώτη, Σωτηρία Γκιζάνη, Καρολίνα Μπαρζούκα, Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Χρήστος Ραχιώτης, Μαρία Σιμοπούλου, Αναστάσιος Φιλίππου, Δημήτριος Χατζηνικολάου, Λάμπρος Βασιλειάδης, Φωτεινή Καμποσιώρα, Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, Νικήτας Συκαράς, Ευάγγελος Καλφαρέντζος, Ηλίας Κουβαράς, Μιχαήλ Μητροτάσιος, Μαριάνθη Μπασαλέκου και Μυρσίνη Αναγνώστου.
1. Νεκτάριος Αληγιάννης, εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής
[
2. Αθανασία Αλωνιστιώτη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Η Αθανασία Αλωνιστιώτη, πήρε πτυχίο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών το 1992 και διδακτορικό το 1997 από το Ε.Κ.Π.Α. Είναι Καθηγήτρια Αυτοδιαχειριζόμενων Δικτύων στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται στους τομείς των Δικτύων Νέας Γενιάς (5G/6G) και της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT), καθώς και των Ψηφιακών Διδύμων. Έχει πλούσιο επιστημονικό έργο με πάνω από 250 δημοσιεύσεις σε υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, καθώς και πάνω από 50 ομιλίες ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, ενώ οι ετεροαναφορές στο έργο της ξεπερνούν τις 3500. Επιπλέον, κατέχει 4 παγκόσμιες πατέντες. Εχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια σε περισσότερα από 40 Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα, καθώς και σε 15 έργα σε συνεργασία με τη βιομηχανία. Ήταν Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. την περίοδο 2020-2022 και είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι επίσης πρόεδρος του One6G Association, το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη του συστήματος 6G, με τη συμμετοχή 150 μελών διεθνώς από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο των κινητών επικοινωνιών, IoT, της Τεχνητής Νοημοσύνης, έξυπνων πόλεων.
Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων από το ICLEI Action Fund της GOOGLE για το σύστημα ΔΡΥΑΔΕΣ, και έχει διακριθεί στην κατηγορία «Ψηφιοποίηση Δασών» στο SMART FOREST INNOVATION CHALLENGE του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι επίσης στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές γυναίκες στην έρευνα του 6G παγκοσμίως. Συμμετέχει σε διάφορες ομάδες εργασίας, όπως αυτή του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις, και είναι ιδρυτικό μέλος του IEEE P1900.4 Standards Working Group. Τέλος, είναι ενεργό μέλος της ομάδας εργασίας ETSI AFI για την τυποποίηση μοντέλων αυτοδιαχείρισης για τις κινητές επικοινωνίες και το Ίντερνετ Νέας Γενιάς. (h-index:25-Google Scholar).
[
3. Σωτηρία Γκιζάνη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής
Η Σωτηρία Γκιζάνη έλαβε το πτυχίο της Οδοντιατρικής από το ΑΠΘ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Παιδοντιατρικής και Οδοντιατρικής Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες του Catholic University Leuven (KU Leuven, Βέλγιο), συμπεριλαμβανομένων των “Master in Dental Sciences” και του διδακτορικού της (PhD). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της (1998) επέστρεψε στην Ελλάδα και έκτοτε εργάζεται στο Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., αρχικά ως Λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρη Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Σήμερα είναι Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου καθώς και υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού προγράμματος, το οποίο είναι ένα από τα οκτώ πιστοποιημένα προγράμματα Παιδοδοντιατρικής στην Ευρώπη. Το έτος 2022 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. με 3τη θητεία ενώ από τo έτος 2018-24 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας και πρόσφατα εξελέγη President Elect της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδοδοντιατρικής (EAPD) (2024). Επίσης είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Catholic University Leuven (Βέλγιο). Έχει δώσει πολλές εισηγήσεις στον εθνικό και διεθνές χώρο καθώς και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Επίσης έχει λάβει διεθνή βραβεία και διακρίσεις από το IAPD, EAPD καθώς και δύο φορές την υποτροφία Κουλουρίδη. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε κλινικές μελέτες σχετικά με την πρόληψη και τη διαχείριση της τερηδόνας καθώς και των οδοντικών ανωμαλιών σε παιδιά, την οδοντιατρική θεραπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και την επικοινωνία και διαχείριση συμπεριφοράς του φοβικού οδοντιατρικού ασθενή.
[
4. Καρολίνα Μπαρζούκα, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Η Καρολίνα Μπαρζούκα είναι Καθηγήτρια στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Αρχές Διδακτικής και Προπονητικής Πετοσφαίρισης». Υπηρετεί στη Σ.Ε.Φ.Α.Α τριάντα τέσσερα χρόνια ενώ από το 2013 έχει την ευθύνη της Ειδίκευσης Πετοσφαίρισης. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά σεμινάρια και συνέδρια. Από το 2017 πραγματοποιεί διαλέξεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» της Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Ε.Κ.Π.Α. Είχε την επίβλεψη και ήταν μέλος τριμελών επιτροπών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών ενώ διαθέτει ευρύ συγγραφικό έργο, δημοσιευμένο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Ως ομοσπονδιακή προπονήτρια των Εθνικών ομάδων Νεανίδων και Κορασίδων και ως πρώτη προπονήτρια ομάδων Εθνικών Κατηγοριών συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της Πετοσφαίρισης Γυναικών. Στην προπονητική της καριέρα είχε πολλές διακρίσεις και βραβεύτηκε για την προσφορά της στον Αθλητισμό από διάφορους φορείς όπως η Ε.Ο.ΠΕ., ο Σ.Ε.Π.ΠΕ., η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αθλητικά Σωματεία και το Ε.Κ.Π.Α. Ως αθλήτρια, αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα Νεανίδων και στην ομάδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. με την οποία κατέκτησε 3 πρωταθλήματα.
[
5. Παναγιώτης Παπαναγιώτου, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Παναγιώτης Παπαναγιώτου ορκίστηκε ως Τακτικός Καθηγητής Ακτινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας εκλεγεί Αναπληρωτής Καθηγητής το 2020. Διαθέτει πάνω από 20 έτη εμπειρίας στη Γερμανία, όπου είναι Καθηγητής Νευροακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Homburg και στο Νοσοκομείο Bremen-Mitte της Βρέμης. Αποτελεί μέλος του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα, καθώς και μέλος του Κέντρου Εμβολισμών Κ.Ν.Σ. του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
Ως νευροακτινολόγος, ο κ. Παπαναγιώτου είναι ειδικός στις επεμβατικές θεραπείες των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και των ανευρυσμάτων εγκεφάλου. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και από τους πρωτεργάτες στην εισαγωγή τεχνικών μηχανικής θρομβεκτομής σε εγκεφαλικά επεισόδια. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι πλούσιο, με άνω των 200 δημοσιεύσεων, περισσότερες από 6000 αναφορές και h-index 39, με πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά όπως το Lancet, Lancet Neurology, Circulation, JACC και Radiology.
[
6. Χρήστος Ραχιώτης, εξέλιξη σε Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής
Ο Χρήστος Ραχιώτης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. το 1996. Στη συνέχεια εκπόνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στα Οδοντιατρικά Βιοϋλικά στην ίδια σχολή, έκανε κλινική εξειδίκευση στην Οδοντική Χειρουργική και κατέχει διδακτορικό στη Βιολογία Στόματος από το Ε.Κ.Π.Α. Το 2009 εξελέγη Λέκτορας στην Οδοντιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Το κύριο ερευνητικό έργο του είναι στην παθοβιολογία, διάγνωση και διαχείριση της οδοντικής τερηδόνας.
Σήμερα, ο κ. Ραχιώτης είναι Καθηγητής της Οδοντικής Χειρουργικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα πλούσια, καθώς έχει δημοσιεύσει 120 επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Επιπλέον, έχει παρουσιάσει 170 επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της οδοντιατρικής. Έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση για το ερευνητικό του έργο και συνεργάζεται σε αρκετά ερευνητικά πρωτόκολλα για την διάγνωση και διαχείριση της τερηδόνας με το Πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης. Στην Οδοντιατρική Σχολή κατέχει τα τελευταία χρόνια κατέχει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Προγράμματος των Προπτυχιακών Σπουδών και της Επιτροπής Λοιμώξεων.
Ο κ. Ραχιώτης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Οδοντιατρικής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Οδοντοστοματολογικής Ερεύνης. Παράλληλα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Organization for Caries Research και του European Association for Sports Dentistry. Η προσφορά του στην επιστήμη έχει αναγνωριστεί με 4 επιστημονικά βραβεία, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως κριτής σε 50 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμβάλλοντας στην αξιολόγηση και την προαγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας παγκοσμίως.
Το επιστημονικό έργο του κ. Ραχιώτη έχει λάβει σημαντικό αριθμό ετεροαφορών και διακρίνεται από υψηλούς δείκτες απήχησης με σημαντική επίδραση τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον ερευνητικό τομέα.
[
7. Μαρία Σιμοπούλου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής
Η Μάρα Σιμοπούλου είναι Καθηγήτρια Φυσιολογίας-Κλινικής Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Εργαστηρίου της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Διατελεί επίτιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο University College London (UCL) του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι η Ακαδημαϊκή και Επιστημονική Διευθύντρια του πρώτου Εξειδικευμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Advanced Course in Clinical Embryology». Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 είναι Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Μοριακή & Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και έχει εισαγάγει εξειδικευμένη κατεύθυνση στην «Κλινική Εμβρυολογία και Γενετική του Προεμφυτευτικού Εμβρύου» στο πλαίσιο του ΠΜΣ, ενώ υπηρετεί ως διδάσκουσα σε πολυάριθμα ΠΜΣ στην χώρα μας και στο Εξωτερικό.
Είναι Μέλος της Επιτροπής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Εκπαίδευσης για τη Αναπαραγωγική Υγεία International Reproductive Health Education Collaboration-iRHEC, και Ιδρυτικό Μέλος και Γενική Γραμματέας της νεοσύστατης «Επιστημονικής Εταιρείας Κλινικής Εμβρυολογίας και Βιολογίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής». Επιπλέον, διατελεί Αντιπρόεδρος για την «Ελληνική Εταιρεία Φυσιολογίας». Πρόσφατα διορίστηκε ως Επιθεωρητής της European Society of Human Reproduction ESHRE για το πρόγραμμα διαπίστευσης των Κέντρων για την εκπαίδευση στην Κλινική Εμβρυολογία, ενώ εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Committee of National Representatives of ESHRE. Επιπλέον διατελεί μέλος της Ομάδας Εργασίας ορισμένη από το ΚεΣΥ για τη Ειδικότητα της Κλινικής Εμβρυολογίας. H Δρ. Σιμοπούλου είναι Υπεύθυνή της Ερευνητικής Μονάδας της Φυσιολογίας Αναπαραγωγής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας και το ερευνητικό της έργο υποστηρίζεται με χρηματοδότηση από Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα. Οι ερευνητικές της δραστηριότητες επικεντρώνονται στη Φυσιολογία της Αναπαραγωγής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη φυσιολογία του προεμφυτευτικού εμβρύου και στη διαχείριση της υπογονιμότητας. Διατηρεί πολυάριθμες συνεργασίες με συνεργαζόμενα Πανεπιστημιακά Τμήματα, Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε διεθνές επίπεδο και έχει συγγράψει πάνω από 100 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Η προσωπική της αποστολή είναι να συμβάλει μέσω του το κλινικού, ερευνητικού και ακαδημαϊκού της έργου στην επιτυχή ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού ταξιδιού του υπογόνιμου ζευγαριού.
[
8. Αναστάσιος Φιλίππου, εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
Ο Αναστάσιος Φιλίππου είναι Καθηγητής Φυσιολογίας–Φυσιολογίας της Άσκησης στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Φυσιολογία και την Κλινική Φυσιολογία της Άσκησης και έχει περισσότερες από 135 πλήρεις επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (αριθμός αναφορών: >4.600, h-index: 33), ενώ έχει συμμετάσχει στη μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια βιβλίων καθώς και στη συγγραφή κεφαλαίων σε ξενόγλωσσα και ελληνικά βιβλία. Το επιστημονικό του έργο καλύπτει ευρύ πεδίο στη φυσιολογία της άσκησης και του σκελετικού/καρδιακού μυός, για το οποίο έχει λάβει διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις. Στο πλαίσιο των μεταδιδακτορικών του ερευνών (UPENN, ΗΠΑ) και συνεργασίας/χρηματοδότησης από την NASA, συμμετείχε στη μελέτη της μυϊκής ατροφίας των πειραματόζωων της τελευταίας αποστολής της NASA στο διάστημα (STS-135). Έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε Σχολές διαφόρων Πανεπιστημίων της χώρας. Είναι Fellow του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητιατρικής (ACSM), Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine-Greece», απελθών Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης και μέλος 8 Επιστημονικών Εταιρειών.
[
9. Δημήτριος Χατζηνικολάου, εξέλιξη σε Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας
Ο Δημήτρης Χατζηνικολάου είναι (ήταν – μέχρι την 25η/7/24 που εκλέχτηκε Καθηγητής) Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (http://scholar.uoa.gr/dhatzini). Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ (MSE in Biochemical Engineering). Επέστρεψε στην Ελλάδα ως Βιοχημικός Μηχανικός και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας του ΕΜΠ, από όπου έλαβε και το Διδακτορικό του Δίπλωμα. Παράλληλα εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στη βιομηχανία, στα πεδία της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, Βιολογικής Επεξεργασίας Αποβλήτων, και παραγωγής Βιοκαυσίμων. Από το 2004 είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. διδάσκοντας τα μαθήματα της Γενικής και Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ενίοτε και των Μαθηματικών). Διαθέτει μεγάλη ερευνητική εμπειρία στο επιστημονικό πεδίο της Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας μέσω της συμμετοχής του από διάφορες θέσεις σε σημαντικό αριθμό Ευρωπαϊκών και Εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ερευνητικά ασχολείται με την αξιοποίηση Μικροοργανισμών και Ενζύμων στην παραγωγή χημικών προϊόντων και φαρμακευτικών ουσιών με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο (Λευκή Βιοτεχνολογία). Στα ειδικότερα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται (i) η μελέτη και γενετική τροποποίηση μικροοργανισμών (μεταβολική μηχανική – συνθετική βιολογία) για την παραγωγή βιοκαυσίμων, αντιβιοτικών και άλλων μεταβολιτών, (ii) η αξιοποίηση της βιομάζας σε διεργασίες βιοδιυλιστηρίου 2ης γενεάς, (iii) ο σχεδιασμός και η αριστοποίηση βιοδιεργασιών (βιοαντιδραστήρες), (iv) η βιοσύνθεση, απομόνωση και μελέτη βιομηχανικών ενζύμων, και (v) η βιοαποικοδόμηση βιομηχανικών και περιβαλλοντικών ρυπαντών. Είναι συγγραφέας/συν-συγγραφέας 70 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους (μέσος Συντελεστής Απήχησης 5) που έχουν τύχει άνω των 2500 ετεροαναφορών (Δείκτης Hirsch = 30). Επίσης έχει παρουσιάσει εργασίες σε περισσότερα από 200 Διεθνή και Εθνικά επιστημονικά συνέδρια. Η τρέχουσα (Ιούλιος 2024) ερευνητική του ομάδα αποτελείται από τρεις μεταδιδάκτορες, τέσσερεις υποψήφιους διδάκτορες, και δέκα φοιτητές που εκπονούν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.
[
10. Λάμπρος Βασιλειάδης, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας
Ο Λάμπρος Βασιλειάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», έχοντας υπερδεκαπενταετή διδακτική εμπειρία σε αντικείμενα του Μάνατζμεντ, Μάρκετινγκ, Επιχειρησιακής Στρατηγικής, και Επιχειρηματικότητας και Διαχείρισης Καινοτομίας. Έχει διατελέσει μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) στο προπτυχιακό Πρόγραμμα «Μάρκετινγκ Ι» (ΔΕΟ23) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τραπεζική Διοικητική» (ΤΡΑ61) καθώς και Προϊστάμενος του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) νομού Ευβοίας (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων). Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου συμμετείχε ως Υπεύθυνος και Μέλος Ομάδας Μετόχων εσωτερικής αξιολόγησης Εκπαιδευτικών Δομών και Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων για το νομό Ευβοίας. Αποτελεί μέλος διεθνών ερευνητικών κέντρων και συντακτικών ομάδων διεθνών επιστημονικών περιοδικών και άλλων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών οργανώσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στο αντικείμενο του στρατηγικού μάνατζμεντ και μάρκετινγκ, πεδία στα οποία έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά, συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και συγγράψει βιβλία.
[
11. Φωτεινή Καμποσιώρα, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής
Η Φωτεινή Καμποσιώρα έχει λάβει Certificate in Prosthodontics και Master of Science από το University of North Carolina at Chapel Hill, USA, καθώς και την διδακτορική της διατριβή από το Ε.Κ.Π.Α.
Είναι Certified Prosthodontist από την European Prosthodontic Association . Είναι Key Opinion Leader σε international Companies.
Ανήκει στο Editorial Board of the Journal of Prosthetic Dentistry και the European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry.
Τα τελευταία 25 χρόνια κάνει έρευνα σε βιουλικά, κλινικές μελέτες Προσθετικής , αισθητικής και ψηφιακής Οδοντιατρικής καθώς και σε εμφυτεύματα.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει προσκληθεί σαν κεντρική ομιλήτρια σε περισσότερες από 70 χώρες.
Είναι Αντιπρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού Lifeline Hellas, που προσφέρει υποστήριξη και εξοπλισμό σε Δημόσια Νοσοκομεία Παίδων. Είναι επίσης εθελόντρια /μέλος της Axion Hellas , μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που προσφέρει ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες σε κατοίκους μικρών ακριτικών νησιών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.
[
12. Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, εξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές της σπουδές στη Γαλλία (Universtité de Rouen και Université Paris VIII αντίστοιχα).
Το 2017 εκλέχτηκε στη θέση που κατέχει σήμερα και έκτοτε θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, διδάσκοντας σε πολλά τμήματα της φιλοσοφικής σχολής, αλλά και στο τμήμα μαθηματικών της σχολής θετικών επιστημών.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά συγχρηματοδωτούμενα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα από το 2003, έχει εργαστεί στο τμήμα Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει διατελέσει Ειδική Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (2011-2012). Είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής (board committee) του Δικτύου Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης (RN10) της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ένωσης (European Sociological Association) και της Διεθνούς Ένωσης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Οικογενειακή Εκπαίδευση (AIFRER).
Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων, κεφαλαίων βιβλίων και πρακτικών συνεδρίων στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά και μία μονογραφία για τις σχέσεις γονέων και σχολείου στη γαλλική γλώσσα.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το συγγραφικό της έργο εστιάζουν στις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και στις αλληλεπιδράσεις σχολείου και οικογένειας.
[
13. Νικήτας Συκαράς, εξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής
Ο Νικήτας Συκαράς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κινητής Προσθετικής στην Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Προσθετική με ταυτόχρονη λήψη διδακτορικού διπλώματος PhD στην Οδοντιατρική Σχολή Baylor του Παν/μίου Texas A&M, USA. Είναι Fellow ITI και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Υπεύθυνος εκπαίδευσης ΙΤΙ Ελλάδας & Κύπρου για 12 χρόνια. Συμμετέχει στην κλινική άσκηση προπτυχιακών φοιτητών 4ου και 5ου έτους και στη διδασκαλία θεωρητικών μαθημάτων 3ου-5ου έτους και είναι υπεύθυνος κλινικής άσκησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Προσθετικής. Είναι μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Οδοντιατρικής σχολής και επιβλέπων σε διδακτορικές διατριβές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες.
Έχει 80 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, 3 κεφάλαια σε βιβλία και έχει μεταφράσει 4 Οδοντιατρικά συγγράμματα. Έχει περισσότερες από 220 συμμετοχές σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού με ανακοινώσεις, εισηγήσεις, στρογγυλά τραπέζια και πρακτικές επιδείξεις και έχει υπάρξει κριτής σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Το κλινικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων στην κλινική πράξη και στην τεκμηριωμένη χρήση καινοτομιών στην Προσθετική Οδοντιατρική.
[
14. Ευάγγελος Καλφαρέντζος, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Οδοντιατρικής Σχολής
Ο Ευάγγελος Καλφαρέντζος είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής σχολής Ε.Κ.Π.Α. (2003) & της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2007). Ειδικεύθηκε στη Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής χειρουργικής του Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός». Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (2010) και έχει μετεκπαιδευθεί στην χειρουργική θεραπεία & αποκατάσταση ογκολογικών παθήσεων κεφαλής & τραχήλου, με υποτροφία από την Παγκόσμια εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (International Association of Oral and Maxillofacial Surgery).
Από το 1-2015 έως και 7-2024 υπηρέτησε από τη θέση του Ακαδημαϊκού Υπότροφου της Οδοντιατρικής Σχολής Ε.ΚΠ.Α., με σημαντικό Κλινικό και Ακαδημαϊκό έργο στην Πανεπιστημιακή Κλινική Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Ο κ. Καλφαρέντζος έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά. Είναι τακτικός ομιλητής σε συνέδρια και συμμετέχει ως εκπαιδευτής σε χειρουργικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια.
[
15. Ηλίας Κουβαράς, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής
Ο Ηλίας Κουβαράς (1983) τυγχάνει πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (2006) και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών Επιστημών (2016). Διαθέτει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο (2008), Διδακτορικό δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο με άριστα (2015) καθώς και μεταδιδακτορικό τίτλο (2020) από τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Για την εκπόνηση της διατριβής του έλαβε υποτροφία από το Ι.Κ.Υ και από το πρόγραμμα Erasmus κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas (Paris 2). Είναι απόφοιτος της Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης της Εθνικής Σχολής Δικαστών (2013) και από το 2015 Πρωτοδίκης Δ.Δ. Η μονογραφία του «Το παραδεκτό στη διοικητική δίκη- Η πρόσβαση στο δικαστή υπό το φως των άρθρων 20 παρ. 1 του Συντάγματος και 6 παρ.1 της ΕΣΔΑ» (2021) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Ιωάννη-Ίωνος Τσατσαρώνη. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό μελετών και συμβολών σε συλλογικά έργα και σε εγχώρια και ξενόγλωσσα νομικά περιοδικά. Το 2023 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου επί θητεία στη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. Είναι πατέρας τριών τέκνων.
[
16. Μιχαήλ Μητροτάσιος, εξέλιξη σε Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
[
17. Μαριάνθη Μπασαλέκου, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας
Η Μαριάνθη Μπασαλέκου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στην Αμπελουργία-Οινολογία και διδακτορική διατριβή στην Οινολογία (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Στο παρελθόν εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα στην Κρήτη (Πανεπιστήμιο Χημείας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), και δίδαξε μαθήματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Από το 2020 ως το 2021 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο εργαστήριο Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 2019 ως το 2024 δίδαξε ως ακαδημαϊκή υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου και Ποτών. Έχει εργαστεί σε οινοποιεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν την αυθεντικοποίηση οίνου, δημιουργία μοντέλων πρόβλεψης ποιότητας και την παλαίωση του οίνου.
[
18. Μυρσίνη Αναγνώστου, νέος διορισμός ως Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας
Η Μυρσίνη Στ. Αναγνώστου εξελέγη Ε.ΔΙ.Π. στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη «Βυζαντινή Φιλολογία». Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου πανεπιστημίου, όπου εκπόνησε και τη διδακτορική διατριβή της με θέμα «Νικηφόρος Χρυσοβέργης: Βίος και έργο μέσα 12ου-αρχές 13ου αι.». Στη διάρκεια των σπουδών της υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και της École des Hautes Études en Sciences Sociales του Παρισιού. Έχει διδάξει ως πανεπιστημιακή υπότροφος στο Ε.Κ.Π.Α. και στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει εργασθεί και σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Τα έτη 2019-2021 εξεπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα ως υπότροφος του ΙΚΥ στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εξειδικευθεί στην κωδικολογία, την παλαιογραφία, την παπυρολογία και την αγιολογία, με συμμετοχές σε πολλά σχετικά σεμινάρια του ΜΙΕΤ, του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνών και του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης. Το επιστημονικό της έργο εστιάζει στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Γραμματεία. Η δημοσιευμένη διδακτορική της διατριβή βραβεύθηκε το 2021 με το Καυτατζόγλειο βραβείο του Ε.Κ.Π.Α.
[
Ορκωμοσία Μελών Δ.Ε.Π. 04/07/2024
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με την παρουσία της Αντιπρυτάνεως Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγήτριας κ. Σοφίας Παπαϊωάννου, η ορκωμοσία των κάτωθι μελών Δ.Ε.Π.: Ιωάννης Αλεξόπουλος, Δημήτριος Τραφαλής, Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, Μαρία Καθαράκη, Μαρία Καλαφάτη και Θεόδωρος Πεσιρίδης.
19. Ιωάννης Αλεξόπουλος, Εξέλιξη σε Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Ο Ιωάννης Αλεξόπουλος είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής – Τεχνικής & Περιβαλλοντικής Γεωφυσικής, στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος. Είναι κάτοχος πτυχίου Γεωλογίας του Ε.Κ.Π.Α. και διδακτορικού διπλώματος στη γεωφυσική-περιβαλλοντική γεωλογία. Εξειδικεύεται στην εφαρμογή γεωφυσικών τεχνικών με στόχο τη διερεύνηση των φυσικο-χημικών ιδιοτήτων των υπεδαφικών σχηματισμών, συμβάλλοντας στη μελέτη γεωδυναμικών φαινομένων, υπόγειας υδροφορίας, υφαλμύρηνσης υδροφόρων οριζόντων, στην ανασύνθεση του παλαιο-γεωπεριβάλλοντος, στη μελέτη των παράκτιων γεωμορφών, στην αρχαιολογική έρευνα, καθώς και στην επίλυση γεωτεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την κατασκευή τεχνικών έργων. Διαθέτει εμπειρία στη λήψη και επεξεργασία επιστημονικών δεδομένων τηλεπισκόπησης και μετεωρολογίας/κλιματολογίας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 115 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 85 εφαρμοσμένα ερευνητικά προγράμματα (χρηματοδοτούμενα από διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς) από το 1986. Το έργο του έχει αναφερθεί περισσότερες από 200 φορές.
Διδάσκει 5 προπτυχιακά και 3 μεταπτυχιακά μαθήματα του επιστημονικού του πεδίου. Περισσότεροι από 70 προπτυχιακοί φοιτητές ολοκλήρωσαν τη διπλωματική τους εργασία υπό την επίβλεψή του τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, επέβλεψε 12 Μεταπτυχιακές Διατριβές (MSc) σε διάφορα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, αρκετές από τις οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά συνέδρια. Υπό την επίβλεψή του έχει ολοκληρωθεί μία διδακτορική διατριβή και στο τρέχον διάστημα επιβλέπει 4 διδακτορικές διατριβές.
Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής από το 2021, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος από το 2022 και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Π.Α. στο διάστημα 2020-2023.
[
20. Δημήτριος Τραφαλής, Εξέλιξη σε Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής
[
21. Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, Εξέλιξη Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς είναι αναπληρωτής καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο τη Γερμανική Λογοτεχνία. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία με ειδίκευση στη λογοτεχνία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση (καλύτερος μέσος όρος της χρονιάς). Στη συνέχεια εκπόνησε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη διδακτορική του διατριβή με διάκριση στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Από το 2006 έως το 2018 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Humboldt και TU στο Βερολίνο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ε.Κ.ΠΑ. (ακαδημαϊκός υπότροφος). Το 2018 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Ε.Κ.Π.Α. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στη Νεότερη Γερμανική Λογοτεχνία, στη Λογοτεχνία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στη σχέση Λογοτεχνίας και Μνήμης, στην Ανάλυση και Θεωρία του Δράματος, στη Μεταναστευτική Λογοτεχνία και στην Οικοκριτική. Έχει συγγράψει 2 μονογραφίες και έχει επιμεληθεί 2 συλλογικούς τόμους, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και έχει διευθύνει στρογγυλές τράπεζες. Έχει διατελέσει μέλος σε επιστημονικές και οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων. Είναι μέλος κριτικών επιτροπών σε 2 διεθνή περιοδικά. Έχει υπηρετήσει 2 θητείες στην ΣΕ και είναι αναπληρωτής διευθυντής του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής του Ε.Κ.Π.Α.
[
22. Μαρία Καθαράκη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής
Η Μαρία Καθαράκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην διοίκηση και οικονομική διαχείριση υπηρεσιών υγείας σε μεθόδους βελτιστοποίησης της αποδοτικότητάς τους. Είναι κάτοχος MBA (ΕΑΠ), MSc Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Κ.Π.Α.) και πτυχιούχος Νοσηλευτικής (Ε.Κ.Π.Α.). Έχει εργαστεί σε Ειδικές Υπηρεσίες ΕΣΠΑ με κύριο αντικείμενο σχεδιασμό, διαχείριση και υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΚΤ. Υπήρξε Υπεύθυνη Έργων/Προγραμμάτων (Project/Program Manager) ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανάπτυξης υπηρεσιών Νοσοκομείων, προγραμμάτων κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Υπήρξε Προϊσταμένη Μονάδας Β «Συντονισμός, Υλοποίηση & Υποστήριξη Υλοποίησης έργων Υπουργείου Υγείας» της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Υγείας (05/2014-07/2024), Υπεύθυνη Ποιότητας στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» (05/2012-05/2014), καθώς και Προϊσταμένη Μονάδας Β2 Παρακολούθησης και Διαχείρισης έργων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013»/Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (04/2008-05/2012). Έχει κλινικό έργο σε ΜΕΘ, Αναισθησιολογικό τμήμα, Χειρουργείο και Ογκολογικό-Γυναικολογικό τμήμα σε δημόσιο και ιδιωτικό Νοσοκομείο (05/1999-04/2008). Είναι Επιστημονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α. Διετέλεσε Λέκτορας (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Ε.Κ.Π.Α. (2006-2013) στα αντικείμενα Εφαρμογές Ποσοτικών μεθόδων στην Ανάλυση της Αγοράς, Τεχνικές Μαθηματικού Προγραμματισμού και έχει διδάξει στο Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α. (2022-2024 & 2006-2013) Οικονομικά της Υγείας, Διοίκηση Προμηθειών και Μάρκετινγκ υπηρεσιών υγείας. Έχει διδάξει Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και Διοίκηση σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημιακού ιδρύματος του εξωτερικού (2016-06/2024). Υπήρξε μέλος Κύριου Διδακτικού Προσωπικού στον Τομέα Οικονομία και Δημοσιονομική Πολιτική, ΕΚΔΔΑ-ΙΝΕΠ (2012-2017). Έχει διατελέσει κριτής σε περιοδικά και έχει δημοσιευμένο έργο σε οικονομική ανάλυση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας, αξιολόγηση Οργανισμών & Υπηρεσιών με μεθόδους επιχειρησιακής έρευνας και δείκτες αποδοτικότητας, ανάπτυξη νοσηλευτικών υπηρεσιών, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και ανάλυση αγορών και συμπεριφοράς καταναλωτών, με σημαντικό αριθμό ετεροαναφορών. Είναι μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ). Υπήρξε Αντιπρόεδρος στην Εταιρεία Νοσηλευτικών Σπουδών (2014-2016) και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (2009-2011).
[
23. Μαρία Καλαφάτη, νέος διορισμός στη βαθμίδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής
Η Μαρία Καλαφάτη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο «Στάση των Επαγγελματιών Υγείας απέναντι στη χρήση Νοσοκομειακών Πληροφοριακών Συστημάτων» και Μεταπτυχιακού διπλώματος στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Εργάστηκε τα τελευταία χρόνια ως Ε.ΔΙ.Π. με γνωστικό αντικείμενο «Βασική και Προηγμένη Νοσηλευτική αξιολόγηση και Φροντίδα» στον Παθολογικό Νοσηλευτικό Τομέα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Είναι μέλος σε 10 επιστημονικές εταιρείες, έχει λάβει υποτροφία από το πρόγραμμα ERASMUS, συμμετείχε σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενα συναφή της Νοσηλευτικής και της Παροχής Υγείας και έχει βραβευτεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια για ερευνητικές μελέτες που αφορούν στη Νοσηλευτική Επιστήμη. Διαθέτει αυτόνομο διδακτικό έργο σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών σε ελληνικά Πανεπιστήμια. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει συμμετάσχει στην οργανωτική και επιστημονική επιτροπή ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, είναι κριτής για την αξιολόγηση άρθρων προς δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά και ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον Τομέα Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «European Federation of Critical Care Nurses Associations», EfCCNa για 12 χρόνια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Παροχή Φροντίδας Υγείας, στην Προηγμένη Αξιολόγηση της Φροντίδας Υγείας με τη χρήση της Τεχνολογίας και στην Προηγμένη Νοσηλευτική Εκπαίδευση.
[
24. Θεόδωρος Πεσιρίδης, νέος διορισμός στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Νοσηλευτικής
Ο Θεόδωρος Πεσιρίδης εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. με γνωστικό αντικείμενο «Κοινοτική Νοσηλευτική». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου στην «Κοινοτική Νοσηλευτική» από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα κατέχει τον τίτλο της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» και είναι απόφοιτος της European Academy of Nursing Science (EANS).
Ο κ. Πεσιρίδης εργάστηκε ως κλινικός νοσηλευτής, προϊστάμενος πανεπιστημιακών κλινικών και εργαστηρίων καθώς και Μονάδας Κατ’ Οίκον Φροντίδας στο ΕΣΥ, ενώ τα τελευταία έτη διετέλεσε Υποδιευθυντής Νοσηλευτικής Διεύθυνσης στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και αναπληρωματικό μέλος του. Δ.Σ του αντίστοιχου νοσοκομείου.
Παράλληλα, διετέλεσε Συντονιστής Εκπαίδευσης της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» στην 1η Υ.ΠΕ Αττικής, μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Διενέργειας Εξετάσεων της Ειδικότητας «Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής» του ΥΥΚΑ.
Από το 2015 διδάσκει στο Π.Μ.Σ. «Διαχείριση Κρίσεων και Μαζικών Καταστροφών και Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας» του Ε.Κ.Π.Α καθώς και σε προπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Νοσηλευτικής. Παράλληλα, έχει διδάξει ως προσκεκλημένος εισηγητής σε πληθώρα Νοσηλευτικών τμημάτων της Ελλάδος.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο υπό την αιγίδα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στα προγράμματα «ΑΚΕΣΩ Ι», που αφορούσε στη Μετανοσοκομειακή Φροντίδα Υγείας Ασθενών από Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες μέσω της Δικτύωσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών παροχής ΠΦΥ και των Εθελοντών Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με Γενικά Νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Development of a standard quality model in health education, self-care and rehabilitation of patients with neoplasms» και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: “Climate change and healthy AgeinG: co-creating E-learning for resilience and adaptation” (chAnGE) project. Το επιστημονικό του έργο πλαισιώνουν δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης, ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια καθώς και βραβεύσεις και υποτροφίες.
[
Προηγούμενη ορκωμοσία: ΕΚΠΑ: Ορκωμοσία (13) μελών ΔΕΠ και ΕΔΙΠ / Ποιοι εξελίσσονται ανά Τμήμα (ΟΝΟΜΑΤΑ)