Το ΕΚΠΑ ιδρύει παράρτημα στην Κύπρο

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Το ΕΚΠΑ ιδρύει παράρτημα στην Κύπρο

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2025 σκοπεύει να ιδρύσει στη Λευκωσία Ιατρική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Κωνσταντινούπολη.

Τελευταία έχουν πυκνώσει τα ταξίδια του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και στελεχών του ΕΚΠΑ στην Κύπρο για τις προετοιμασίες του παραρτήματος. Τα βήματα γίνονται σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρόκειται να επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα στον Ιούλιο, με την επίσκεψη να συνδέεται με το «κυπριακό» σχέδιο του ιδρύματος. Εκτός από τους εθνικούς λόγους και το άνοιγμα θέσεων για νέο επιστημονικό προσωπικό, στόχος του ΕΚΠΑ είναι να προσελκύσει, πλην των Κυπρίων, φοιτητές από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική. Επίσης, θα γίνονται δεκτοί και Ελληνες απόφοιτοι λυκείου. Τον ίδιο στόχο πάντως έχουν και τα κυπριακά ΑΕΙ, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και σημαντικό αριθμό φοιτητών από την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι –σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου– το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 τα κυπριακά ιδρύματα είχαν 52.544 φοιτητές εκ των οποίων οι 20.654 Ελληνες.

Η έδρα του παραρτήματος του ΕΚΠΑ θα είναι στη Λευκωσία, σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Λήδρας, της γνωστής εμπορικής οδού που συνδέει την κυπριακή πρωτεύουσα με το κατεχόμενο τμήμα της. Επίσης, για να δοθεί άδεια ίδρυσης πανεπιστημίου πρέπει να βρεθούν σύγχρονες εγκαταστάσεις και να έχει εξασφαλισθεί στέγη για τους φοιτητές, αφού πλέον στο νησί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης.

Για το εγχείρημα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει ορίσει επιτροπή προκειμένου να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη. Στο πλαίσιο αυτό τα τμήματα και οι σχολές θα καταθέσουν προτάσεις, συνοδευόμενες από μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, για να εγκατασταθούν με προπτυχιακά προγράμματα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα προγράμματα της Ιατρικής και του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών θα είναι στα αγγλικά. 

Τα προγράμματα θα είναι πιστοποιημένα από την ελληνική Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και σύμφωνα με τις προθέσεις της ηγεσίας του ιδρύματος οι φοιτητές θα κινούνται ελεύθερα ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι Ελλαδίτες φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα και να κάνουν πρακτική άσκηση στο παράρτημα της Κύπρου και το αντίστροφο.

Ηδη υπάρχουν και άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή που θεωρείται κρίσιμο να μετέχουν στο παράρτημα, όπως το τμήμα Επιστημών της Αγωγής (παιδαγωγικό), το τμήμα Πληροφορικής αλλά και το τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών.

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ

Όπως δείχνει δημοσκόπηση της ALCO στην Κύπρο για λογαριασμό του ΕΚΠΑ, το 87% υποστηρίζει ότι θα αντιμετώπιζε θετικά τη δημιουργία παρατήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.

Απολύτως σαφής είναι η εικόνα των ευρημάτων της έρευνας για τις αντιλήψεις της Κυπριακής κοινωνίας σε σχέση με την ίδρυση παραρτημάτων πανεπιστημίων από άλλες χώρες, καθώς και σε σχέση με τη στάση της απέναντι στην προοπτική δημιουργίας παραρτήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την εικόνα που έχει για το Ε.Κ.Π.Α.

Το σύνολο, σχεδόν, της Κυπριακής κοινωνίας (88%), θεωρεί ότι η δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών έχει θετική επίδραση, τόσο στο επίπεδο σπουδών στην Κύπρο, όσο και στην Κυπριακή οικονομία. Επίσης, σχεδόν καθολικό (87%), είναι το ποσοστό όσων τοποθετούνται θετικά στην προοπτική δημιουργίας παραρτήματος Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Κύπρο.

Εντυπωσιακά θετική είναι η εικόνα του Ε.Κ.Π.Α. και σχεδόν καθολική (87%) η θετική αντιμετώπιση της δημιουργίας παραρτήματος του στην Κύπρο. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Ε.Κ.Π.Α. δεν αποδίδεται μόνο το χαρακτηριστικό της ιστορίας / φήμης (85%), αλλά και εκείνα της ποιότητας σπουδών (72%), του υψηλού κύρους πτυχίου (76%) και, σε μικρότερο αλλά όχι μικρό βαθμό (61%), του κύρους του διδακτικού του προσωπικού. 

Συνολικά, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν ένα ιδιαιτέρως θετικό περιβάλλον για τη δημιουργία παραρτήματος του Ε.Κ.Π.Α. στην Κύπρο. Περιβάλλον που διαμορφώνεται αφ’ ενός από την καθολική θετική αντίληψη για τη λειτουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών (αντίληψη που στηρίζεται και στα βιώματα των Κυπρίων) και αφ’ ετέρου από την εξαιρετική εικόνα του ίδιου του Ε.Κ.Π.Α.

Το κοινωνικό αυτό περιβάλλον, συνιστά ιδιαιτέρως θετική βάση στήριξης για να προχωρήσει το Ε.Κ.Π.Α. σε μία τέτοια κίνηση.

Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος τονίζει σχετικά με το θέμα: «Η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), του πρώτου Πανεπιστημίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους. Πρόσφατα ανακοινώσαμε νέες διμερείς σχέσεις και συνεργασίες με Πανεπιστήμια της Αμερικής (όπως το Harvard, Yale κ.ά.), της Ευρώπης (όπως η Σορβόννη) και της Ασίας. Η ίδρυση παραρτημάτων του Πανεπιστημίου στο εξωτερικό είναι ένα ακόμα βήμα στη διεθνοποίηση του. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σημαντική απόφαση της Συγκλήτου να εκκινήσει τις προκαταρκτικές διαδικασίες για ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του Πανεπιστημίου στην Κύπρο. Το Ε.Κ.Π.Α. διαθέτει ένα ισχυρότατο όνομα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παγκόσμια με σχολές και τμήματα με υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις. Η πρόταση για ίδρυση Παραρτήματος στην Κύπρο, πέρα από τους σαφείς εθνικούς λόγους, θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου λειτουργώντας ως γέφυρα διασύνδεσης για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου σχέσεων και συνεργασιών, και λειτουργώντας ως αδιαμφισβήτητου πρεσβευτή προβάλλοντας τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Επιπλέον, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την εκπαίδευση των κύπριων φοιτητών αλλά και στην προσέλκυση φοιτητών από την Ασία και την Αφρική. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η κοινωνία της Κύπρου είναι ιδιαίτερα θετική στην ίδρυση του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου μας».

Δείτε ολόκληρη την έρευνα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.