Ο Λουκάς Καρυτινός Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Λουκάς Καρυτινός Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 ο κ. Λουκάς Καρυτινός, διακεκριμένος αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Στην τελετή προσφώνηση απηύθυνε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος. Το έργο και η προσωπικότητα του τιμωμένου παρουσιάστηκαν από τoν Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαο Μαλιάρα. Η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια κ. Αναστασία Γεωργάκη. Η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής έγινε από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητή κ. Δημήτριο Δρόσο. Ακολούθησε ομιλία του τιμωμένου κ. Λουκά Καρυτινού, με τίτλο «Μουσικά ερμηνευτικά προβλήματα».

Το Μουσικό πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε Johannes Brahms: Κουϊντέτο με πιάνο σε Φα ελάσσονα, οp. 34 (1864), I. Allegro non troppo από τους: Νεκτάριο ΛανάραΙωάννα-Ομορφιά Κοντζιούλα (βιολί), Ραφαήλ Κοντογούρη (βιόλα), Στέργιο Θεοδώρου (βιολοντσέλο), Μυρτώ Κοντογούρη (πιάνο). Την επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβε ο Λεόντιος Τσόκας.

Στην προσφώνησή του ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, ανέφερε:

«Πιστοί στην παράδοση του Ιδρύματός μας να αποδίδουμε τιμές σε προσωπικότητες που έχουν προσφέρει πολλαπλώς στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό, έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά της απόδοσης της ύψιστης τιμής, της ανακήρυξης σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του κ. Λουκά Καρυτινού, μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της Τέχνης της Μουσικής και της επιστήμης της Μουσικολογίας στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Ο κ. Λουκάς Καρυτινός είναι ευρύτερα γνωστός ως αναγνωρισμένος Αρχιμουσικός, και ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της πρώτης Ελληνικής ορχήστρας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου μας και στο Ωδείο Αθηνών, όπου σήμερα διδάσκει Διεύθυνση Ορχήστρας.

Η μουσική πορεία του κ. Καρυτινού τον οδήγησε στη Γερμανία, όπου εξειδικεύτηκε στη διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Δ. Βερολίνου και στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ. Από το 1981 έως το 1984, σταδιοδρόμησε ως αρχιμουσικός στη Γερμανία και ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Πίκολο Τεάτρο Μπερολίνο».

Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1985 σηματοδότησε την έναρξη μιας λαμπρής πορείας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου ως τακτικός αρχιμουσικός και αργότερα ως Μουσικός Διευθυντής, συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση του δραματολογίου και την ενίσχυση των διεθνών συμπαραγωγών.

Η θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1999 έως το 2005 ήταν μια περίοδος μεγάλων αλλαγών και καινοτομιών. Υπό την καθοδήγησή του, η Λυρική Σκηνή είδε την δημιουργία νέων σκηνών, όπως η Νέα Σκηνή και η Παιδική Σκηνή, την ίδρυση της Ανώτερης Σχολής Μπαλέτου και την εισαγωγή παραστάσεων όπερας για παιδιά στο Ηρώδειο.

Η διορατικότητά του και η αφοσίωσή του στο λυρικό θέατρο συνέβαλαν στην αναβάθμιση και την επέκταση των δραστηριοτήτων της Λυρικής Σκηνής, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα για το Λυρικό Θέατρο στην Αθήνα.

Η διεθνής καριέρα του κ. Καρυτινού περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίες ορχήστρες και θέατρα σε όλο τον κόσμο (όπως η London Philharmonia, η RSO-Berlin, η Suisse Romande και πολλές άλλες).

Έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έργα του Μίκη Θεοδωράκη και έχει διευθύνει έργα του διεθνούς οπερατικού ρεπερτορίου συνεργαζόμενος με διακεκριμένους σκηνοθέτες και καλλιτέχνες, ενώ οι ερμηνείες του στην ιταλική όπερα έχουν κερδίσει τη διεθνή κριτική.

Οι διακρίσεις και τα βραβεία που έχει λάβει είναι πολυάριθμα και μαρτυρούν την αναγνώριση του έργου του. Μεταξύ αυτών, το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής του Δήμου Αθηναίων, το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, και ο τίτλος του «Διοικητή του Τάγματος της Ιταλικής Αλληλεγγύης» της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το έργο του έχει επίσης αναγνωριστεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου.

O διακεκριμένος καθηγητής Ιστορικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας, κ. Νικόλαος Μαλιάρας, που θα ακολουθήσει στο βήμα, θα αναφερθεί εκτενέστερα στο πραγματικά πολύ σημαντικό έργο του τιμώμενου και θα μας δώσει εναργέστερη εικόνα για έναν κορυφαίο  Έλληνα Αρχιμουσικό.

Κύριε Καρυτινέ,

Η ακαδημαϊκή κοινότητα του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ευτυχής που σας υποδέχεται και σας καλωσορίζει στους κόλπους της.

Σας ευχαριστούμε για όσα έχετε προσφέρει και προσφέρετε στην Τέχνη της Μουσικής, στον Πολιτισμό και στην Παιδεία της πατρίδας μας, για τα οποία και σας τιμά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σας απευθύνουμε θερμές ευχές για τη συνέχιση του έργου σας, ενός έργου που γνωρίζουμε ότι τυγχάνει διεθνούς απήχησης και καταξίωσης.

Καλώς ήλθατε στην «οικογένεια» του ΕΚΠΑ!

Θερμά συγχαρητήρια!»