Νομική Σχολή Αθηνών: Νέος Κοσμήτορας ο Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος

Νομική Σχολή Αθηνών: Νέος Κοσμήτορας ο Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος

Νέος Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ εξελέγη ο Καθηγητής κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Ο καθηγητής Σισιλιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαΐου 1960. Είναι Καθηγητής διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κληθεί να διδάξει σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως οι Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Σορβόννης, των Παρισίων ΙΙ, της Οξφόρδης, του Στρασβούργου, της Γενεύης, η Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, κ.λπ.

Ο κ. Σισιλιάνος ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το 2011. Εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο του 2017 και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ τον Μάιο του 2017. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τον εξέλεξε, την 1η Απριλίου 2019, ως νέο Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Στα 60 χρόνια του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού (1959-2019) ήταν η πρώτη φορά που εξελέγη Έλληνας στη θέση αυτή.


Ο Λ.-Α. Σισιλιάνος είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι επίσης μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, συνδεδεμένο μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου το οποίο συγκεντρώνει κορυφαίους διεθνολόγους από όλο τον κόσμο, καθώς και μέλος του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.λπ. Είναι, επίσης, μέλος επιστημονικών επιτροπών πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει πολλές μονογραφίες, διεύθυνση έκδοσης πολλών συλλογικών τόμων (μεταξύ των οποίων εκτενή κατ’ άρθρο σχολιασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και περίπου 100 άρθρα και μελέτες στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά σε θέματα γενικού διεθνούς δικαίου, δικαιωμάτων του ανθρώπου, διεθνών οργανισμών, κ.λπ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr