Φοιτητής έχασε τη μητέρα του, εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αλλά δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση στη λέσχη!

Φοιτητής έχασε τη μητέρα του, εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο, αλλά δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση στη λέσχη!

Φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχασε στην ηλικία των εννέα ετών την μητέρα του, ο πατέρας του ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη του και αναγκάστηκε να περάσει εννέα χρόνια από τη ζωή του σε ορφανοτροφείο, μέχρι να ενηλικιωθεί, δεν δικαιούται σίτιση στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, με το επιχείρημα ότι δεν πληροί κάποια προαπαιτούμενα, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οικονομικά κριτήρια. Όπως δήλωσε στα «Φοιτητικά Νέα» "παρ' όλα αυτά η αίτησή μου για κάρτα σίτισης απορρίφθηκε λόγω ανεπαρκούς στοιχείων σχετικά με την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου".

Αυτό διότι, όπως καταγγέλλει ο φοιτητής Π.Σ., δεν έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα του, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη σίτιση του στη λέσχη, αφού εδώ και πολλά χρόνια δεν γνωρίζει τίποτα για τον εν ζωή γονιό του. «Πώς να προσκομίσω στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου, αφού δε γνωρίζω πού βρίσκεται;» λέει στο Έθνος.


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας!

Μάλιστα, στη διοίκηση της φοιτητικής λέσχης δεν αρκεί ούτε καν η βεβαίωση ότι ο Π.Σ. αναγκάστηκε να περάσει εννέα χρόνια από τη ζωή του σε ορφανοτροφείο. «Για να μπορέσει να σιτίζεται κάποιος φοιτητής στη λέσχη του ΑΠΘ, θα πρέπει να πληροί κάποια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και να προσκομίσει γι’ αυτά αποδεικτικά στοιχεία. Η μητέρα μου δε ζει και τους έχω προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της. Έκτοτε έχασα κάθε επαφή και με τον πατέρα μου και γι’ αυτό, άλλωστε, ζούσα σε ορφανοτροφείο για εννέα χρόνια. Πώς, λοιπόν, να μπορέσω να προσκομίσω στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του πατέρα μου, αφού δε γνωρίζω πού βρίσκεται; Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω τίποτα σχετικά με αυτό», λέει ο Π.Σ.

Απορρίπτεται για δεύτερη φορά

Όπως λέει στο Έθνος ο φοιτητής, είναι η δεύτερη φορά που απορρίπτεται η αίτησή του για σίτιση στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ. Ωστόσο, την πρώτη φορά, πριν από τρία χρόνια και όταν ήταν πρωτοετής, έγινε τελικά δεκτός κατ’ εξαίρεση και αφού περιέγραψε δια ζώσης την κατάστασή του σε κάποιον αρμόδιο.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έκανε αίτηση. Πριν από λίγες μέρες κατέθεσε το αίτημά του γραπτώς για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά πάλι απορρίφθηκε. Μάλιστα, σε απαντητικό έγγραφο που του εστάλη από τη διοίκηση της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ, σημειώνεται ότι «όσοι αποκλείονται βάσει οικονομικών κριτηρίων, είναι ένα ελαχιστότατο ποσοστό επί των αιτούντων σίτιση. Όσοι δεν έχουν στοιχεία, είναι ειδική και σπάνια περίπτωση και δεν γίνεται να αλλάζουν οι κανόνες λόγω των ειδικών περιπτώσεων».

«Μα, αυτές ακριβώς οι ειδικές περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερη στήριξη και βοήθεια. Γνωστοποιώ το ζήτημα, διότι μ’ ενδιαφέρει όλοι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη, να μπορούν να σιτίζονται. Είναι αρκετοί οι φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν έχουν κοντά τους κανέναν από τους δύο γονείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσκομίσουν χαρτιά και στοιχεία», λέει ο φοιτητής.

Όταν ο Π.Σ. έχασε τη μητέρα του και τον παράτησε ο πατέρας του, είχε ως μοναδικό συγγενή τη γιαγιά του από την πλευρά της μητέρας του. Η τελευταία, ωστόσο, για λόγους υγείας (παθολογικούς και ψυχολογικούς) δεν ήταν σε θέση να τον μεγαλώσει κι έτσι βρέθηκε σε ορφανοτροφείο. Αυτή η γιαγιά, όταν έφυγε από τη ζωή, άφησε στον Π.Σ. ως κληρονομιά τρεις κατοικίες. Στη μία διαμένει και τις άλλες δύο τις νοικιάζει. Τα χρήματα από τα μισθώματα αποτελούν τα μόνα έσοδά του για τα προς το ζειν.

Η απάντηση της φοιτητικής λέσχης

Το Έθνος απευθύνθηκε στην εκτελούσα χρέη διευθύντριας της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, Άννα Κατούφα, η οποία ανέφερε τα εξής: «Για να απορριφθεί μία αίτηση, θα πρέπει αυτή να μην πληροί κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ορίζει ο νόμος και δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Αν ο φοιτητής όντως αντιμετωπίζει πρόβλημα, μπορεί να έρθει από το γραφείο μου και να συζητήσουμε».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr