Σε μία πλατφόρμα όλα τα μεγάλα ερευνητικά όργανα του ΑΠΘ

Σε μία πλατφόρμα όλα τα μεγάλα ερευνητικά όργανα του ΑΠΘ

Σε ένα εύχρηστο πληροφοριακό σύστημα θα καταχωρηθεί, το επόμενο χρονικό διάστημα, ο «μεγάλος» επιστημονικός εξοπλισμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή όλα τα ερευνητικά όργανα μεγάλης αξίας, αξίας που υπολογίζεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Αφού τα όργανα αυτά καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα, θα υποβάλλονται αιτήματα χρήσης τους από το Πανεπιστήμιο αλλά και όχι μόνο από αυτό, ώστε, στη συνέχεια, ο εξοπλισμός να γίνει αντικείμενο διαχείρισης και να χρησιμοποιείται ευρύτερα και περισσότερο, προς όφελος της έρευνας από την επιστημονική κοινότητα αλλά και της χρήσης από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς για την παροχή υπηρεσιών.


Την έναρξη λειτουργίας του συστήματος ανακοίνωσαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ενώ ο πρύτανης Ν. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι μετά από μια προσπάθεια δεκαέξι μηνών, ξεκινά ένα έργο μέσω του οποίου όλα τα μεγάλα ερευνητικά όργανα θα μπορούν να γίνουν κοινά και να χρησιμοποιούνται ευρύτερα, από περισσότερα από ένα εργαστήρια και περισσότερους ερευνητές, με στόχο την ψηφιακή μετάβαση και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου.

«Είτε είμαστε επίκουροι, είτε αναπληρωτές, είτε πρόεδροι, είτε κοσμήτορες, είτε πρυτάνεις, τίποτε δεν είναι δικό μας. Ανήκει στο ΑΠΘ, είναι περιουσία του και δεν δικαιούται κανείς να περιχαρακώνει ούτε το επιστημονικό του αντικείμενο, ούτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε: «βρισκόμαστε στο σημείο όπου όλοι οι συνάδελφοι θα ξέρουμε πού είναι κάθε τι και τι είναι, τι μπορεί να κάνει, πότε εκείνοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν» και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει κοινή δραστηριότητα των εμπλεκομένων για τη συντήρηση των οργάνων.

Το πρώτο εργαλείο τέτοιου είδους

Για το πρώτο εργαλείο τέτοιου είδους που υπάρχει έκανε λόγο ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεγάλου και Διατμηματικού Εξοπλισμού (ΕΜΔΕ), Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά πανεπιστήμια και σημείωσε ότι είναι φιλοδοξία του ΑΠΘ να το διαθέσει και σε άλλα πανεπιστήμια μετά τον πρώτο πιλοτικό χρόνο λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος.

Στα οφέλη του συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, την διαφάνεια και αξιοποίηση του επιστημονικού εξοπλισμού, την διασφάλιση της λειτουργικότητάς του, την ψηφιακή καταγραφή των ερευνητικών υποδομών του πανεπιστημίου, την ενίσχυση της συνέργειας και της διεπιστημονικότητας μεταξύ των μελών του ΑΠΘ, τον προγραμματισμό των προμηθειών εξοπλισμού για το πανεπιστήμιο και το δικαίωμα υποβολής αιτήματος κάλυψης εξόδων συντήρησης.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις έγκρισης αιτημάτων συντήρησης εξοπλισμού, ο εξοπλισμός θα πρέπει να ανήκει στα πάγια του ΑΠΘ (προμήθεια μέσω τακτικού προϋπολογισμού, προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και προγράμματα ΕΣΠΑ) ή του ΕΛΚΕ (προμήθεια μέσω ερευνητικών προγραμμάτων), η αξία του να είναι άνω των 20.000 ευρώ και η απόκτησή του να έχει γίνει από το 2006 και μετά. Στο σύστημα θα καταχωρούνται στοιχεία για τον εξοπλισμό, τον επιστημονικά υπεύθυνο και τους χειριστές του ενώ η διατμηματική χρήση του θα προβλέπει τη διάθεση χρόνου χρήσης τουλάχιστον 20% σε ετήσια βάση και την αξιοποίηση του χρόνου χρήσης τουλάχιστον κατά 10% σε ετήσια βάση.

Δεξαμενή χρημάτων 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση προς αξιοποίηση

Από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ε. Στυλιανίδης ανέφερε στο ΑΠΕ ότι δημιουργείται μια δεξαμενή 100.000 ευρώ, σε ετήσια βάση που θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής Μεγάλου Διατμηματικού Εξοπλισμού, ώστε μέσω του πληροφοριακού συστήματος να γίνει η βέλτιστη κατανομή των χρημάτων προς όφελος των στόχων του. Οι στόχοι αυτοί, όπως πρόσθεσε, είναι η προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης, της παροχής υπηρεσιών αλλά και η προσέλκυση νέων πόρων για έρευνα και εκπαίδευση καθώς και η ενίσχυση του πνεύματος της συνεργασίας στο πανεπιστήμιο.

Μιλώντας, ειδικότερα, για τον εξοπλισμό που έχει προμηθευτεί το ΑΠΘ, ο αντιπρύτανης Χ. Φείδας επισήμανε ότι από τα ΠΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δευτερευόντως από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία 2 χρόνια έχει γίνει προμήθεια μεγάλου εξοπλισμού (πάνω από 20.000 ευρώ), άνω των 100 οργάνων, εκ των οποίων τα 20 από αυτά έχουν αξία πάνω από 70.000 και τα δέκα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για την επόμενη διαχειριστική περίοδο της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ υπάρχουν προτάσεις από το πανεπιστήμιο της τάξης των 7,5 εκ ευρώ ενώ για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατατέθηκαν προτάσεις της τάξης των 2,5 εκ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr