Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης: Οι ουρές οδηγούν τους φοιτητές να καθυστερούν στα μαθήματα ή να παίρνουν απουσία στα εργαστήρια

Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης: Οι ουρές οδηγούν τους φοιτητές να καθυστερούν στα μαθήματα ή να παίρνουν απουσία στα εργαστήρια

Τι αναφέρουν σε ανακοινωθέν τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης:

"Οι εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα όνειρα των χιλιάδων πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών που σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα. Μαρτυρούν την έλλειψη σχεδιασμού, και προστασίας της υγείας χιλιάδων φοιτητών, στοιβάζοντας τους σε αίθουσες χωρίς εξαερισμό, χωρίς αναλώσιμα (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) σε κάθε σχολή.


Η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει έλεγχους στις εισόδους, οδήγησε χιλιάδες φοιτητές να ταλαιπωρούνται να καθυστερούν στις θεωρίες τους ή να παίρνουν απουσία στα εργαστήρια τους, έλεγχοι οι οποίοι είναι ξεκάθαρα προσχηματικοί μιας και δεν τηρούνται ουσιαστικά τα υγιεινομικά μέτρα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ότι στο χημικό φοιτητές πήραν απουσία στο εργαστήριο τους λόγω «τεχνικού προβλήματος» ενώ έδωσαν το 10€ σε ιδιωτικά ιατρεία για το ραπιντ. 

Αντί να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολή, αντί να προσληφθούν καθηγητές και εργαστηριακό προσωπικό, αντί να αξιοποιήσει κτίρια όπως της ΔΕΘ, στην παραλία, στην Ίωνος Δραγούμη που ανήκουν στο πανεπιστήμιο για να «σπάσουν» τα έτη σε ολιγομελή τμήματα, δίνει 604 εκατομμύρια για την διαφήμιση και τη διασύνδεση μας με το εξωτερικό, δίνει εκατομμύρια για σεκιουριτι προκειμένου να ελέγξουν αν τα διαγνωστικά κέντρα παίρνουν τα 10€. Ακόμη, υπάρχουν ολόκληρες σχολές όπως η ΣΘΕ η οποία έχει 5 άτομα συνολικά προσωπικό καθαριότητας ή το Πολυτεχνείο το οποίο κάτω από 10 άτομα.

Όμως οι φοιτητές έχουμε πείρα. Η αξία της οργανωμένης πάλης φάνηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που θέσαμε στο επίκεντρο ανοίξαμε τις σχολές μας, βάλαμε στον πάγο την πανεπιστημιακή αστυνομία. Έτσι και φέτος, με δύναμη την αξία της συλλογικής πάλης και του οργανωμένου αγώνα, θα κρατήσουμε ανοιχτές τις σχολές μας, θα παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα μορφώνει, θα μαθαίνουμε το αντικείμενο μας ολόπλευρα και δεν θα καταλήξουμε κυνηγοί πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.

Καλή αρχή με ψηλά το κεφάλι".

Φοιτητές ΑΠΘ: Πάνω από 200 άτομα σε μια αίθουσα που δεν αερίζεται – Απαράδεκτες εικόνες (ΦΩΤΟ)

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Απίστευτες ουρές φοιτητών σε ΠΑΜΑΚ και ΑΠΘ (φωτό & βίντεο)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr