Δωρεάν σίτιση ζητούν φοιτητές του ΑΠΘ - Φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν σύσκεψη ενόψει ανοίγματος των Σχολών

Κινητοποίηση στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν φοιτητές, μέλη της παράταξης των ΕΑΑΚ από τους φοιτητικούς συλλόγους Αρχιτεκτονικής, Αγγλικής Φιλολογίας, Φιλολογίας, Μουσικής, Νομικής και Χημείας.

Οι φοιτητές ζητούν να περάσει σε δημόσια διαχείριση η σίτιση των φοιτητών, «με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του ΑΠΘ», καθώς καταγγέλλουν ότι η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει την εργολαβία καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παράλληλα ζητούν «δωρεάν σίτιση για όλους, χωρίς έλεγχο πάσο - κάρτας σίτισης».

Φοιτητικοί σύλλογοι προγραμματίζουν σύσκεψη

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΜΜΕ & Δημοσιογραφίας , Ψυχολογικού, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, ΤΕΦΑΑ απευθύνουν κάλεσμα για  σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων, συντονιστικών επιτροπών, πρωτοβουλιών στις 23/9 για να οργανώσουν την δράση τους μπροστά στο άνοιγμα των Πανεπιστημίων και να διεκδικήσουν με τα αιτήματα τους να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των φοιτητών στην μόρφωση και την υγεία.

Σε σχετική ανακοίνωση στους αναφέρουν:

«Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου και δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα αμφιθέατρα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της το μόνο που κάνει είναι συστάσεις για χρήση μάσκας από τους φοιτητές, έδωσε ένα μηδαμινό κονδύλι που δεν κάλυπτε ούτε τις ελλείψεις που προϋπήρχαν στα πανεπιστήμια –συγκεκριμένα στο ΑΠΘ αντιστοιχούνται 41 νέα μέλη ΔΕΠ(!) – και δεν κάνει κουβέντα για αύξηση της χρηματοδότησης, πρόσληψης επαρκούς διδακτικού προσωπικού, προσωπικού για την καθαριότητα και για μέτρα που θα διασφαλίσουν συνολικά την προστασία της υγείας φοιτητών, καθηγητών, εργαζομένων.

Η πρυτανεία και οι διοικήσεις από την άλλη, ενισχύουν αυτή την κατάσταση, δεν κάνουν λόγο για τις ανάγκες των πανεπιστημίων ενώ την ίδια ώρα που οι φοιτητές είναι στον αέρα και δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν με το που ανοίξουν τα πανεπιστήμια, συζητάνε για πανεπιστημιακή αστυνομία και αφήνουν νηστικούς φοιτητές, ανοιγοκλείνοντας τη λέσχη. Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του πρύτανη στο Foroum της ΔΕΘ-Helexpo για «πανεπιστήμιο που βγήκε πιο δυνατό μετά την πανδημία» και για «δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν είναι πανεπιστήμιο παραγωγής κέρδους». Η τηλεκπαίδευση απέτυχε, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, τα διδακτικά κενά που δημιουργήθηκαν δεν έχουν ακόμη καλυφθεί, οι φοιτητές έβαλαν πάλι το χέρι στην τσέπη για τον απαραίτητο εξοπλισμό, όσοι δεν τα κατάφεραν αποκλείστηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία και τώρα μένουν χωρίς φαγητό για τα κέρδη των εργολάβων».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr