Κεραμέως: Η ΕΒΕ ωθεί τους υποψηφίους να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους

Κεραμέως: Η ΕΒΕ ωθεί τους υποψηφίους να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους

Πανελλαδικές 2023: Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που έδωσε στα Παραπολιτικά 90.1, αναφερόμενη στην ελάχιστη βάση εισαγωγής, δήλωσε πως: Μπήκε η ελάχιστη βάση η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει εξορθολογήσει όλο το πλαίσιο. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν για τη συνολική αναβάθμιση των σπουδών και που έχει ωθήσει και τα παιδιά στο να ανεβάσουν συνολικά τις επιδόσεις τους.

Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, είπε ότι: Είναι γεγονός ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν τον Ιούνιο. Ξεκινάνε 1η Ιουνίου, αυτό το έχω πει από τον Σεπτέμβριο και το έχω ανακοινώσει προφανώς σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό. Αυτό το κάναμε γιατί επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να έχουμε έναν προγραμματισμό από σεβασμό στα παιδιά, από σεβασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πέρυσι το Σεπτέμβριο ανακοινώσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα για όλη τη χρονιά, πότε ξεκινάνε τα τρίμηνα, πότε τα τετράμηνα, πότε θα γίνουν οι εξετάσεις για τα Πρότυπα, πότε η κλήρωση για τα Πειραματικά, πότε οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Καταλαβαίνετε ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν οπωσδήποτε δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εκλογές Απρίλιο ή Μάιο το έχει πει ξεκάθαρα, από εκεί και πέρα είναι ο μόνος που ξέρει την ημερομηνία όταν αυτή την αποφασίσει θα την ανακοινώσει.


Αναφορικά με τη βία στο σχολικό περιβάλλον: Είναι γεγονός ότι υπάρχει βία, είναι γεγονός ότι όση περισσότερη βία έχουμε στην κοινωνία τόση περισσότερη βία θα έχουμε στα σχολεία. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας και είναι γεγονός επίσης ότι το σπίτι παίζει καταλυτικό ρόλο. Το σχολείο μπορεί να δράσει κυρίως προληπτικά σε δύο άξονες, ο πρώτος είναι με πιο άμεσα μέτρα δηλαδή περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία. Όταν εμείς ήρθαμε στο υπουργείο είχαμε περίπου 1600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία της χώρας σήμερα έχουμε 3200. Δεύτερον έχουμε θεσμοθετήσει το σύμβουλο σχολικής ζωής. Ο σύμβουλος σχολικής ζωής είναι ένας εκπαιδευτικός ο οποίος είναι πιο κοντά, είναι πιο οικείος στα παιδιά γιατί θέλουμε τα παιδιά να νιώσουν πιο άνετα να μιλήσουνε, να ανοιχτούν, να πούνε κάτι που τους απασχολεί. Τρίτον, οριζόντιες επιμορφώσεις. Επιμορφώσεις για τα στελέχη εκπαίδευσης να τους βοηθήσουν, να τους δώσουν εργαλεία για το πώς να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις. Δεν φτάνουν όλα αυτά γιατί όταν σκέφτεται κανείς και χαράσσει εκπαιδευτική πολιτική το βλέμμα δεν είναι μόνο στο 2023, το βλέμμα είναι στο 2040-’60 στο πως η παιδεία σήμερα διαμορφώνει τους 30ρηδες-40ρηδες του αύριο. Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα πολλές καταγγελίες για φερόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και ρωτάω αν όλος ο πληθυσμός της Ελλάδας είχε κάνει υποχρεωτικά σεξουαλική αγωγή στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο θα είχαμε περισσότερα ή λιγότερα τέτοια περιστατικά; Πιστεύω πολλά λιγότερα. Για αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε στο μέλλον, να χαράσσουμε πολιτική με το βλέμμα στις επόμενες γενιές για το πώς θα μεγαλώσουν τα σημερινά παιδιά και θα ενηλικιωθούν, όλα αυτά επιπλέον των νέων πρωτοβουλιών που θα πάρουμε και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα σχετικά με μια νέα πλατφόρμα που θα επιτρέπει τις ανώνυμες καταγγελίες από μαθητές.

Ερωτηθείς για το θεσμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας: Το ζήτημα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος είναι ένα σύνθετο ζήτημα για την αντιμετώπιση του οποίου έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις. Οι ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι μια από αυτές, η πρώτη και πιο σημαντική είναι το άσυλο. Η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια. Σας θυμίζω ότι πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαμε καμιά δεκαριά περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια, τον Αύγουστο του ‘19 ψηφίσαμε μια διάταξη που λεει το αυτονόητο ότι όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις να μπορούν να επεμβαίνουνε οι αρχές και μέσα στα πανεπιστήμια όπως σε κάθε δημόσιο χώρο. Στη βάση αυτής της διάταξης έχει μπει ένα τέλος σε καταλήψεις, σε έκνομες ενέργειες, σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Σας αναφέρω δύο ενδεικτικές την κατάληψη που διαρκούσε 34 χρόνια στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο μπήκε τέλος στη βάση αυτή της διάταξης και στη θέση αυτής της κατάληψης έχει δρομολογηθεί μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Δεύτερο παράδειγμα η πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου όπου έγινε μια επιτυχημένη επέμβαση της Αστυνομίας, μπήκε τέλος σε μια κατάληψη στις εστίες αυτές από τους χειρότερους κακοποιούς και τώρα έχει δρομολογηθεί η πλήρης ανακαίνιση αυτών των φοιτητικών εστιών. Άρα το πρώτο είναι το άσυλο, το δεύτερο είναι ένα σχέδιο ασφαλείας σε όλα τα πανεπιστήμια, το τρίτο είναι να ξεκινήσει η ελεγχόμενη πρόσβαση.

Οι ΟΠΠΙ είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται όσο και όπου υπάρχει ανάγκη σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ελληνικής αστυνομίας. Η ελληνική αστυνομία έχει εντοπίσει τρία πανεπιστήμια στα οποία υπάρχουν ενίοτε αυξημένες ανάγκες και αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο και το Πολυτεχνείο. Δεν είναι ένα οριζόντιο μέτρο, τα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας δεν έχουν απολύτως κανένα τέτοιο ζήτημα και αυτό πρέπει να το προβάλουμε γιατί δημιουργείται μια λαθεμένη εντύπωση για την πανεπιστημιακή ζωή της χώρας. Όχι είναι μια εξαίρεση και ακόμα και εκεί είναι τελείως σποραδικές περιπτώσεις που υπάρχουν ζητήματα. Μπορεί να υπάρξουν ναι για αυτό το λόγο και η διάταξη του ασύλου επιτρέπει στις αρχές να επεμβαίνουν όταν υπάρχει ανάγκη και οι ομάδες αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά. Ο στόχος είναι να αποτρέπουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τα Σώματα της Ελληνικής Αστυνομίας τα κανονικά έχουν μια αποστολή και καταστολής, όταν διαπράττεται μια αξιόποινη πράξη φυσικά και μπορεί να επέμβουν οι αρχές στη βάση της διάταξης του ασύλου άλλο αυτό και άλλο η λειτουργία των ΟΠΠΙ οι οποίες στόχο έχουν να αποτρέπουν. Δηλαδή αφού έχεις καθαρίσει, έχεις βάλει τέλος στις έκνομες ενέργειες, έχεις βάλει τέλος στις καταλήψεις έρχονται οι ΟΠΠΙ και δρουν κυρίως αποτρεπτικά. Να το σκέφτεται κανείς δύο και τρεις φορές προτού να τελέσει μια αξιόποινη πράξη επειδή ξέρει ότι αυτές οι ομάδες κυκλοφορούν, δρουν σε αυτούς τους χώρους. Σκοπός των ομάδων αυτών είναι κυρίως να αποτρέψει την τέλεση αξιόποινων πράξεων και να συμβάλλει σε επικοινωνία με τα άλλα σώματα της αστυνομίας στη συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Συντονιστείτε στην ενημερωτική σελίδα των Πανελλαδικών 2023 στο viber εδώ και στο facebook εδώ για να λαμβάνετε όλα τα νέα σε ζωντανή ροή.

Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές σε εξέταση και βαθμολόγηση 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2023.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr