Οι υποψήφιοι που θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων

Οι υποψήφιοι που θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση εισαγωγής τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, με την οποία καθορίζονται τα δικαιολογητικά΄που πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι τεσσάρων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων:

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την απόφαση:


Καθορισμός δικαιούχων ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021.

Άρθρο 1

Ποια άτομα αφορά η εν λόγω απόφαση

Ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων α) του Δήμου Ανατολικής Σάμου, β) του Δήμου Δυτικής Σάμου, γ) του Δήμου Ελασσόνας και δ) του Δήμου Τυρνάβου, που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2020-2021 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις περιοχές του παρόντος άρθρου και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021 ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ειδικό ποσοστό αποδίδεται στους υποψηφίους ανά κατηγορία Λυκείου ως εξής:

(i) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ αποδίδεται ποσοστό 0,62% καθ’υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών  (Α.Ε.Α).

(ii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεωντων ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,30% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

(iii) Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,32% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

(iv) Για τους υποψηφίους των εσπερινών ΓΕΛ των περιοχών αυτών, δεν αποδίδεται ειδικό ποσοστό διότι δεν υπάρχουν συμμετέχοντες αυτών των κατηγοριών στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021.

Κατά τον προσδιορισμό των θέσεων που αντιστοιχούν στα ποσοστά που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις της παραγράφου αυτής, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, αν προκύπτει δεκαδικό υπόλοιπο ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της ακέραιης μονάδας. Αν το δεκαδικό υπόλοιπο είναι μικρότερο από το μισό της ακέραιης μονάδας, δεν λαμβάνεται υπόψη, εκτός εάν μηδενίζεται η θέση, οπότε γίνεται στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα, ώστε σε κάθε περίπτωση να υπάρχει μία τουλάχιστον θέση για κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση.

Άρθρο 2

Τα Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υπαγωγή των υποψηφίων στο ειδικό ποσοστό του άρθρου 1 θα κατατεθούν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν οι πληγείσες περιοχές εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της παρούσας και είναι τα εξής:

Α. Για τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των περιοχών του άρθρου 1:1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεση του για την υπαγωγή του στ ειδικό ποσοστό, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις  2021.

2. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Β. Για τους μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που κατοικούσαν μόνιμα στις περιοχές του άρθρου 1 και υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

1. Αίτηση -Υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνει ο υποψήφιος την πρόθεσή του για την υπαγωγή του στο ειδικό ποσοστό καθώς και τα πλήρη στοιχεία του και τον κωδικό υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις 2021.

2. Δήλωση Ε1 οικονομικού έτους 2021 (χρήση 2020) του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας του.

3. Βεβαίωση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας στην οποία είχαν υποβάλει την Αίτηση - Δήλωση για

συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις.Η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον συγκεντρώσει όλες τις σχετικές βεβαιώσεις θα προχωρήσει άμεσα εντός τριών (3) ημερών στη σύνταξη ενός πίνακα με τους δικαιούχους υποψήφιους του άρθρου 1 και θα τους αποστείλει έντυπα και ηλεκτρονικά στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να διεξαχθεί η επιλογή τους με βάση το άρθρο 3.

Άρθρο 3

Τα αποτελέσματα

Μετά τη διαδικασία επιλογής και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έτους 2021, κάθε υποψήφιος των περιπτώσεων του ανωτέρω άρθρου 1 θα κριθεί για επιλογή για τις προβλεπόμενες θέσεις για κάθε Τμήμα ή Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, για τα οποία έχει επιτύχει την/τις Ε.Β.Ε. του/ των ειδικού/κών μαθήματος/των ή πρακτικών δοκιμασιών εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση καθώς και την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, με βάση το σύνολο των μορίων κατά φθίνουσα σειρά μορίων και τη δήλωση προτίμησής του στο μηχανογραφικό δελτίο, με την προϋπόθεση ο υποψήφιος να έχει επιτύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο του 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους, στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr