Υφ. Παιδείας: Δεν υπάρχει περιθώριο να μην ισχύσει ΕΒΕ στα Ειδικά μαθήματα

Υφ. Παιδείας: Δεν υπάρχει περιθώριο να μην ισχύσει ΕΒΕ στα Ειδικά μαθήματα

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ειδικά μαθήματα για φέτος, άλλωστε το πού μπαίνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν το ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, το ορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια» ανέφερε, μιλώντας την Τετάρτη (21/7) στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος. 

Ο κ. Συρίγος αναφερόμενος στην περίπτωση του μαθητή που συγκέντρωσε 20.980 μονάδες και δεν καταφέρνει να μπει στην Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν μπαίνει στο Μετσόβιο  Πολυτεχνείο, μπαίνει όμως στην Αρχιτεκτονική στην Πάτρα και στα Χανιά. Ούτως ή άλλως δεν θα έμπαινε στην Αθήνα ο συγκεκριμένος μαθητής είτε υπήρχε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είτε όχι, γιατί από μία πρόχειρη έρευνα που κάναμε δεν μπαίνει γιατί 470 συνυποψήφιοί του έχουν ψηλότερη βαθμολογία στο συγκεκριμένο μάθημα – ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, που είναι τα απαραίτητα μαθήματα για να μπεις στην Αρχιτεκτονική – και το Μετσόβιο παίρνει μόνο 80 άτομα. Είτε λοιπόν υπήρχε η ΕΒΕ είτε όχι ο συγκεκριμένος υποψήφιος δε θα έμπαινε στο Μετσόβιο γιατί υπάρχουν άλλοι μαθητές που έχουν γράψει καλύτερα».


Ο ίδιος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υποστήριξε ότι «ρυθμίζεται από τον μέσο όρο των μαθημάτων που δίνουν οι υποψήφιοι. Εάν γράψουν καλά μπορεί να κυμανθεί πάνω από 10, εάν τα θέματα είναι δύσκολα και τα παιδιά δε συγκεντρώσουν υψηλές βαθμολογίες η ΕΒΕ μπορεί να κυμανθεί αρκετά κάτω από το 10».

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Παιδείας για το πόσοι υποψήφιοι σε σχέση με την περσινή χρονιά θα μείνουν εκτός από κάποια σχολή ο υφυπουργός τόνισε «η αξιωματική αντιπολίτευση μας έλεγε ότι θα μείνουν εκτός 30.000 υποψήφιοι, την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι θα μείνουν εκτός 20.000 παιδιά. Η εκτίμηση του Υπουργείου Παιδείας είναι ότι 9.500 παιδιά δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση, το κρίσιμο σημείο όμως δεν είναι πόσοι μπαίνουν αλλά πόσοι αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιο».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr