Πανελλήνιες 2019: Όροι πρόσβασης υποψηφίων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, ΑΕΝ, Λιμενικό, Στρατιωτικές-Αστυνομικές-Πυροσβεστικές Σχολές

Oι όροι πρόσβασης των υποψηφίων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια με τις Πανελλήνιες 2019

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης που καθορίζει τις διαδικασίες πρόσβασης των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δημοσιεύθηκε στα ΦΕΚ 1904 Β΄2019 και 1940 Β΄2019 η Υπουργική Απόφαση Φ.153/ 79899/Α5/21-05-2019 με θέμα  «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής  Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας  Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής».

Είσαι Πρωτοετής; Μείνετε Συντονισμένοι στα «Φοιτητικά Νέα» καθώς μέσα από την ροή ειδήσεων της αρχικής σελίδας foititikanea.gr θα σας ενημερώσουν για την διαδικασία έκδοσης φοιτητικού πάσου, φοιτητικών συγγραμμάτων, δωρεάν σίτισης, δωρεάν στέγασης, φοιτητικών επιδομάτων, διαδικασία μετεγγραφών κτλ. Συντονίσου στην κεντρική σελίδα ενημέρωσης των φοιτητών στο facebook Φοιτητικά Νέα - Foititikanea.gr για να ενημερώνεσαι για τα σημαντικότερα νέα που σε αφορούν και για όλα τα τελευταία νέα στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom.


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019 ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 

Τον καθορισμό των διαδικασιών πρόσβασης και επιλογής των υποψηφίων για εισαγωγή σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΣΥ), της Σχολής Αστυφυλάκων των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, της  Σχολής Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις Επαγγελματικού Λυκείου με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με τον ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως ακολούθως:

ΑΡΘΡΟ 1

Καθορισμός των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων  Τμημάτων, των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς των ΕΠΑ.Λ. για πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α΄) και του ν.4473/2017 (ΦΕΚ 78 Α΄) όπως ισχύει.

1. Οι απόφοιτοι/ες του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α΄), των αντίστοιχων τομέων του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193/Α΄) και άλλων νομοθετικών διατάξεων, όπως περιγράφονται στο άρθρο 20 της παρούσας, εισάγονται στις ακόλουθες Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις: 

ΑΡΘΡΟ 2 

Εξεταζόμενα μαθήματα - Ειδικά μαθήματα

Για την εισαγωγή των παρακάτω υποψηφίων:

   1. μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2018-2019,
   2. μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού  ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2018-2019
   3. μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2018-2019 των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας,
   4. απόφοιτοι της Γ΄ τάξης Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών,
   5. απόφοιτοι της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. παρελθόντων ετών,

οι οποίοι διεκδικούν θέσεις στις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, της Α.Σ.Π.Α.Ι.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού καθορίζονται τα παρακάτω πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα :

α. δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας:

«Νέα Ελληνικά» και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα),

β. δύο μαθήματα ειδικότητας, όπως ορίζονται στη με αριθμ. Φ.153/156280/Α5/20-9-2018 (ΦΕΚ 4195 Β΄) Υπουργική Απόφαση. 

Για τις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα (Ξένη Γλώσσα, Μουσική και Σχέδιο), οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται και στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Η εξέταση των

ειδικών μαθημάτων γίνεται σε κοινά θέματα με τους/τις υποψήφιους/-ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα πρέπει ο βαθμός να είναι ίσος με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα. Οι ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής φοιτητών για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής  Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (142 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4589/2019 (13 Α΄) και της σχετικής Φ.253/23170/Α5/14-2-2019 (ΦΕΚ 504 Β΄) Υπουργικής Απόφασης.»

ΑΡΘΡΟ 3

Αίτηση –Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Α. Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης ημερησίου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. οι οποίοι/-ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. υποβάλλουν στο Λύκειο φοίτησής τους σχετική Αίτηση-Δήλωση.

Με την Αίτηση-Δήλωση ο/η ενδιαφερόμενος/-η δηλώνει: 

α) Εκτός από τα δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, όπως έχουν καθοριστεί στο άρθρο 2 της παρούσας για κάθε κατηγορία υποψηφίων, δηλώνει και την ειδικότητα του Τομέα στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστεί πανελλαδικά.

β) Τα ειδικά μαθήματα (Ξένες γλώσσες, μουσική, σχέδια) που τυχόν επιθυμεί να εξεταστεί πανελλαδικά.  γ) Τη συμμετοχή στην υγειονομική εξέταση και στις πρακτικές δοκιμασίες που απαιτούνται για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.).

δ) Αν επιθυμεί να εισαχθεί στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, σε ένα, σε δύο ή στο σύνολο των Τμημάτων αυτών.

Η δήλωση των ανωτέρω στοιχείων είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στην Αίτηση-Δήλωση ο/η ενδιαφερόμενος/-η δηλώνει επίσης αν είναι υποψήφιος/-α για Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της επιθυμίας του εφόσον για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στις εν λόγω σχολές, απαιτείται να υποβάλει και αίτηση απευθείας

στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις  προκηρύξεις  που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθεί  ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Β. Την ανωτέρω Αίτηση-Δήλωση υποβάλλουν και: i) οι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ., εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, ii)  οι κάτοχοι πτυχίου  ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) ή του ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α΄), και του ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α’),

εφόσον κατέχουν απολυτήριο Γενικού Λυκείου, και iii) οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. οποιοδήποτε άλλο έτος από αυτό που απέκτησαν τον απολυτήριο τίτλο τους. Για τη συμμετοχή τους σε νέα εξέταση η Αίτηση-Δήλωση υποβάλλεται στο ΕΠΑ.Λ. από το οποίο αποφοίτησαν ή σε αυτό που είναι πλησιέστερο στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. 

Η Αίτηση-Δήλωση των αποφοίτων συνοδεύεται υποχρεωτικά από ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης (απολυτήριο και πτυχίο).

Γ. Οι μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερησίου και Δ΄ τάξης εσπερινού ΕΠΑ.Λ. στην ανωτέρω Αίτηση-Δήλωση δηλώνουν υποχρεωτικά τα μαθήματα της ειδικότητας που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε ειδικότητας του τομέα αποφοίτησης τους, που είναι αντίστοιχος ή συναφής με τον Τομέα του ν.4386/2016, σύμφωνα με το άρθρο 20 της παρούσας.

Σε περίπτωση που οι απόφοιτοι έχουν αποκτήσει και άλλο πτυχίο ειδικότητας Τομέα διαφορετικού από αυτόν της αποφοίτησής τους , μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν σε μαθήματα Ειδικότητας αυτού του Τομέα.

Οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ Κύκλου Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Λ., Ναυτικών Λυκείων, Ε.Π.Λ., πτυχίου και απολυτηρίου ΕΠΑ.Λ. του ν. 3475/2006 ή του ν. 4186/2013, μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε ειδικότητας του Τομέα αποφοίτησης τους, που είναι αντίστοιχος ή συναφής του ν. 4386/2016, σύμφωνα με το άρθρο 20 της παρούσας.

Οι απόφοιτοι τεχνικών ή επαγγελματικών λυκείων της αλλοδαπής, κάτοχοι βεβαιώσεων ισοτιμίας από τον ΕΟΠΠΕΠ θεωρούνται κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου της ημεδαπής και άρα μπορούν να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ΕΠΑ.Λ.. Οι υποψήφιοι της εν λόγω περίπτωσης μπορούν να δηλώσουν όποια ειδικότητα επιθυμούν στον αντίστοιχο τομέα τους, όπως αναφέρονται στη βεβαίωση ισοτιμίας του ΕΟΠΠΕΠ που προσκομίζουν.

Δ. Ειδικά οι υποψήφιοι/-ες των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., μαθητές/-τριες που φοιτούν στην τελευταία τάξη του ΕΠΑ.Λ. για να αποκτήσουν πτυχίο και απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. ή απόφοιτοι που κατέχουν πτυχίο  και απολυτήριο Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., κατά την υποβολή της Αίτησης –Δήλωσης, εκτός των ανωτέρω, επιλέγουν εάν:

α) θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μαζί με τους/τις υπόλοιπους/ες υποψήφιους/ες των ΕΠΑΛ διεκδικώντας τις ίδιες θέσεις εισαγωγής σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών, στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, όπως περιγράφεται στην παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

β) θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Εσπερινών ΕΠΑΛ διεκδικώντας ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επιπλέον του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ και στην ΑΕΝ, όπως περιγράφεται στην παρ. 1  του άρθρου 13 του ν.4186/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι απόφοιτοι της περίπτωσης αυτής μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε ειδικότητας του Τομέα αποφοίτησης τους αντίστοιχου ή συναφή με τον τομέα του ν. 4186/2013 και 4386/2016 σύμφωνα με την παρ. 20 της παρούσας. 

Οι υποψήφιοι/-ες των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου ΓΕ.Λ., που φοιτούν στην τελευταία τάξη του ΕΠΑ.Λ. για να αποκτήσουν πτυχίο Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., κατά την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης, μπορούν να επιλέξουν μόνο την περίπτωση (α) της παραγράφου Δ΄ του παρόντος άρθρου και εξετάζονται υποχρεωτικά στα μαθήματα της ειδικότητας που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν. 

Οι απόφοιτοι/-ες της περίπτωσης (α) υποβάλλουν την Αίτηση-Δήλωση στο ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., που είναι πλησιέστερο στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, ενώ οι μαθητές της περίπτωσης (β) στο Λύκειο φοίτησης τους.

Ε. Οι μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχολικού έτους 2018-2019 των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας του άρθρου 4 (παρ. 3) του ν.4473/2017 (ΦΕΚ 78 Α΄) εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. υποβάλλουν στο Λύκειο φοίτησής τους την ανωτέρω Αίτηση - Δήλωση με τα μαθήματα γενικής παιδείας που προβλέπονται στο άρ. 2 της παρούσας Απόφασης, καθώς και την ειδικότητα του Τομέα, που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν,

στα δύο μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν πανελλαδικά, σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθμ. Φ2/177268/Δ4/22-10-2018 (ΦΕΚ 4866 Β΄) Υπουργικής Απόφασης.

ΣΤ. Οι απόφοιτοι/-ες παρελθόντων ετών που υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. δεν μπορούν να υποβάλουν το ίδιο έτος Αίτηση - Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕ.Λ.. 

Η Αίτηση - Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε προθεσμία που ανακοινώνεται από το ΥΠ.Π.Ε.Θ., από τον ίδιο τον/την ενδιαφερόμενο/-η ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του/της εντός του μηνός Μαρτίου, του έτους που επιθυμεί τη συμμετοχή του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εκφράζει την αυθεντική βούληση του/της ενδιαφερόμενου/-ης και δεν τροποποιείται.»

ΑΡΘΡΟ 4 

Δικαιούχοι συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 

Δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έχουν όλοι/-ες όσοι/-ες υπέβαλαν σχετική Αίτηση- Δήλωση το ίδιο έτος, όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 της παρούσας, με την προϋπόθεση πως αν πρόκειται για μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. αυτοί/-ές θα πρέπει να έχουν λάβει πτυχίο ΕΠΑ.Λ. και απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή πτυχίο ΕΠΑ.Λ. όσοι/-ες έχουν απολυτήριο ΓΕ.Λ., μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου. 

Οι μαθητές/-τριες της τελευταίας τάξης ΕΠΑ.Λ. που έχουν υποβάλει Αίτηση - Δήλωση και παραπέμπονται στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις Ιουνίου για λήψη πτυχίου ή/και απολυτηρίου, μπορούν να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του ίδιου έτους. Σε περίπτωση που δεν αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της ειδικής εξεταστικής περιόδου Ιουνίου, η συμμετοχή στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται άκυρη και αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ο/η ίδιος/-α υποψήφιος/-α τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του/της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΑΡΘΡΟ 5

Μηχανογραφικό Δελτίο-Υποβολή-Διαδικασία

Α . Δικαίωμα υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου προτιμήσεων υποψηφίων για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 1 της παρούσας έχουν οι υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι/-ες έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με το ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 

Οι ανωτέρω μπορούν να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων υποψηφίου/-ας για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις Α.Σ.Τ.Ε. που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους Τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών, στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της Κοινής Ομάδας, όπως αυτά καθορίστηκαν στο άρθρο 1 της παρούσας.

Οι ως άνω υποψήφιοι/-ες, εκτός των υποψηφίων Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. που με την Αίτηση - Δήλωσή τους επέλεξαν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μόνο με το ειδικό ποσοστό των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., όπως περιγράφεται στο άρθρο 13 του ν.4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 241 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), διεκδικούν: 

α) Σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού αριθμού εισακτέων, σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων που καθορίζονται στο άρθρο 1 ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και στην κοινή ομάδα Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων των Πανεπιστημίων της παρ. 10 του άρθρου 1, στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων. Κατ’ εξαίρεση, το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού αριθμού εισακτέων στα Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας, τα οποία καθορίζονται στο άρθρο 1 ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν.

β) Σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του συνολικού αριθμού εισακτέων στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), σε Τμήματα που καθορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 3 ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν. 

γ) Σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, σε κοινή ομάδα που περιλαμβάνει τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή

Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), ανεξάρτητα από τον τομέα από τον οποίο αποφοιτούν.

δ) i) Σε ποσοστό του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, όπως ορίζεται στις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στις Α.Σ.Τ.Ε., στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών , στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. και στα ειδικά μαθήματα για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να ασκηθεί το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος του έτους τελευταίας εξέτασης στα ανωτέρω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και ειδικά μαθήματα. Οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετάσχοντες στις εν λόγω εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους/-ες έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν από το έτος υποβολής νέου μηχανογραφικού χωρίς νέα εξέταση. Ειδικά για εισαγωγή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. που έχουν συμμετάσχει κατά τα δύο προηγούμενα έτη στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίου ΕΠΑ.Λ. και υποβάλλουν εκ νέου μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση, θα διεκδικήσουν ενιαία τις θέσεις εισαγωγής του 10% στο σύνολο των Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων των Πανεπιστημίων στα οποία έχουν πρόσβαση τα ΕΠΑ.Λ.. Υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις τα δύο προηγούμενα έτη, εφόσον συμμετάσχουν εκ νέου έστω και σε ένα μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο με βάση τη βαθμολογία προηγούμενης εξέτασής τους για το ποσοστό του 10%. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και των συναρμόδιων Υπουργών όπου απαιτείται καθορίζονται τα ειδικότερα ποσοστά επί του αριθμού των εισακτέων ανά κατηγορία. 

ii) Η υποπεριπτ. i δεν εφαρμόζεται για τους υποψηφίους των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας,  Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων του άρθρου 19 του ν.4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α΄), όπως ισχύει.

iii) Ειδικά οι υποψήφιοι/-ες των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι με την Αίτηση - Δήλωση που υπέβαλαν επέλεξαν τη συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. με το ειδικό ποσοστό που περιγράφεται στο άρθρο 13 του ν.4186/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 241 του ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και στις Α.Σ.Τ.Ε., που είναι αντίστοιχα ή συναφή με τους Τομείς από τους οποίους αποφοιτούν καθώς και σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων, και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της Κοινής.

Ομάδας, όπως αυτά καθορίστηκαν στο άρθρο 1 της παρούσας, διεκδικώντας ξεχωριστό ποσοστό θέσεων 1% επιπλέον του αριθμού εισακτέων, εφόσον υποβάλλουν το ως άνω Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων υποψηφίου το ίδιο έτος που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Β. Το Μηχανογραφικό Δελτίο υποβάλλουν ηλεκτρονικά με τις προτιμήσεις των Τμημάτων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οι υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 1 της παρούσας.

Ειδικότερα: 

α. Στο Μηχανογραφικό Δελτίο προτιμήσεων ο/η υποψήφιος/-α μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων επιθυμεί από αυτά που περιλαμβάνονται στον αντίστοιχο Τομέα αποφοίτησής του/της, καθώς και στην Κοινή Ομάδα του άρθρου 1 της παρούσας και με οποιαδήποτε σειρά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο παρόν άρθρο της παρούσας, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδικασία επιλογής. Με τη δήλωση του ο/η υποψήφιος/-α προσδιορίζει για ποιες Σχολές ή ποια Τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος εδαφίου, ο/η υποψήφιος/-α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη σπουδαστής/-στρια.

β. Η συμπλήρωση της σειράς προτίμησης γίνεται με συνεχόμενη αύξουσα αρίθμηση για όλες τις Σχολές ή τα Τμήματα ή τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, που επιθυμεί ο/η υποψήφιος/-α, είτε αυτά είναι ενταγμένα στον αντίστοιχο Τομέα αποφοίτησής του/της είτε είναι ενταγμένα στην Κοινή Ομάδα.

γ. Με τη δήλωση προτίμησής του/της ο/η υποψήφιος/-α αποδέχεται ότι σε σύγκριση με τους άλλους/-ες υποψήφιους/-ες δεν μπορεί να εισαχθεί σε Σχολή ή Τμήμα που δεν έχει δηλώσει. Αποδέχεται, επίσης, ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε Σχολή ή Τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωσή του/της αν το σύνολο των μορίων του/της είναι μικρότερο από το σύνολο των μορίων του/της τελευταίου/-ας εισαγόμενου/-ης που, σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων, εισάγεται στη συγκεκριμένη Σχολή ή Τμήμα. Επίσης, αποδέχεται ότι, αν με το σύνολο των μορίων του/της μπορεί να εισαχθεί σε περισσότερες Σχολές ή Τμήματα, θα εισαχθεί τελικά μόνο σε εκείνη τη Σχολή ή το Τμήμα που προσδιόρισε στη δήλωση του/της, με ένδειξη προγενέστερη σε σχέση με τις άλλες Σχολές ή Τμήματα, που έχει δηλώσει.

δ. Η δήλωση προτίμησης Σχολών ή Τμημάτων στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου/-ας, που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με τα ατομικά στοιχεία και τις επιλογές προτίμησης Σχολών ή Τμημάτων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια, και λοιπές σχολές, αποτελεί το επίσημο παραστατικό για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων του/της υποψηφίου/-ας.

ε. Η δήλωση προτιμήσεων κάθε υποψηφίου/-ας στο μηχανογραφικό δελτίο το οποίο υποβάλλεται ηλεκτρονικά, αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του/της, η οποία είναι οριστική, και μόνο εντός της προθεσμίας υποβολής της επιτρέπεται η συμπλήρωση ή η τροποποίησή της. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και εντός χρονικού διαστήματος, καθοριζόμενου από την Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων, επιτρέπεται μόνο η μερική ή ολική ανάκληση της δήλωσης προτιμήσεων.»

ΑΡΘΡΟ 6

Τρόπος εξέτασης πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων

Για τον τρόπο εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ισχύουν τα ακόλουθα:

α. Τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις.

β. Ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων ορίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω κοινά στοιχεία για τα εξεταζόμενα μαθήματα:

  1. Ορίζονται τέσσερα (4) θέματα, κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας.
  2. Κάθε ένα από τα τέσσερα (4) θέματα μπορεί να περιλαμβάνει από ένα (1) έως και πέντε (5) ερωτήματα, με δυνατότητα υποερωτημάτων.
  3. Η βαθμολογία κατανέμεται κατά 25% σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) θέματα. Σε περίπτωση που ένα θέμα αναλύεται σε περισσότερα από ένα ερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για το θέμα αυτό κατανέμεται ισότιμα στα ερωτήματα ή διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας σε κάθε ένα από αυτά, καθορίζεται κατά τη διατύπωση των θεμάτων και ανακοινώνεται στους/στις υποψηφίους/υποψήφιες γραπτώς.
  4. Τα θέματα:
   • περιέχουν ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και δύνανται να απαντηθούν από τους/τις υποψήφιους/-ες στον χρόνο που ορίζεται για την αξιολόγησή τους
   • δύνανται να είναι ανοιχτού τύπου (ερωτήσεις ανάπτυξης) ή κλειστού τύπου (πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης, διάταξης, σωστού – λάθους) ή σύντομης απάντησης.
   • διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης και ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων
   • είναι ανάλογα με εκείνα που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις διδακτικές οδηγίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και του Ι.Ε.Π..
  5. Τα ερωτήματα είναι διατυπωμένα με τρόπο ώστε να μπορεί να ελέγχονται παράμετροι όπως:
   • η αποκτηθείσα γνώση των υποψηφίων.

η κατοχή και κατανόηση των γνωστικών στοιχείων

 • η ικανότητα κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης
 • η επεξεργασία, η αξιοποίηση και η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων
 • η αξιολόγηση δεδομένων
 • η συνδυαστική σκέψη
 • ο έλεγχος της ικανότητας των υποψηφίων να χρησιμοποιούν σε συνδυασμό τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν κατά την επίλυση ασκήσεων και προβλημάτων για την εξαγωγή ή την παραγωγή συμπερασμάτων.
 • Οι υποψήφιοι/-ες απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

γ. Ειδικότερα ο τρόπος εξέτασης για κάθε ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Γενικής Παιδείας περιγράφεται παρακάτω στην Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

δ. Ειδικότερα ο τρόπος εξέτασης για κάθε ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα Ειδικότητας περιγράφεται παρακάτω στη Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Ι. Νέα Ελληνικά

Ι.1. Στο μάθημα «Νέα Ελληνικά» εξετάζονται όλοι/-ες οι υποψήφιοι/-ες .

Για την εξέταση στο μάθημα «Νέα Ελληνικά», δίνονται στους υποψηφίους/ες δύο (2) μη διδαγμένα κείμενα (ένα λογοτεχνικό και ένα μη λογοτεχνικό), τα οποία ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητά τους και σχετίζονται με θεματικό κύκλο οικείο από τη σχολική διδασκαλία. Το ένα κείμενο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας και είναι μη λογοτεχνικό (δημοσιογραφικό κείμενο ή επιστημονικό ή πληροφοριακό άρθρο, συνέντευξη, κριτική, ομιλία, επιστολή, επιφυλλίδα ή δοκίμιο), ενώ το άλλο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας και είναι ποιητικό ή πεζό (διήγημα ή απόσπασμα από μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο). Τα δύο κείμενα έχουν θεματική συνάφεια συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια. Το μη λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να είναι διασκευασμένο για τις ανάγκες της αξιολόγησης.

Οι υποψήφιοι/-ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που συνοδεύουν κάθε κείμενο, από τις οποίες:

α. μία (1) αφορά στην κατανόηση του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε δύο ερωτήματα ίδιας περίπου βαρύτητας και βαθμολογείται με 15 μονάδες,

β. μία (1) αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, μπορεί να διαιρείται σε έως και τρία (3) ερωτήματα και βαθμολογείται με 15 μονάδες,

γ. μία (1) αφορά στην ερμηνεία-παραγωγή λόγου και βαθμολογείται με 20 μονάδες.

Συνολικά, οι δραστηριότητες κατανόησης και προσέγγισης της γλώσσας των δύο κειμένων βαθμολογούνται με 60 (4Χ15) μονάδες και οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου με 40 (2Χ20) μονάδες.

Ι.2. Όσον αφορά στο μη λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/-ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις (3) δραστηριότητες που το συνοδεύουν:

α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:

αα. με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν και να παρουσιάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στο κείμενο, τις βασικές ιδέες και τα επιχειρήματα του συγγραφέα, το πρόβλημα που θέτει, τις θέσεις που υποστηρίζει, να συσχετίζουν το βασικό μήνυμα του κειμένου με τις περιστάσεις επικοινωνίας και τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε, καθώς και με τους τρόπους και τα μέσα πειθούς που αξιοποιούνται στο κείμενο ή/και

ββ. να αποδίδουν περιληπτικά και να πυκνώνουν το νόημα μέρους του κειμένου λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο.

β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της δομής και της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:

αα. να αναγνωρίζουν τη βασική δομή του κειμένου ή τη δομή και τον τρόπο ανάπτυξης μιας παραγράφου,

ββ. να εντοπίζουν τις διαρθρωτικές λέξεις/φράσεις που βοηθούν στη συνοχή και νοηματική αλληλουχία του κειμένου,

γγ. να αποδίδουν το περιεχόμενο των παραγράφων ή ενοτήτων του κειμένου με πλαγιότιτλους,

δδ. να μετασχηματίζουν λέξεις ή φράσεις ή μέρη ή και ολόκληρο το κείμενο αλλάζοντας τη γραμματική μορφή, τη σύνταξη, το λεξιλόγιο (συνώνυμα ή συνώνυμες φράσεις, αντώνυμα, παράγωγα, σύνθετα κ.λπ.), τα σημεία στίξης, σύμφωνα με συγκεκριμένες περιστάσεις επικοινωνίας και

εε. να σχολιάζουν το επικοινωνιακό αποτέλεσμα, να ερμηνεύουν λέξεις–φράσεις του κειμένου με  βάση τα κειμενικά συμφραζόμενα και το επικοινωνιακό πλαίσιο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε ερωτήματα (μέχρι 3), στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται.

γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην παραγωγή λόγου, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/-ες να συντάξουν δικό τους κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο σε συνάρτηση με το κείμενο αναφοράς, στο οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν τεκμηριωμένα προσωπικές απόψεις. Το κείμενο αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο) και έχει έκταση 200-250 λέξεις.

Ι.3. Όσον αφορά στο λογοτεχνικό κείμενο, οι υποψήφιοι/-ες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που περιλαμβάνονται στις παρακάτω δραστηριότητες:

α. Με την πρώτη δραστηριότητα, που αφορά στην κατανόηση του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων:

αα. με ποικίλες ερωτήσεις ανοικτού και κλειστού τύπου να εντοπίζουν στο κείμενο πληροφορίες όπως πρόσωπα, χώρο, χρόνο, κοινωνικό πλαίσιο δράσης των προσώπων, τα γεγονότα/αίτια που κατευθύνουν τη δράση των αφηγηματικών ηρώων, τα βασικά θέματα, ιδέες που απασχολούν τον/τη λογοτέχνη και τη στάση που υιοθετεί απέναντι σε αυτά/αυτές, τεκμηριώνοντας την άποψή τους με στοιχεία του κειμένου,

ββ. να αναλύουν κάποιον από τους χαρακτήρες με βάση τα δεδομένα του κειμένου,

γγ. να επισημαίνουν τα σύμβολα, τις φωνές, τις σιωπές σε ένα ποιητικό ή θεατρικό κείμενο και να παρουσιάζουν με δικά τους λόγια το νόημα που τους δίνουν.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε δύο (2) ερωτήματα ίδιας βαρύτητας περίπου. Μόνο ένα από αυτά μπορεί να είναι ερώτηση ανοικτού τύπου και η απάντηση στην ερώτηση ανοικτού τύπου μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως 60 λέξεις.

β. Με τη δεύτερη δραστηριότητα, που αφορά στην προσέγγιση της γλώσσας του κειμένου, ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων με ερωτήσεις ποικίλων τύπων:

αα. να διακρίνουν «τι» λέει το κείμενο από το «πώς» το λέει το κείμενο και να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία οργάνωσης της αφηγηματικής πλοκής ή της ποιητικής γραφής,

ββ. να εντοπίζουν μέσα στο κείμενο συγκεκριμένους δείκτες (αφηγηματικούς τρόπους, αφηγηματικές τεχνικές, τα ρηματικά πρόσωπα κ.ά.),

γγ. να εντοπίζουν εκφραστικά μέσα – τρόπους (μεταφορές, παρομοιώσεις, επαναλήψεις, αντιθέσεις, εικόνες κ.λπ.) και να ερμηνεύουν τη λειτουργία τους στο κείμενο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αναπτύσσεται σε μέχρι 3 ερωτήματα, στα οποία η βαθμολογία επιμερίζεται.

γ. Με την τρίτη δραστηριότητα, που αφορά στην ερμηνεία και την παραγωγή λόγου σε ένα θέμα αναγνωστικής ανταπόκρισης, ζητείται από τους/τις υποψήφιους/ες να αξιολο-γήσουν ιδέες, αξίες, στάσεις, συμπεριφορές που αναδεικνύονται στο κείμενο με βάση είτε τα κειμενικά συμφραζόμενα είτε τα ιστορικά και ιδεολογικά συμφραζόμενα της εποχής παραγωγής του έργου (εφόσον τους δίνονται σχετικές πληροφορίες), να τις συγκρίνουν με αυτές του σήμερα ή να τις συσχετίσουν με προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, συναισθήματα κ.λπ..

Η έκταση του μαθητικού κειμένου μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 150 λέξεις. 

II. Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Στο μάθημα «Μαθηματικά (Άλγεβρα)» εξετάζονται όλοι οι υποψήφιοι/-ες.

α. Δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα από την εξεταστέα ύλη, τα οποία μπορούν να αναλύονται σε υποερωτήματα, με τα οποία ελέγχεται η δυνατότητα αναπαραγωγής γνωστικών στοιχείων, η γνώση εννοιών και ορολογίας και η ικανότητα εκτέλεσης γνωστών αλγορίθμων, η ικανότητα του/της υποψήφιου/-ας να αναλύει, να συνθέτει και να επεξεργάζεται δημιουργικά ένα δεδομένο υλικό, καθώς και η ικανότητα επιλογής και εφαρμογής κατάλληλης μεθόδου.

β. Τα τέσσερα (4) θέματα που δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες διαρθρώνονται ως εξής:

αα. Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα θεωρίας που αφορούν έννοιες, ορισμούς λήμματα, προτάσεις, θεωρήματα και πορίσματα. Με το θέμα αυτό ελέγχεται η κατανόηση των βασικών εννοιών, των σπουδαιότερων συμπερασμάτων, καθώς και η σημασία τους στην οργάνωση μιας λογικής δομής.

ββ. Το δεύτερο και το τρίτο αποτελείται το καθένα από μία άσκηση που απαιτεί από τους/τις υποψήφιους/-ες ικανότητα συνδυασμού και σύνθεσης εννοιών αποδεικτικών ή υπολογιστικών διαδικασιών. Η κάθε άσκηση μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα.

γγ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από μία άσκηση ή ένα πρόβλημα που η λύση του απαιτεί από τον/την υποψήφιο/-α ικανότητες συνδυασμού και σύνθεσης προηγούμενων γνώσεων, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στη διαδικασία επίλυσής του. Το θέμα αυτό μπορεί να αναλύεται σε επιμέρους ερωτήματα, τα οποία βοηθούν τον/την υποψήφιο/-α στη λύση. 

γ. Η βαθμολογία κατανέμεται ανά είκοσι πέντε (25) μονάδες στο καθένα από τα τέσσερα θέματα.

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Για τους παρακάτω τομείς του ν.4386/2016 καθώς και για τους αντίστοιχους τομείς των προηγούμενων νόμων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, η εξέταση των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων γίνεται ως εξής:

I. Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (ν.4386/2016) - Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ν.4473/2017).

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλους/-ες τους/τις υποψήφιους/-ες είναι:

 • Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις
 • Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

2. Για τα παραπάνω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, του Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (ν.4386/2016) και του Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής (ν.4473/2017), δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Κάθε θέμα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρεις (3) ερωτήσεις. Ειδικότερα:

α. Τα τρία (3) πρώτα θέματα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας με τα οποία ελέγχεται η αποκτηθείσα γνώση και η κατανόηση της θεωρίας.

β. Το τέταρτο θέμα περιέχει ερωτήματα εφαρμογής της θεωρίας με τα οποία ελέγχεται η κριτική και συνδυαστική σκέψη των υποψηφίων, καθώς και η ικανότητα εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων που έχουν αποκτήσει.

ΙΙ. Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (ν. 4386/2016, ν.4473/2017)

Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλους/-ες τους/τις υποψήφιους/-ες είναι :

   • Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Α.Ο.Θ.)
   • Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (Α.Ο.Δ.)

2.α. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (Α.Ο.Θ.) δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.

ββ. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ένα (1) ερώτημα θεωρίας με το οποίο ελέγχεται η ικανότητα σύνθεσης, κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι υποψήφιοι/-ες. Το ερώτημα δύναται, όταν κρίνεται απαραίτητο, να αναλύεται σε υποερωτήματα.

γγ. Το τρίτο θέμα αποτελείται από συνδυασμό ερωτημάτων θεωρίας και άσκησης, τα οποία απαιτούν την εφαρμογή τύπων, νόμων ή αρχών για την εξαγωγή αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων.

δδ. Το τέταρτο θέμα αποτελείται από ένα (1) πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την ικανότητα συνδυασμού γνώσεων για τον υπολογισμό, τη συσχέτιση και αξιολόγηση οικονομικών μεγεθών. Το πρόβλημα αυτό αναλύεται σε υποερωτήματα.

2.β. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» (Α.Ο.Δ.) δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Το πρώτο θέμα αποτελείται από ερωτήματα με τα οποία ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων όσο και η κατανόησή τους.

ββ. Το δεύτερο θέμα αποτελείται από ένα (1) ερώτημα θεωρίας με το οποίο ελέγχεται η ικανότητα σύνθεσης, κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής στην καθημερινή πράξη των γνώσεων που απέκτησαν οι υποψήφιοι/-ες. Το ερώτημα δύναται, όταν κρίνεται απαραίτητο, να αναλύεται σε υποερωτήματα.

γγ. Το τρίτο θέμα περιέχει ένα (1) ερώτημα θεωρίας με το οποίο ελέγχεται η κατοχή και η κατανόηση των βασικών γνωστικών στοιχείων, καθώς και η ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι υποψήφιοι/-ες. Το ερώτημα δύναται, όταν κρίνεται απαραίτητο, να αναλύεται σε υποερωτήματα.

δδ. Το τέταρτο θέμα περιέχει μία εφαρμογή θεωρίας και μία μικρής έκτασης άσκηση, με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα σύνθεσης, κριτικής ανάλυσης και εφαρμογής των γνώσεων που απέκτησαν οι υποψήφιοι/-ες. Τόσο η εφαρμογή της θεωρίας, όσο και η άσκηση δύνανται να αναλύονται σε υποερωτήματα.

III. Τομέας Δομικών, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού (ν.4386/ 2017) - Τομέας Δομικών Έργων (ν. 4473/2017)

  1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων για όλους/-ες τους/τις υποψήφιους/-ες είναι:
   • Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
   • Οικοδομική
  2. 2.α. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» δίνεται στους/στις υποψήφιους/-ες ένα θέμα με μορφή φύλλου ή φύλλων με ένα ή περισσότερα σχέδια ή σκαριφήματα με όλα τα απαραίτητα, κατά την κρίση της επιτροπής εξετάσεων, στοιχεία (όπως διαστάσεις, πληροφορίες, ενδείξεις κ.λπ.). Τα σχέδια ή σκαριφήματα είναι δυνατόν να παρουσιάζονται σε μια ή και περισσότερες κλίμακες. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του μαθήματος αυτού και η βαθμολόγησή τους έχουν ως ακολούθως:

αα. Η ορθότητα γεωμετρικής απεικόνισης με τη μορφή καθιερωμένων συμβάσεων (ορθών ή αξονομετρικών προβολών) βαθμολογείται με πενήντα (50) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

 1. τοποθέτηση-συσχετισμός σχεδίων και λοιπών στοιχείων με σκοπό την παροχή πληροφοριών (μονάδες 15),
 2. ορθή μεταφορά κλιμάκων και διαστάσεων (μονάδες20),
 3. ορθότητα και πληρότητα τεμνόμενων και προβαλλόμενων στοιχείων (μονάδες 15).

ββ. Η ποιότητα σχεδίασης βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

 1. γραμμογραφία (πάχη, καθαρότητα, ομοιομορφία γραμμών, ακρίβεια σχεδίασης) (μονάδες 15),
 2. γραμματογραφία (μονάδες 10)
 3. συμβολισμοί, ενδείξεις (μονάδες 5).

 

γγ. Η πληρότητα σχεδίασης (βαθμός ολοκλήρωσης του συνόλου) βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.

δδ. Η γενική εικόνα (σύνθεση της συνολικής εικόνας σχεδίων, γραμμάτων και λοιπών στοιχείων και οργάνωση του συνόλου), βαθμολογείται με δέκα (10) μονάδες.

2.β. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Οικοδομική» δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα δύο (2) θέματα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το τρίτο θέμα περιέχει ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις  ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιέχει εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

ΙV. Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών (ν.4386/2016) - Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τομέας Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ν.4473/2017)

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών (ν.4386/2016) για:

α. τους/τις μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2018-2019 και

β. τους/τις απόφοιτους/-ες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης  εσπερινών  ΕΠΑ.Λ.  παρελθόντων ετών είναι:

  • Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Τεχνολογία Υλικών

2. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και του Τομέα Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ν.4473/2017) για τους/τις μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2018-2019, είναι:

 • Ιστορία των Τεχνών – Έργα και Δημιουργοί
 • Τεχνολογία Υλικών

3. Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

α. Το μάθημα «Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών (ν.4386/2016) και το μάθημα «Ιστορία των Τεχνών – Έργα και Δημιουργοί» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και του Τομέα Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ν.4473/2017)

β. Το μάθημα «Τεχνολογία Υλικών» του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών (ν.4386/2016) και του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών και του Τομέα Βιομηχανικού Σχεδιασμού (ν.4473/2017).

4.α. Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα « Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης» και «Ιστορία  των Τεχνών – Έργα και Δημιουργοί» δίνονται στους/στις υποψηφίους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Το πρώτο και δεύτερο θέμα περιλαμβάνουν από δύο (2) ερωτήματα κλειστού τύπου με τα οποία ελέγχεται η κατοχή και κατανόηση των ιστορικών γεγονότων, των καλλιτεχνικών όρων και των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων.

ββ. Το τρίτο και τέταρτο θέμα περιλαμβάνουν από ένα (1) ερώτημα ανάπτυξης με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η συνθετική και κριτική ικανότητα των υποψηφίων, καθώς και η εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων που έχουν αποκτήσει. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ερωτήματα επεξεργασίας και ανάλυσης έργων τέχνης, τα οποία δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες σε ασπρόμαυρη φωτοτυπία. Το υλικό αυτό προέρχεται από φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο σχολικό εγχειρίδιο και χρησιμοποιούνται ως καλλιτεχνικά τεκμήρια για την παρουσίαση των καλλιτεχνικών περιόδων της τέχνης.

4.β. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Τεχνολογία Υλικών» δίνονται στους/στις υποψήφιους/- ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα δύο (2) πρώτα θέματα περιλαμβάνουν από δύο (2) ερωτήματα κλειστού τύπου με τα οποία ελέγχεται τόσο η κατοχή των αναγκαίων γνωστικών στοιχείων, όσο και η κατανόησή τους.

ββ. Το τρίτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήματα σύντομης απάντησης με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η αποκτηθείσα γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή/και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή/και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιλαμβάνει δύο (2) ερωτήματα ανάπτυξης με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η συνδυαστική και συνθετική σκέψη των υποψηφίων ή/και η ικανότητα επεξεργασίας και εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων που έχουν αποκτήσει ή/και η κριτική

ικανότητα των υποψηφίων ή/και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

V. Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016, ν.4473/2017)

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τις ειδικότητες του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016) για:

α. τους /τις μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2018-2019 και

β. τους /τις απόφοιτους/-ες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ παρελθόντων ετών είναι:

   • Δίκτυα Υπολογιστών
   • Ψηφιακά Συστήματα
   • Ηλεκτροτεχνία 2
   • Ηλεκτρικές Μηχανές

2. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τις ειδικότητες του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4473/2017) για τους/τις μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ του σχ. έτους 2018-2019 είναι:

   • Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών
   • Ψηφιακά Συστήματα
   • Ηλεκτροτεχνία
   • Ηλεκτρικές Μηχανές

3. Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

α. Το μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016), το μάθημα «Τεχνολογία Δικτύων & Επικοινωνιών», του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4473/2017) και το μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» του Τομέα Πληροφορικής.

β. Το μάθημα «Ψηφιακά Συστήματα» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016) και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4473/2017).

γ. Το μάθημα «Ηλεκτροτεχνία 2» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016) και το μάθημα «Ηλεκτροτεχνία» Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4473/2017).

δ. Το μάθημα «Ηλεκτρικές Μηχανές» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016) και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4473/2017).

4.Για τα παραπάνω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

α. Τα δύο (2) θέματα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

β. Το τρίτο θέμα περιέχει ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γ. Το τέταρτο θέμα περιέχει ερωτήματα με εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

VI. Τομέας Μηχανολογίας (ν. 4386/2016, ν.4473/2017)

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλες τις ειδικότητες του Τομέα Μηχανολογίας για:

α. τους/τις μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιων ΕΠΑ.Λ και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2018-2019 και

β. τους/τις απόφοιτους/-ες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ παρελθόντων ετών είναι:

 • Στοιχεία Μηχανών
 • Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού
 • Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
 • ΜΕΚ
 • Κινητήρες Αεροσκαφών

2. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλες τις ειδικότητες του Τομέα Μηχανολογίας για τους/τις μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ του σχ. έτους 2018-2019 είναι:

 • Στοιχεία Μηχανών
 • Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού
 • Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
 • ΜΕΚ ΙΙ
 • Κινητήρες Αεροσκαφών ΙΙ
 • Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

α. Το μάθημα «Στοιχεία Μηχανών» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016, ν.4473/2017) και του Τομέα Μηχανικών (ν.4473/2017).

β. Το μάθημα «Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016) και του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4186/2013 και ν.4473/2017).

γ. Το μάθημα «Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016) και του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4473/2017).

δ. Το μάθημα «ΜΕΚ» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016) και το μάθημα «ΜΕΚ ΙΙ» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4473/2017).

ε. Το μάθημα «Κινητήρες Αεροσκαφών» του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016) και το μάθημα

«Κινητήρες Αεροσκαφών ΙΙ» και του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4473/2017).

4.α. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών» δίνονται στους/στις υποψήφιους/- ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα δύο (2) θέματα περιέχουν έως δύο (2) ερωτήματα θεωρίας, με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το τρίτο θέμα περιέχει έως δύο (2) ερωτήματα, με δυνατότητα υποερωτημάτων, με εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιέχει έως δύο (2) ερωτήματα, με δυνατότητα υποερωτημάτων με ασκήσεις  ή προβλήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

4.β. Για τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα τρία (3) θέματα περιέχουν έως δύο (2) ερωτήματα θεωρίας, με δυνατότητα υποερωτημάτων με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των

υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το τέταρτο θέμα περιέχει έως δύο (2) ερωτήματα, με δυνατότητα υποερωτημάτων με εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

VΙΙ. Τομέας Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (ν.4386/2016) - Τομέας Πλοιάρχων (ν.4473/2017) - Τομέας Μηχανικών (ν. 4473/2017)

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για τις ειδικότητες του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (ν.4386/2016) για:

α. τους/τις μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ σχ. έτους 2018-2019 και

β. τους/τις απόφοιτους/-ες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ παρελθόντων ετών είναι:

   • Ναυσιπλοΐα ΙΙ
   • Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές
   • Ναυτικές Μηχανές
  1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων του Τομέα Πλοιάρχων για τους/τις μαθητές/- τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ., σχ. έτους 2018-2019 είναι:
   • Ναυσιπλοΐα ΙΙ
   • Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές
  2. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων του Τομέα Μηχανικών για τους/τις μαθητές/- τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ., σχ. έτους 2018-2019 είναι:
   • Μηχανές Πλοίου ΙΙ
   • Στοιχεία Μηχανών
  3. Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

α. Το μάθημα «Ναυσιπλοΐα ΙΙ» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (ν.4386/2016)  και  του Τομέα Πλοιάρχων (ν.4473/2017).

β. Το μάθημα «Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (ν.4386/2016) και του Τομέα Πλοιάρχων (ν.4473/2017).

γ. Το μάθημα «Ναυτικές Μηχανές» του Τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (ν.4386/2016) και το μάθημα «Μηχανές Πλοίου ΙΙ» του Τομέα Μηχανικών (ν.4473/2017).

δ.   Το   μάθημα  «Στοιχεία  Μηχανών» του Τομέα Μηχανικών( ν.4473/2017) και του Τομέα Μηχανολογίας (ν.4386/2016, ν.4473/2017).

5.α. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών» ο τρόπος εξέτασης είναι ο αναφερόμενος για το μάθημα «Στοιχεία Μηχανών» του Τομέα Μηχανολογίας.

5.β. Για τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα δύο (2) θέματα περιέχουν έως δύο (2) ερωτήματα θεωρίας, με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το τρίτο θέμα περιέχει έως δύο (2) ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με δυνατότητα υποερωτημάτων, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιέχει έως δύο (2) ερωτήματα, με δυνατότητα υποερωτη-μάτων με εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

 1. Τομέας Πληροφορικής (ν. 4386/2016, ν.4473/2017)
  1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλους/-ες τους/τις υποψήφιους/-ες είναι:
   • Προγραμματισμός Υπολογιστών
   • Δίκτυα Υπολογιστών
  2. Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

Το μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» του Τομέα Πληροφορικής (ν.4386/2016, ν.4473/2017) και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4386/2016) καθώς και το μάθημα

«Τεχνολογία Δικτύων & Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (ν.4186/2013 και ν.4473/2017).

3.α. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Προγραμματισμός Υπολογιστών» δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Το πρώτο θέμα περιέχει ερωτήματα θεωρίας, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το δεύτερο και τρίτο θέμα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιέχει ερωτήματα με εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα με  τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

3.β. Για το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

αα. Τα δύο (2) θέματα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων.

ββ. Το τρίτο θέμα περιέχει ερωτήματα θεωρίας ή εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις  ή προβλήματα ή συνδυασμό αυτών, με τα οποία ελέγχεται η γνώση και η κατανόηση της θεωρίας ή και η κριτική ικανότητα των υποψηφίων ή και η ικανότητα αξιοποίησης θεωρητικών γνώσεων για την αξιολόγηση δεδομένων και εξαγωγή ή παραγωγή συμπερασμάτων ή και η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

γγ. Το τέταρτο θέμα περιέχει εφαρμογές της θεωρίας ή ασκήσεις ή προβλήματα με τα οποία ελέγχεται η ικανότητα των υποψηφίων να χρησιμοποιούν, σε συνδυασμό, γνώσεις ή δεξιότητες που απέκτησαν για την επίλυσή τους.

IX. Τομέας Υγείας, Πρόνοιας, Ευεξίας (ν.4386/2016) - Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Τομέας Αισθητικής Κομμωτικής (ν.4473/2017)

1. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλες τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας-Ευεξίας για:

α. τους/τις μαθητές/-τριες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ σχ. έτους 2018-2019 και

β. τους/τις απόφοιτους/-ες της Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑ.Λ παρελθόντων ετών είναι:

   • Ανατομία – Φυσιολογία ΙΙ
   • Υγιεινή

2. Οι τίτλοι των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων για όλες τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας- Πρόνοιας και του Τομέα Αισθητικής-Κομμωτικής για τους/τις μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης των Αυτοτελών Ειδικών Τμημάτων και των Τμημάτων Συνδιδασκαλίας εσπερινών ΕΠΑ.Λ., σχ. έτους 2018-2019 είναι:

   • Στοιχεία Ανατομίας – Φυσιολογίας ΙΙ
   • Υγιεινή

3. Μαθήματα που εξετάζονται την ίδια ημέρα σε κοινά θέματα:

α. Το μάθημα «Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ» του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας, Ευεξίας (ν.4386/2016) και το μάθημα «Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ» του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και του Τομέα Αισθητικής Κομμωτικής (ν.4473/2017).

β. Το μάθημα «Υγιεινή» του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας, Ευεξίας (ν.4386/2016), του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και του Τομέα Αισθητικής Κομμωτικής (ν.4473/2017).

4. Για τα παραπάνω πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δίνονται στους/στις υποψήφιους/-ες τέσσερα (4) θέματα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. α’ και β’ του παρόντος άρθρου. Ειδικότερα:

α. Τα τρία (3) πρώτα θέματα περιέχουν ερωτήματα θεωρίας με τα οποία ελέγχεται η αποκτηθείσα γνώση και η κατανόηση της θεωρίας.

β. Το τέταρτο θέμα περιέχει ερωτήματα εφαρμογής της θεωρίας με δυνατότητα υποερωτημάτων με τα οποία ελέγχεται η κριτική και συνδυαστική σκέψη των υποψηφίων, καθώς και η ικανότητα εφαρμογής των θεωρητικών γνώσεων που έχουν αποκτήσει.»

ΑΡΘΡΟ 7

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων − Εξεταστέα ύλη 

1. Οι πανελλαδικές εξετάσεις διενεργούνται σε κοινά θέματα και στην εξεταστέα ύλη που καθορίζεται κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι κοινή για όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας, σύμφωνα με τις Φ6/160663/Δ4/26-9-2018 (ΦΕΚ 4320 Β’), Φ3/ 6719 /Δ4/ 16-1-2019 (ΦΕΚ 179 Β’) και Φ2/177268/Δ4/22-10-2018 (ΦΕΚ 4866 Β’) Αποφάσεις του Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τον καθορισμό της διδακτέας – εξεταστέας ύλης των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων. 

2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταρτίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα των εξετάσεων, ανακοινώνεται τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξή τους και γνωστοποιείται στις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στα ΕΠΑ.Λ. Με το πρόγραμμα καθορίζονται οι ημερομηνίες των εξετάσεων για κάθε μάθημα, η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος, η ώρα έναρξης των εξετάσεων και η ώρα προσέλευσης των υποψηφίων στα εξεταστικά κέντρα.» 

ΑΡΘΡΟ 8

Διαδικασία επιλογής, διατύπωσης και διαβίβασης θεμάτων

 1. Τα θέματα των εξετάσεων των μαθημάτων στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι/-ες στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. καθορίζονται από την οικεία Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.). Για το σκοπό αυτό η Κ.Ε.Ε. συνέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Με ευθύνη της Κ.Ε.Ε. γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν τυχόν λάθη, ελλείψεις ή ασάφειες στα θέματα και για να διασφαλισθεί ότι αυτά είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας, περιλαμβάνονται στην εξεταστέα ύλη, ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των υποψηφίων και μπορούν να απαντηθούν στο χρόνο που οι τελευταίοι έχουν στη διάθεσή τους. Η Κ.Ε.Ε. δίνει τις διευκρινίσεις και τις συμπληρωματικές πληροφορίες που κρίνει ότι πρέπει να δοθούν στους/στις υποψήφιους/-ες.
 2. Οι υποψήφιοι/-ες υποχρεούνται να προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα (Ε.Κ.) σε χρόνο που ορίζεται από το πρόγραμμα των εξετάσεων. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή με οποιοδήποτε άλλο προσφορότερο τρόπο σε όλα τα Ε.Κ. της χώρας την ώρα έναρξης των εξετάσεων και μετά την είσοδο των υποψηφίων σε αυτά.
 3. H Επιτροπή του Ε.Κ. αναπαράγει τα θέματα σε τόσα φωτοαντίγραφα όσος είναι ο αριθμός των εξεταζομένων.
 4. Τα μέλη της Κ.Ε.Ε. και των Ε.Κ. δεν επιτρέπεται να εξέλθουν από το χώρο συνεδρίασης ή το χώρο του Σχολείου αντίστοιχα, αν δεν παρέλθει ο προσδιορισμένος από την Κ.Ε.Ε. ελάχιστος χρόνος δυνατής αποχώρησης των εξεταζομένων. Δεν επιτρέπεται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με οποιοδήποτε πρόσωπο και απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος στις αίθουσες εξετάσεων άλλου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα οικεία ΕΠΑ.Λ., εκτός από τους επιτηρητές και τα μέλη της Επιτροπής του Ε.Κ. χωρίς έγκριση της Κ.Ε.Ε.. Εξαιρείται το προσωπικό παροχής βοήθειας σε έκτακτες ανάγκες όπως αυτό ορίζεται κατά περίσταση από τον επόπτη των εξετάσεων. 

ΑΡΘΡΟ 9

Εξεταστικά κέντρα

 1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζονται οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), στις περιφέρειες των οποίων θα λειτουργήσουν Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ.) για τη διενέργεια των εξετάσεων καθώς και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων. Κριτήριο για τον καθορισμό σε κάθε Περιφέρεια Δ.Ε. του αριθμού και της έδρας των Ε.Κ. είναι ο αριθμός εξεταζομένων και οι γεωγραφικές και συγκοινωνιακές συνθήκες της συγκεκριμένης περιφέρειας. Με όμοια απόφαση καθορίζονται τα εξεταστικά κέντρα σε κάθε περιφέρεια ύστερα από πρόταση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
 2. Σε κάθε Ε.Κ. συγκροτείται Επιτροπή Ε.Κ. με απόφαση του οικείου Δ/ντή Δ.Ε., έργο της οποίας είναι η οργάνωση του Ε.Κ., η εποπτεία για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων στο Ε.Κ. ευθύνης της, η κατανομή των επιτηρητών/-τριών στις αίθουσες εξετάσεων μεριμνώντας να μην είναι στην ίδια αίθουσα οι ίδιοι/-ες επιτηρητές/-τριες όλες τις ημέρες των εξετάσεων, η αναπαραγωγή των θεμάτων, ο έλεγχος της πιστής και ακριβούς αναπαραγωγής των θεμάτων, η διανομή τους στους εξεταζόμενους/-ες, η ενημέρωση της Κ.Ε.Ε. για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει στο Ε.Κ., η εποπτεία και ο έλεγχος των επιτηρητών/-τριών για τη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους, η συγκέντρωση και αποστολή στα Βαθμολογικά Κέντρα (Β.Κ.) των γραπτών δοκιμίων και γενικά η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων. Για την διευκόλυνση του έργου της επιτροπής τα τακτικά μέλη της απαλλάσσονται από τις εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, όχι όμως από τη βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων, εφόσον ορισθούν ως βαθμολογητές/-τριες από πρόεδρο Β.Κ., καθώς και του μαθήματος που ενδεχόμενα διδάσκουν. Δεν μπορεί να μετέχει στην Επιτροπή του Ε.Κ. ή στην οικεία ομάδα επιτηρητών/-τριών σύζυγος υποψηφίου/-ας και γενικά όποιος/-α έχει συγγένεια εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο που εξετάζεται στο οικείο Ε.Κ. 

ΑΡΘΡΟ 10

Ορισμός και υποχρεώσεις επιτηρητών/-τριών

1. Οι επιτηρητές/-τριες ορίζονται με απόφαση του/της οικείου/-ας Διευθυντή/-ντριας Δ.Ε. και επιτηρούν σε Ε.Κ. διαφορετικά από εκείνα στα οποία εξετάζονται μαθητές/-τριές τους.

2. Οι επιτηρητές/-τριες προσέρχονται έγκαιρα στο Ε.Κ., εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες της Επιτροπής Ε.Κ., είναι υπεύθυνοι/-ες για την τήρηση της τάξης και την επιτήρηση των υποψηφίων κατά την ώρα της

εξέτασης και αναφέρουν αμέσως στην Επιτροπή όποιο πρόβλημα προκύψει. Οι επιτηρητές/-τριες παραλαμβάνουν από την Επιτροπή του Ε.Κ. το φάκελο της εξέτασης, εκφωνούν τον κατάλογο των υποψηφίων, σημειώνουν τους/τις απόντες/-ούσες, διανέμουν το ειδικό τετράδιο ή το χαρτί σχεδίασης, μεριμνούν για την επικόλληση σ’ αυτό των μηχανογραφικών αυτοκόλλητων που αντιστοιχούν στον/στην υποψήφιο/-α και στο εξεταζόμενο μάθημα, διανέμουν τα φωτοτυπημένα θέματα της εξέτασης και αναγράφουν στον πίνακα τον χρόνο έναρξης και λήξης της εξέτασης. Οι επιτηρητές/-τριες απαγορεύεται να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων. Μετά το πέρας της εξέτασης, κατά την παραλαβή των γραπτών δοκιμίων των υποψηφίων διαγράφουν χιαστί τα κενά διαστήματα, θέτουν την υπογραφή τους στο τέλος των απαντήσεων παρουσία των υποψηφίων και διαγράφουν χιαστί τον κενό χώρο κάτω από την υπογραφή τους, καθώς και αυτό της τυχόν επόμενης λευκής σελίδας.

3. Οι επιτηρητές/-τριες κατά την παραλαβή των δοκιμίων είναι υπεύθυνοι/-ες για τον έλεγχο των ατομικών στοιχείων των υποψηφίων ενώπιόν τους, τα καλύπτουν με την επικόλληση αδιαφανούς ταινίας και εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν σημείωση ονομαστικών ή άλλων διακριτικών στοιχείων που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του/της υποψήφιου/-ας.

ΑΡΘΡΟ 11

Υποχρεώσεις των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της εξέτασης

1. Η κατανομή των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται με αλφαβητική σειρά και με την ευθύνη της Επιτροπής Ε.Κ.. Η τοποθέτηση των υποψηφίων στις θέσεις γίνεται κατά αλφαβητική σειρά και ο έλεγχος είναι ευθύνη των επιτηρητών/-τριών. Παρέκκλιση επιβάλλεται στην περίπτωση αδελφών ή συγγενών μαθητών/-τριών.

2. Οι υποψήφιοι/-ες κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε ή της Διεύθυνσης εξετάσεων και πιστοποιήσεων. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι/-ες είναι οι επιτηρητές/-τριες.

Η ταυτότητα του/της υποψήφιου/-ας ελέγχεται με:

α) Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς τους ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό για την ταυτότητά τους έγγραφο, που φέρει επικυρωμένη φωτογραφία τους και

β) Το δελτίο εξεταζόμενου/-ης

3. Αν ο/η υποψήφιος/-α φέρει μαζί του/της στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζόμενου/-ης, ή θορυβεί και δε συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών/-τριών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας

την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με οποιοδήποτε τρόπο την εξέτασή του/της, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Επιτροπής του εξεταστικού κέντρου και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από την Επιτροπή του εξεταστικού κέντρου με τον κατώτερο βαθμό μηδέν (0). Η Επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον/την υποψήφιο/-α και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον/την πρόεδρο, τα μέλη και τον/τη γραμματέα. Τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία επισυνάπτονται στο πρακτικό.

ΑΡΘΡΟ 12

Βαθμολογικά Κέντρα – Βαθμολόγηση γραπτών δοκιμίων

 1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζονται ο/η Πρόεδρος και η έδρα κάθε Bαθμολογικού Kέντρου (Β.Κ.) στο οποίο βαθμολογούνται τα γραπτά δοκίμια Γενικής παιδείας και ειδικότητας των υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Κάθε γραπτό βαθμολογείται από δύο βαθμολογητές/-τριες και η βαθμολόγησή του γίνεται από τον/την καθένα/καθεμία από αυτούς/-ες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα (0− 100), με ακέραιους μόνο αριθμούς και ο τελικός γραπτός βαθμός ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται.
 2. Τα μέλη κάθε Β.Κ. είναι και συντονιστές/-στριες των βαθμολογητών/-τριών για τα αντίστοιχα με την ειδικότητά τους εξεταζόμενα μαθήματα, μεταφέρουν στους βαθμολογητές/-τριες οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε) ΕΠΑ.Λ., παρακολουθούν τη διαδικασία βαθμολόγησης και παρεμβαίνουν όταν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή σύγκλιση στην αξιολόγηση των βαθμολογητών/-τριών σε κάθε Β.Κ.
 3. Ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. αποστέλλει με καθηγητή/-τρια ή με άλλον τρόπο που εγγυάται ασφάλεια, τους φακέλους με τα γραπτά του Ε.Κ. στον/στην επόπτη/-τρια εξετάσεων, ο/η οποίος/-α τους παραλαμβάνει με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και τους αποστέλλει, χωρίς να τους ανοίξει, μαζί  με τους αντίστοιχους φακέλους των λοιπών Εξεταστικών Κέντρων αρμοδιότητάς του στο οικείο Β.Κ. Αν οι συγκοινωνιακές συνθήκες το επιβάλλουν, για την ταχύτητα και ασφάλεια διακίνησης των γραπτών, μπορεί ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξεταστικού κέντρου σε συνεννόηση με τον/τη Διευθυντή/-ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποστέλλει απευθείας στον/στην Πρόεδρο του οικείου Β.Κ. τους φακέλους με τα γραπτά. Σε κάθε περίπτωση ο/η Πρόεδρος ή ο/η Γραμματέας της Επιτροπής του Β.Κ. παραλαμβάνει τους φακέλους με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και καταγράφει σε ειδικό βιβλίο τον αριθμό των φακέλων και γραπτών που παρέλαβε από κάθε Ε.Κ. για κάθε εξεταζόμενο μάθημα.
 4. Ο/η Πρόεδρος του Β.Κ. ελέγχει αν έχουν επικαλυφθεί με αδιαφανές αυτοκόλλητο τα ατομικά στοιχεία του/της υποψήφιου/-ας και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο στο εξώφυλλο που προδίδει την ταυτότητα του/της κατόχου του τετραδίου ή του σχολείου προέλευσης.
 5. Τα γραπτά δοκίμια, πριν παραδοθούν στους βαθμολογητές/-τριες για βαθμολόγηση, αναμειγνύονται τυχαία ενώπιον των μελών της Επιτροπής, τοποθετούνται σε φακέλους ανά 25 και παραδίδονται στους βαθμολογητές/-τριες για βαθμολόγηση.
 6. Ο/η Πρόεδρος του Β.Κ. διανέμει στους πρώτους βαθμολογητές τους φακέλους. Κάθε γραπτό δοκίμιο αξιολογείται από δύο βαθμολογητές/-τριες. Ο/η πρώτος/-η βαθμολογητής/-τρια αναγράφει με κόκκινο στυλό τον βαθμό στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού, υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού και μετά την ολοκλήρωση της διόρθωσης επιστρέφει τα γραπτά στην επιτροπή του Β.Κ.
 7. Η Επιτροπή του Β.Κ. μεριμνά για την κάλυψη με αδιαφανές χαρτί του βαθμού του/της πρώτου/-ης βαθμολογητή/-τριας, την τυχαία ανάμειξη των γραπτών και την τοποθέτησή τους σε φακέλους ανά 25, τους οποίους παραδίδει σε δεύτερο/-η βαθμολογητή/-τρια που υποδεικνύεται από τον/την Πρόεδρο του Β.Κ. Ο/η δεύτερος/-η βαθμολογητής/-τρια σημειώνει με πράσινο στυλό ελλείψεις, σφάλματα, αδυναμίες ή ατέλειες πάνω στο γραπτό και αναγράφει το βαθμό στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού. Όταν ολοκληρώσει τη διόρθωση των γραπτών τα παραδίδει στην επιτροπή του Β.Κ.
 8. Κάθε βαθμολογητής/-τρια μπορεί να διορθώνει μέχρι τριακόσια (300) γραπτά για πρώτη βαθμολόγηση και μέχρι τριακόσια (300) γραπτά για δεύτερη βαθμολόγηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έλλειψη επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών που έχουν διδάξει το μάθημα, και με αιτιολογημένη απόφαση του/της προέδρου του Β.Κ. μπορεί να επιτραπεί σε βαθμολογητές η βαθμολόγηση περισσότερων γραπτών για πρώτη και δεύτερη βαθμολόγηση.
 9. Δεν μπορεί να μετέχει στην Επιτροπή Β.Κ. με οποιαδήποτε ιδιότητα ή ως βαθμολογητής/-τρια ή ως αναβαθμολογητής/-τρια σε Β.Κ. σύζυγος υποψήφιας/-ας και όποιος/-α έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο/-α τα γραπτά του/της οποίου/-ας βαθμολογούνται σ’ αυτό το Β.Κ.
 10. Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος Βαθμολογικού κέντρου όποιος/-α έχει σύζυγο υποψήφιο/-α ή συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο/-α που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις.
 11. Η Επιτροπή κάθε Β.Κ. ελέγχει τον τρόπο βαθμολόγησης, την ποιότητα των αναβαθμολογήσεων και απευθύνει οδηγίες και συστάσεις στους βαθμολογητές/-τριες και μεριμνά ώστε τα γραπτά δοκίμια να βαθμολογούνται από διαφορετικούς βαθμολογητές/-τριες.
 12. Ο κάθε βαθμολογητής/-τρια ή αναβαθμολογητής/-τρια αναγράφει στον ειδικό χώρο του γραπτού το βαθμό με τον οποίο βαθμολογεί το κάθε ερώτημα ή υποερώτημα με βάση την καθορισμένη από την Κ.Ε.Ε βαθμολογία.

ΑΡΘΡΟ 13

Αναβαθμολόγηση − Τελικός βαθμός − Συγκέντρωση και γνωστοποίηση βαθμολογίας

1. Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων κάθε μαθήματος σύμφωνα με τις διατάξεις του προηγούμενου άρθρου, η επιτροπή του Β.Κ. ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών/-τριών κάθε γραπτού δοκιμίου. Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα (12) μονάδων στην κλίμακα 0-100, τελικός γραπτός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0-20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών δια του δέκα (10). 

2. Αν η διαφορά μεταξύ των βαθμολογιών του α΄ και β΄ βαθμολογητή/-τριας είναι μεγαλύτερη από δώδεκα (12) μονάδες στην κλίμακα 0-100, τότε καλύπτονται από την Επιτροπή του Β.Κ. οι βαθμοί και των δύο βαθμολογητών/-τριών και το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο/-η βαθμολογητή/-τρια (αναβαθμολογητή/-τρια). Ο/η τρίτος/-η βαθμολογητής/-τρια (αναβαθμολογητής/-τρια), ο/η οποίος/-α επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών/-τριών με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ή Διευθυντής/-ντρια ΕΠΑΛ ή καθηγητής/-τρια με βαθμό τουλάχιστον Γ΄ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα, κατά προτίμηση για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία, διορθώνει το γραπτό δοκίμιο με μαύρο στυλό με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στην παράγραφο 7 του άρθρου 12 της παρούσης και αναγράφει αριθμητικώς και ολογράφως στο ειδικό πλαίσιο του γραπτού δοκιμίου το βαθμό αναβαθμολόγησης. 

3. Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησής του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών δια του δέκα (10).

4. Μετά την οριστικοποίηση του τελικού γραπτού βαθμού, η Επιτροπή του Β.Κ. αποκόπτει το απόκομμα κάθε γραπτού δοκιμίου, αποκαλύπτει τα ατομικά στοιχεία του/της μαθητή/-τριας που βρίσκονται στην οικεία θέση του αποκόμματος και μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων καταχωρίζει τους βαθμούς του πρώτου και του/της δεύτερου/-ης βαθμολογητή/-τριας και του τυχόν αναβαθμολογητή/-τριας. Μετά την ολοκλήρωση της καταχώρισης των βαθμών των μαθημάτων, γίνεται έλεγχος των καταχωρισμένων στοιχείων με τα αποκόμματα από την Επιτροπή του Β.Κ. Αφού πιστοποιηθεί η σωστή καταχώριση, γίνεται κλείδωμα των μαθημάτων, ενημερώνεται ηλεκτρονικά η Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και δε δίνεται πλέον δυνατότητα τροποποίησης της βαθμολογίας. Όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία,  το Βαθμολογικό κέντρο στέλνει τις βαθμολογικές καταστάσεις και τα αποκόμματα των τετραδίων μέσω των Δ/νσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ΕΠΑ.Λ. φοίτησης των υποψηφίων για να αναρτηθούν προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι/-ες. Τα ΕΠΑ.Λ. κάνουν παραβολή της βαθμολογίας μεταξύ αποκομμάτων και καταστάσεων που παρέλαβαν από τα Β.Κ. για την ορθή καταχώριση της βαθμολογίας.

5. Μετά τη λήξη της βαθμολόγησης και του ελέγχου για τη σωστή ηλεκτρονική καταχώριση των βαθμών, τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων φυλάσσονται στο Β.Κ. ή σε άλλο ασφαλή χώρο που ορίζεται από τον Δ/ντή Δ.Ε. μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται. 

ΑΡΘΡΟ 14

Εξέταση των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 

1. Οι υποψήφιοι/-ες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που αναφέρονται στο ν. 3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, κατά  περίπτωση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Ειδικότερα: 

α) Εξετάζονται προφορικά κατόπιν αίτησής τους οι υποψήφιοι/-ες που αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή: 

 1. είναι τυφλοί/-ές, σύμφωνα με τον ν. 958/79 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67%,
 2. έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,
 3. πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων, 
 4. πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,
 5. παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία. Όταν ο/η μαθητής/-τρια της περίπτωσης αυτής επιθυμεί να απαντήσει και γραπτά σε κάποια ερωτήματα, αυτά αξιολογούνται κατά τη βαθμολόγηση.

Επίσης προφορικά εξετάζονται οι μαθητές/τριες με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση. Στην περίπτωση αυτή, η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) ή τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ή τα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων, ύστερα από προσκόμιση είτε ιατρικής βεβαίωσης Δημόσιου Νοσοκομείου, που κοινοποιήθηκε σε δικαστικές αρχές, σε περίπτωση κακοποίησης του μαθητή λόγω γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή ενδοοικογενειακής βίας, είτε βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς. Γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί από τα ΚΕΔΔΥ παραμένουν σε ισχύ.

Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειό τους συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής για τις περιπτώσεις i) έως iii), από την οποία να προκύπτει ότι η επίδοσή τους στα μαθήματα δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί με γραπτές εξετάσεις. Για την περίπτωση iv) απαιτείται πρόσφατη γνωμάτευση Δημοσίου Νοσοκομείου η οποία φέρει σφραγίδα α) Συντονιστή/-στριας Διευθυντή/-ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή β) από νόμιμα εκτελούντα/-σα χρέη Συντονιστή/-στριας Διευθυντή/-ντριας Κλινικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή γ) από Διευθυντή/-ντρια Πανεπιστημιακής κλινικής ή από Δημόσιο κέντρο υγείας στην περιοχή του/της υποψήφιου/-ας, η οποία φέρει σφραγίδα του/της Διευθυντή/-ντριας του κέντρου. Στη γνωμάτευση, εκτός από το κάταγμα ή την προσωρινή βλάβη, πρέπει να πιστοποιείται ρητώς η αδυναμία χρήσης του άνω άκρου για γραφή και να αναγράφεται το χρονικό διάστημα ισχύος της γνωμάτευσης, το οποίο πρέπει να συμπίπτει με την περίοδο των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι/-ες αυτοί/-ές αμέσως μόλις τους προκύψει το κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή, θα πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειό τους τη σχετική γνωμάτευση του Νοσοκομείου ή του Δημόσιου Κέντρου Υγείας μαζί με σχετική αίτηση. Για την περίπτωση ν) απαιτείται γνωμάτευση από τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, από τα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων ή από τα ΚΕΔΔΥ, στην οποία θα αναγράφεται η ειδική μαθησιακή δυσκολία του/της υποψήφιου/-ας . 

β) Οι υποψήφιοι/-ες με φάσμα αυτισμού εξετάζονται i) γραπτά ή ii) προφορικά.  Για  τις  περιπτώσεις αυτές απαιτείται γνωμάτευση από τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) ή τα ΚΕΔΔΥ ή τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων ή τα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων στην οποία θα αναγράφεται η ειδική μαθησιακή δυσκολία του/της υποψήφιου/-ας, ο προφορικός ή ο γραπτός τρόπος εξέτασης. Εφόσον εισηγηθούν τον προφορικό τρόπο εξέτασης οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται μόνο προφορικά. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειό τους συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση των αναφερομένων Κέντρων.

γ) Εξετάζονται γραπτά οι υποψήφιοι/-ες που έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα ακοής (κωφοί/- ες, βαρήκοοι/-ες) σε ποσοστό 67% και πάνω καθώς και προβλήματα επιληψίας, τα οποία πιστοποιούνται από την οικεία υγειονομική Επιτροπή ύστερα από αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/-ης. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στο Λύκειό τους συνοδευόμενη από τη γνωμάτευση σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας.

Επίσης, εξετάζονται γραπτά οι υποψήφιοι/-ες που παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας (δυσαρθρία, τραυλισμός) τα οποία πιστοποιούνται από τα ΚΕΣΥ, τα ΚΕΔΔΥ, τα Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και τα Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα άλλων Υπουργείων. 

δ) Σύµφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 51 του Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α΄), όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των εκθέσεων αξιολόγησης-γνωματεύσεων των ΚΕΣΥ και των Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων για τον/την ίδιο/α μαθητή/τρια ή όταν οι γονείς και κηδεμόνες διαφωνούν με το αποτέλεσμα της έκθεσης αξιολόγησης-γνωμάτευσης του ΚΕΣΥ, οι γονείς ή κηδεμόνες έχουν δικαίωμα προσφυγής σε πενταμελή Δευτεροβάθμια Επιτροπή Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ), που συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η απόφαση της ΔΕΔΑ είναι οριστική. Ειδικά οι γνωµατεύσεις που θα ισχύσουν µετά την απόφαση της ∆ευτεροβάθµιας Επιτροπής Διεπιστημονικής Αξιολόγησης (ΔΕΔΑ), µπορούν να υποβάλλονται στα οικεία Λύκεια µέχρι τέλος του επόμενου μήνα από αυτόν της υποβολής αίτησης-δήλωσης εκάστου έτους . Αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των εκθέσεων αξιολόγησης- γνωματεύσεων των ΚΕΣΥ και των Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων για τον/την ίδιο/α μαθητή/τρια και οι γονείς ή κηδεμόνες δεν προσφύγουν στην πενταμελή ΔΕΔΑ υπερισχύει η έκθεση αξιολόγησης-γνωμάτευσης των ΚΕΣΥ.

ε) Τα ΚΕΣΥ, ανάλογα με το είδος και το βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και των μαθησιακών δυσκολιών, προσδιορίζουν το χρόνο επαναξιολόγησης, ο οποίος αναγράφεται στην έκθεση αξιολόγησης-γνωμάτευση. Αν δεν αναγράφεται χρόνος επαναξιολόγησης, οι εκθέσεις των ΚΕΣΥ έχουν μόνιμη ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3699/2008 (ΦΕΚ 199 Α΄) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 51 του Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α΄).

Επίσης, από τις διατάξεις της παρ. 20 του άρθρου 20 του Ν.4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α΄) προκύπτει ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν θίγουν την ισχύ των γνωματεύσεων των ΚΕΔΔΥ που έχουν ήδη εκδοθεί.

Όλες οι γνωµατεύσεις των ΚΕ.∆.∆.Υ. και των ΙΠ∆ για οποιοδήποτε λόγο έχουν µόνιµη ισχύ σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρ. 17 του αρ. 28 του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄) εφόσον βρίσκονταν σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του ως άνω Νόµου.

στ) Δεν γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις των ΚΕΣΥ, των ΚΕΔΔΥ, των Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων άλλων Υπουργείων ή των Υγειονομικών

Επιτροπών οι οποίες αναφέρουν αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες διαφορετικές από εκείνες που αναγράφονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Οι γνωματεύσεις των ΚΕΣΥ, των ΚΕΔΔΥ, των Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και των Ιατροπαιδαγωγικών Κέντρων άλλων Υπουργείων ή των Υγειονομικών Επιτροπών εκδίδονται κατά προτεραιότητα μετά από σχετική αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/-ης. 

2. Οι υποψήφιοι/-ες, οι οποίοι/-ες υπάγονται στο εδάφιο α και στην περίπτωση ii του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εξετάζονται:

α) Στα Βαθμολογικά κέντρα (Β.Κ.) που έχουν οριστεί με Απόφαση του Υπουργού  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι/-ες που εξετάζονται σε ένα Β.Κ. είναι περισσότεροι/-ες από 80 με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορούν να ορίζονται Ειδικά Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Ε.Κ.) στην έδρα Περιφερειακής Εκπ/σης συνεκτιμώντας τις ιδιαίτερες συγκοινωνιακές συνθήκες κάθε περιοχής. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής Ε.Ε.Κ. από τους/τις έχοντες/-ουσες τα προβλεπόμενα για τους/τις Προέδρους των Βαθμολογικών Κέντρων προσόντα.

Οι υποψήφιοι/-ες εξετάζονται ενώπιον Επιτροπής Εξέτασης που ορίζεται από τον Πρόεδρο του οικείου Β.Κ. ή του Ε.Ε.Κ. 

Κάθε Επιτροπή έχει ως έργο την εξέταση και βαθμολόγηση σε κάθε μάθημα των υποψηφίων, που ανήκουν στο εδάφιο α και στην περίπτωση ii του εδαφίου β της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

Στο γραπτό δοκίμιο κάθε εξεταζομένου/-ης σημειώνεται ο τρόπος εξέτασης του/της υποψήφιου/-ας και υπογράφεται από τους/τις εξεταστές/-στριες και τον/την Πρόεδρο της επιτροπής. Κατά την εξέταση παρευρίσκεται και ο/η τρίτος/-η βαθμολογητής/-τρια, για να αξιολογήσει τον/την υποψήφιο/-α σε περίπτωση διαφοράς βαθμολογίας. 

Δεν μπορεί να συμμετέχει στην Επιτροπή όποιος/-α έχει σχέση συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με υποψήφιο/-α που εξετάζεται σ’ αυτήν ή καθηγητής/-τρια που δίδασκε το ίδιο σχολικό έτος στο Λύκειο στο οποίο φοιτούσε εξεταζόμενος/-η μαθητής/-τρια. 

β) Στο Εξεταστικό Κέντρο (Ε.Κ.) όπου εξετάζονται οι υποψήφιοι/-ες του ΕΠΑ.Λ. στο οποίο φοιτούν, όσοι/-ες υπάγονται στην περίπτωση i του εδαφίου β΄ και στο εδάφιο γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου. Η εξέταση των υποψηφίων αυτών γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα και ο χρόνος εξέτασης μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Επιτροπής του Ε.Κ.. Τα γραπτά τους συγκεντρώνονται μαζί με τα γραπτά των λοιπών υποψηφίων και διαβιβάζονται για βαθμολόγηση στο οικείο Β.Κ.

3. Οι αιτήσεις και οι γνωματεύσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό υποβάλλονται από τους/τις μαθητές/-τριες στο ΕΠΑ.Λ. φοίτησής τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της Αίτησης – Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις και οι γνωματεύσεις των αποφοίτων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. υποβάλλονται στο Λύκειο κατάθεσης της Αίτησης Δήλωσης στις ημερομηνίες που ορίζονται για την υποβολή της Αίτησης -Δήλωσης ΕΠΑ.Λ. 

Σε έκτακτες και απρόβλεπτες περιπτώσεις μπορούν να υποβάλλονται και αργότερα.

 

ΑΡΘΡΟ 15

Συντελεστές βαρύτητας − Τρόπος υπολογισμού μορίων

1. Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/-ας για εισαγωγή στις Σχολές , τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του Τομέα αποφοίτησής τους καθώς και της Κοινής Ομάδας όπως αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσας, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων Γενικής παιδείας και ειδικότητας καθορίζονται βάσει του άρθρου 13 του ν. 4452/2017 (ΦΕΚ 17 Α΄) την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν.4521/2018 (ΦΕΚ 38 Α΄)

Α) για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων όλων των Τομέων πλην της Κοινής Ομάδας Σχολών του άρ.1 της παρούσας:

 • για το μάθημα « Μαθηματικά» (Άλγεβρα) συντελεστής 1,5
 • για το μάθημα « Νέα Ελληνικά» συντελεστής 1,5
 • για το α΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 
 • για το β΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 3,5 

Β) για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Κοινής Ομάδας Σχολών του άρ.1 της παρούσας: 

 • για το μάθημα « Μαθηματικά» (Άλγεβρα) συντελεστής 3,5
 • για το μάθημα « Νέα Ελληνικά» συντελεστής 3,5
 • για το α΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 1,5
 • για το β΄ μάθημα ειδικότητας συντελεστής 1,5

Γ) Για το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας για όλα τα τμήματα που απαιτείται ορίζεται συντελεστής 1.

Δ) Για τα ειδικά μαθήματα της «Αρμονίας» και του «Ελέγχου μουσικών ακουστικών ικανοτήτων» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους. 

Ε) Ο τρόπος εξαγωγής της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων που επιθυμούν εισαγωγή στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περιγράφεται αναλυτικά στις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (142 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4589/2019 (13 Α΄ ) και της σχετικής Φ.253/23170/Α5/14-2-2019 (ΦΕΚ 504 Β΄) Υπουργικής Απόφασης.

Ζ) Για τα ειδικά μαθήματα του «Ελευθέρου Σχεδίου» και του «Γραμμικού Σχεδίου» ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους.

ΣΤ) Στις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ορίζεται συντελεστής 2 για το μέσο όρο των βαθμών τους 

Για τον υπολογισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψήφιου/-ας αθροίζονται τα γινόμενα του βαθμού κάθε μαθήματος που προκύπτει με τον αντίστοιχο συντελεστή και στη συνέχεια το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το 100. Αν στη συνολική βαθμολογία προκύπτει και δεκαδικό μέρος γίνεται στρογγυλοποίηση στην πλησιέστερη ακέραιη μονάδα ως ακολούθως: Αν το δεκαδικό μέρος είναι μικρότερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) παραλείπεται. Αν το δεκαδικό μέρος είναι ίσο ή μεγαλύτερο της μισής ακέραιης μονάδας (0,5) τότε η συνολική βαθμολογία στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα. 

ΑΡΘΡΟ 16

Επεξεργασία προτιμήσεων και βαθμολογικών στοιχείων − Επιλογή 

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης αυτής τα Βαθμολογικά Κέντρα καταχωρίζουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα, που υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.. Η

αρμόδια Διεύθυνση αφού συγκεντρώσει τα Μηχανογραφικά Δελτία που έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι/- ες και τους γραπτούς βαθμούς των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων τους ξεκινά τα στάδια της επεξεργασίας λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό εισακτέων της κατηγορίας που διεκδικούν, καθώς και το χαρακτηριστικό της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

Η Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων Επιλογής ελέγχει και δίνει τις απαιτούμενες κατευθύνσεις στα ενδιάμεσα στάδια της επεξεργασίας αποτελεσμάτων. Μετά τον τελικό έλεγχο η αρμόδια Διεύθυνση προβαίνει στην τελική επεξεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας διαβιβάζονται στην Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων Επιλογής, προκειμένου να διενεργήσει τους τελικούς ελέγχους και να εκδώσει τα αποτελέσματα επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

2. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων στις διαδικασίες επιλογής για τις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων του άρθρου 1 της παρούσας είναι:

α) να είναι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου ή κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/13 (ΦΕΚ 193 Α΄), του ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α΄), ή του ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α΄) και απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων Επαγγελματικού Λυκείου και να έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίστηκε με τον ν.4186/13 (ΦΕΚ 193 Α΄) όπως ισχύει.

β) Να έχουν λάβει το πτυχίο και το απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των επαναληπτικών ενδοσχολικών εξετάσεων ΕΠΑΛ τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Στην περίπτωση που ο/η υποψήφιος/-α δεν αποκτήσει το πτυχίο και το απολυτήριο, η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται άκυρη. Αν ο/η ίδιος/-α υποψήφιος/-α τον επόμενο χρόνο επιθυμεί την εισαγωγή του/της στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα πρέπει να συμμετάσχει εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.

γ) Να έχουν υποβάλει οριστικοποιημένο μηχανογραφικό δελτίο σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρ. 5 της παρούσας.

Επιπλέον προϋποθέσεις για τη συμμετοχή υποψηφίων στις διαδικασίες επιλογής : 

i) Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ), τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών , τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού είναι να έχουν κριθεί ικανοί/-ές για τις Σχολές αυτές κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται για το σκοπό αυτό από τις ίδιες τις Σχολές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ii) Για τα Τμήματα για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα είναι η επιτυχία βαθμού στο ειδικό μάθημα ίσου με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού. Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα. 

iii) Για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α. να πληρούνται οι προϋποθέσεις της αρ. Φ.253/128314/Β6/2002 (ΦΕΚ 1538 Β΄) όπως ισχύει. 

iv)Για τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (142 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4589/2019 (13 Α΄) και της σχετικής Φ.253/23170/Α5/14-2-2019 (ΦΕΚ 504 Β΄) Υπουργικής Απόφασης 

3. Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος κατά περίπτωση. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του/της τελευταίου/-ας εισαγόμενου/-ης σε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος του άρθρου 1 της παρούσας, εισάγεται ο/η υποψήφιος/-α που προηγείται στο άθροισμα βαθμολογίας των δύο μαθημάτων ειδικότητας και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες εισάγονται όλοι/-ες ως υπεράριθμοι/-ες. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων με τον/την τελευταίο/-α εισαγόμενο/-η στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων μετά την εξάντληση του παραπάνω κριτηρίου, εισάγεται  ο/η υποψήφιος/-α  που δήλωσε τη Σχολή αυτή με προγενέστερη προτίμηση.

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. αποστέλλει ηλεκτρονικά: 

α) μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ΕΠΑ.Λ. ονομαστικούς πίνακες , καταστάσεις βαθμολογιών επιτυχόντων αρμοδιότητάς τους, ώστε να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της επιλογής των υποψηφίων και για την έκδοση βεβαιώσεων επιτυχίας, βαθμολογικών στοιχείων κ.λ.π εφόσον τους ζητηθούν και

β) επίσημο αντίγραφο του ονομαστικού πίνακα αυτών που επιλέχθηκαν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα σε ηλεκτρονική ή/και έντυπη μορφή.»

ΑΡΘΡΟ 17 

Έκδοση αποτελεσμάτων-Εγγραφές-Επιτροπή Έκδοσης

 1. Τα αποτελέσματα της επιλογής των υποψηφίων της απόφασης αυτής εκδίδονται από την Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων Επιλογής. Οι ονομαστικοί πίνακες αποδίδονται κατά αύξουσα σειρά και κατά σειρά επιτυχίας των εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος, εγκρίνονται από την ανωτέρω Επιτροπή και κυρώνονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
 2.  Σε κάθε Σχολή ή Τμήμα αποστέλλεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε ηλεκτρονική ή/και έντυπη μορφή επίσημο αντίγραφο του ονομαστικού πίνακα αυτών που επιλέχθηκαν.
 3. Η προθεσμία εγγραφής των εισαγομένων στα Τμήματα και στις Σχολές του άρθρου 1 της παρούσας, πλην των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης ορίζεται από τον Υπουργό, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ανακοινώνεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. 
 4. Σε κάθε ΕΠΑ.Λ., μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποστέλλονται ονομαστικοί πίνακες επιτυχόντων αρμοδιότητάς τους, για να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της επιλογής όσοι/-ες υποψήφιοι/-ες επιθυμούν και για να εκδίδονται σχετικές βεβαιώσεις επιτυχίας, βαθμολογικών στοιχείων κ.λπ., όταν το ζητούν οι ενδιαφερόμενοι/-ες. Επιπρόσθετα, στέλνονται πίνακες με στοιχεία όλων των υποψηφίων αρμοδιότητάς τους.
 5. Το μήνα Σεπτέμβριο καθορίζεται από τον/τη Διευθυντή/-ντρια κάθε ΕΠΑ.Λ. το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι υποψήφιοι/-ες με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας και του δελτίου εξεταζομένου/-ης θα μπορούν να βλέπουν τα αποκόμματα των τετραδίων των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων προκειμένου να λαμβάνουν γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας που έλαβαν κατά τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. 

ΑΡΘΡΟ 18

Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Στους/στις κατόχους πτυχίου ΕΠΑ.Λ., εφόσον κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, στους/στις κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και

πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), του ν.3475/2006 (ΦΕΚ 146 Α΄) και του ν.4386/2016 (ΦΕΚ 83 Α’), καθώς και στους/στις κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ., χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης.

Στη Βεβαίωση Συμμετοχής αναγράφονται αριθμός πρωτοκόλλου, τα στοιχεία και ο κωδικός αριθμός του ΕΠΑ.Λ. που τη χορηγεί, τα ατομικά στοιχεία του/της υποψήφιου/-ας και το σχολείο αποφοίτησής του, το σχολικό έτος συμμετοχής του/της υποψήφιας/-ας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ο κωδικός αριθμός με τον οποίο έλαβε μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στη Βεβαίωση Συμμετοχής αναγράφονται επίσης ο Τομέας και η Ειδικότητα στην οποία εξετάστηκε ο/η υποψήφιος/-α, τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκε πανελλαδικά, η κατηγορία του, ο γραπτός βαθμός που πέτυχε για κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει για τα Πανεπιστήμια και τις λοιπές Σχολές του Τομέα που δύναται να είναι υποψήφιος/-α καθώς και της Κοινής Ομάδας.

Η Βεβαίωση Συμμετοχής φέρει στο άνω αριστερό μέρος το εθνόσημο, υπογράφεται από τον/τη Διευθυντή/-ντρια του ΕΠΑ.Λ. ή τον/τη νόμιμο αναπληρωτή/-τριά του/της και σφραγίζεται  με  τη  σφραγίδα του ΕΠΑ.Λ. που την εκδίδει. Η Βεβαίωση Συμμετοχής χορηγείται στους/στις υποψήφιους/-ες μετά την οριστικοποίηση των βαθμολογιών  των Πανελλαδικών Εξετάσεων του οικείου έτους, σύμφωνα  με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. 

ΑΡΘΡΟ 19 

Ατομικά και συλλογικά όργανα

1. Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας είναι αρμόδια τα παρακάτω ατομικά και συλλογικά Όργανα:

  • Επιτροπή Οργάνωσης Εξετάσεων
  • Επιτροπές Εξεταστικών Κέντρων − Επιτηρητές − Επόπτες Εξετάσεων
  • Επιτροπές Βαθμολογικών Κέντρων
  • Επιτροπές Εξέτασης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Επιτροπές Εξέτασης Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων
  • Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ.
  • Επιτροπή Έκδοσης Αποτελεσμάτων Επιλογής

Ο τρόπος συγκρότησης, η σύνθεση και το έργο των ανωτέρω οργάνων καθορίζεται με τη Φ.151/ 24463/Β6/2009 (422 Β΄) κοινή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την παρ 5 του άρθρου 42 του ν.4351/2015 (164 Α΄).

ΑΡΘΡΟ 20

Καθορισμός αντιστοιχιών των Τομέων των ΕΠΑ.Λ. του ν.4386/16 (83 Α’) με τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/13 (193 Α΄) καθώς και με τους Τομείς/Κλάδους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προβλέπεται σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις παρελθόντων ετών, για τις ανάγκες των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. 

Καθορίζουμε την αντιστοιχία των Τομέων των ΕΠΑ.Λ. του ν.4386/16 (83 Α΄ ) με τους Τομείς των ΕΠΑ.Λ. του ν.4186/13 (193 Α΄ ) καθώς και με τους Τομείς/Κλάδους της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που προβλέπεται σε άλλες σχετικές νομοθετικές διατάξεις παρελθόντων ετών, για τις ανάγκες των διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ., ως εξής:

ΑΡΘΡΟ 21

Η με αριθμ. Φ.151/43612/Α5/15-3-2018 (ΦΕΚ 983 Β') Υπουργική Απόφαση «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ' εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019» όπως τροποποιήθηκε με τις με αριθμ. Φ. 153/69691/Α5/3-5-2018 (ΦΕΚ 1610 Β’) και Φ. 153/80589/Α5/17-5-2018 (ΦΕΚ 1815 Β’) Υπουργικές Αποφάσεις καταργείται.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019 ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλήνιες 2019.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ Σχολής Επιστημών Υγείας Παν. Πατρών