Μηχανογραφικό 2016: Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Μηχανογραφικό 2016: Η ώρα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

Η συμπλήρωση και κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2016 από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή», στο σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα μηχανογραφικά δελτία για τις φετινές πανελλήνιες έχουν ηδη αναρτηθεί στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr και συγκεκριμένα σε αυτό τον σύνδεσμο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).


Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο. Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

6+1 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων Πανεπιστημίων - ΤΕΙ και συμπλήρωσης των μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψήφιους και τους γονείς τους.

1. Ανεξάρτητα από το βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει.

Γίνε μέλος στην σελίδα Πανελλήνιες 2016 αν θέλεις να ενημερωθείς πρώτος για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι στο παρελθόν δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τους βαθμούς πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.

2. Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του. Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων Πανεπιστημίων - ΤΕΙ.

3. Συμβουλεύουμε τους υποψήφιους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Εξάλλου η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του μαθητή.

4. Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.

5. Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.

6. Πανεπιστήμιο εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψήφιου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν π.χ. στο τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (Πανεπιστήμιο) και στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς και το γεγονός ότι π.χ. από το τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.

7. Όποιος υποψήφιος δικαιούται μετεγγραφή οφείλει να το σταθμίσει αυτό στη σειρά των επιλογών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ 2016

Περισσότερα νέα που αφορούν τις Πανελλαδικές εξετάσεις στην κατηγορία Πανελλήνιες του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr