ΕΠΑΛ: Δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα του μαθητή να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί;

ΕΠΑΛ: Δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα του μαθητή να σπουδάζει αυτό που επιθυμεί;

Οι γονείς της Κρήτης καταδικάζουν την κατάργηση ολιγομελούς τμήματος Ηλεκτρολόγων στο ΕΠΑΛ Μοιρών.

Φαίνεται μήπως παράξενο ή αναχρονιστικό το ερώτημα; Γιατί να εξαναγκάζονται μαθητές των ΕΠΑΛ να διανύουν χιλιόμετρα για να σπουδάσουν αυτό που θέλουν να ασκήσουν ως επάγγελμα στο υπόλοιπο της ζωής τους;

Στο ΕΠΑΛ Μοιρών στην Κρήτη 8 μαθητές που δήλωσαν να σπουδάσουν Ηλεκτρολόγοι αναγκάζονται ή να επιλέξουν μία άλλη ειδικότητα ή να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να αποκτήσουν την ειδικότητα που επιθυμούν.

Οι γονείς της Κρήτης, μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης στηρίζουν τη δημιουργία τμήματος στο ΕΠΑΛ Μοιρών στην ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων. Καταδικάζουν τις καταργήσεις ολιγομελών τμημάτων και οι μαθητές είναι τα θύματα των περικοπών στην παιδεία. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως "η περίπτωση του ΕΠΑΛ Μοιρών, όπου αν και δήλωσαν την ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων 8 μαθητές, δεν ιδρύθηκε από το υπουργείο, δείχνει πως η πολιτική των περικοπών και η μείωση του κόστους της εκπαίδευσης με θύματα τους μαθητές θα ενταθεί το επόμενο διάστημα."

Διαβάστε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης στέκεται στο πλευρό των γονέων του ΕΠΑΛ Μοιρών που διεκδικούν το δικαίωμα των παιδιών τους να επιλέξουν την ειδικότητα που θέλουν να σπουδάσουν. Η δυναμική τους παρουσία χτες, μέρα Πανελλαδικής δράσης για την Εκπαίδευση, στην κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, ανέδειξε για μια ακόμα φορά το δρόμο του αγώνα που οφείλουν να ακολουθούν όλοι οι γονείς για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η χρόνια αντιεκπαιδευτική πολιτική τόσο αυτής της κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων.

Ιδιαίτερα στο χώρο της υποβαθμισμένης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το τοπίο γίνεται κάθε χρόνο και πιο μαύρο, με δεκάδες ολιγομελών τμημάτων να κλείνουν, αναγκάζοντας εκατοντάδες παιδιά είτε να αλλάξουν ειδικότητα, ακόμα και στην Γ΄λυκείου, είτε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να βρουν την ειδικότητα που επιθυμούν.

Η περίπτωση του ΕΠΑΛ Μοιρών, όπου αν και δήλωσαν την ειδικότητα των Ηλεκτρολόγων 8 μαθητές, δεν ιδρύθηκε από το υπουργείο, δείχνει πως η πολιτική των περικοπών και η μείωση του κόστους της εκπαίδευσης με θύματα τους μαθητές θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να ιδρυθεί η ειδικότητα των ηλεκτρολόγων στο ΕΠΑΛ Μοιρών και τα 8 παιδιά που την έχουν επιλέξει να πάνε τη Δευτέρα στο μάθημά τους.
  • Πρόσληψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών για να λειτουργήσει η ειδικότητα.
  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Kαλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν τα σχέδια της κυβέρνησης, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην τα νομιμοποιήσουν.

Την ενημερωτική σελίδα των ΕΠΑ.Λ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr