Ξεκινά η Μαθητεία-Πρακτική Άσκηση στους Σπουδαστές των ΙΕΚ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ)

Ξεκινά η Μαθητεία-Πρακτική Άσκηση στους Σπουδαστές των ΙΕΚ

Πρακτική Άσκηση ΙΕΚ: Πρόσκληση για τη στήριξη του θεσμού της Μαθητείας με την επένδυση στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων και την προσφορά θέσεων Μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018 απευθύνει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Μετά το επιτυχημένο εγχείρημα μαθητείας στους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας διευρύνουν τον θεσμό και στα ΙΕΚ, δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές τους να εργαστούν το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών τους, σε δημόσιους φορείς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα τα τελευταία νέα για το «Πρόγραμμα Μαθητείας ΙΕΚ» ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στον χώρο εργασίας.

Η επέκταση του θεσμού της μαθητείας αποτελεί προτεραιότητα για τα συναρμόδια υπουργεία στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, απευθύνουν πρόσκληση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για διάθεση θέσεων μαθητείας στα ΕΠΑΛ και ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, ‘Ερευνας και Θρησκευμάτων και στις ΕΠΑΣ Ο.Α.Ε.Δ..

Αναλυτικότερα σε κοινή ανακοίνωσή τους προς δεκάδες φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δίνουν κατευθύνσεις για το πώς μπορούν να εφαρμόσουν τη μαθητεία, καλώντας τους να ανταποκριθούν, προχωρώντας σε ηλεκτρονική καταχώρηση των θέσεων μαθητείας σε ειδική διαδικτυακή πύλη, όπου θα υπάρχει αναρτημένος «Οδηγός για την υποβολή θέσεων Μαθητείας».

Επισημαίνουν αναλυτικότερα ότι: «Κατά το σχολικό έτος 2017-18, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. - ΕΠΑ.Σ. - Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους. 

Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε τον θεσμό επενδύοντας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση των νέων, προσφέροντας θέσεις Μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018».

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ

Ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, ενώ ο μαθητευόμενος συνδέεται με Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα.

ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Για τους φορείς του Δημοσίου Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας, απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του φορέα, η οποία θα σταλεί ηλεκτρονικά σε ψηφιακή μορφή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι 1 Αυγούστου 2017.

Στις αποφάσεις των Δ.Σ. των φορέων του Δημοσίου Τομέα, πρέπει να γίνεται αναφορά στον αριθμό των μαθητευομένων ανά ειδικότητα και εκπαιδευτική δομή (ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., ΙΕΚ) που επιθυμούν να απασχολήσουν, αλλά και να υπάρχει δυνατότητα, σε περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις μαθητείας από τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή, αυτές να καλύπτονται από μαθητευόμενους αντίστοιχης ειδικότητας άλλης εκπαιδευτικής δομής».

Τα υπουργεία ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος ανά εκπαιδευτική δομή, με αναλυτικές πληροφορίες για την υλοποίηση της Μαθητείας στο καθένα από αυτούς (ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ).

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 

ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΕΠΑ.Λ 

Στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του θεσμού του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας στα ΕΠΑ.Λ, το Υπουργείο Παιδείας εντάσσει περισσότερες ειδικότητες για το σχολικό έτος 2017-18, και είναι οι εξής:

1. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

2. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

3. Γραφικών Τεχνών

4. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

5. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

6. Βοηθός Ιατρικών -Βιολογικών Εργαστηρίων

7. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

8. Αισθητικής Τέχνης

9. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

10. Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

11. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

12. Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

13. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

14. Τεχνικός Οχημάτων

15. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

16. Βοηθός Νοσηλευτή

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Ι.Ε.Κ.

Αντίστοιχα οι ειδικότητες μαθητείας Ι.Ε.Κ. εποπτείας Υπουργείου Παιδείας, είναι οι εξής:

1. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

2. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

3. Βοηθός Νοσηλευτή

4. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

5. Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου - Φοροτεχνικού Γραφείου

6. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

7. Τεχνικός Η/Υ Ειδικότητες 

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΣΤΙΣ ΕΠΑ.Σ. - ΟΑΕΔ

Αντίστοιχα οι ειδικότητες μαθητείας στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι οι εξής:

1. Αισθητικής Τέχνης

2. Αργυροχρυσοχοΐας

3. Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής

4. Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας

5. Βοηθών Γενικής Νοσηλείας

6. Βοηθών Φαρμακείου

7. Γραφικών Τεχνών - Εκτυπώσεων

8. Γραφικών Τεχνών - Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Εντύπου

9. Εγκαταστατών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων

10. Επεξεργασίας Γούνας

11. Καλλιτεχνικής Επεξεργασίας Μαρμάρου

12. Κομμωτικής Τέχνης

13. Μαγειρικής Τέχνης

14. Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων

15. Ξυλουργών - Επιπλοποιών

16. Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών

17. Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων

18. Τεχνιτών Αμαξωμάτων

19. Τεχνιτών Εργαλειομηχανών

20. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών

21. Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου

22. Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων

23. Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων

24. Τεχνιτών Μεταλλικών Κατασκευών

25. Τεχνιτών Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου

26. Τεχνιτών Ναυπηγικής Βιομηχανίας

27. Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων

28. Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων

29. Υφάσματος - Ένδυσης

30. Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων-Αρχιτεκτονικής Τοπίου

31. Ωρολογοποιίας

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΜΑΘΗΤΕΙΑ

α) Το Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και παράλληλα «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.

β) Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση - Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης - Μαθητείας είναι ίση με τον χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.

γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στον χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στον χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στον χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΩΝ 

Στην εφαρμογή της Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ, οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών και οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35€ ανά ημέρα μαθητείας.

Η Μαθητεία επιδοτείται από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να καλύπτεται μέρος του μισθολογικού κόστους των μαθητευόμενων. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων (όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν). Στις περιπτώσεις κανονικής άδειας οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν ολόκληρο το προβλεπόμενο ημερομίσθιο στους μαθητευόμενους. Στις περιπτώσεις απουσίας λόγω ασθένειας εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ. Οι ημέρες άδειας που δικαιούνται συνολικά οι μαθητευόμενοι για οχτάωρη απασχόληση διάρκειας έξι μηνών με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στον χώρο εργασίας (αφορά στις περιπτώσεις μαθητείας των ΙΕΚ) είναι οχτώ ημέρες. Αν η μαθητεία (αφορά στις περιπτώσεις μαθητείας των ΕΠΑ.Λ) είναι διάρκειας εννέα μηνών για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με εφτάωρη απασχόληση τότε δικαιούνται συνολικά 12 ημέρες κανονικής άδειας. Αν η μαθητεία (αφορά στις περιπτώσεις μαθητείας των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ) είναι διάρκειας είκοσι μηνών για τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα με εξάωρη απασχόληση, τότε δικαιούνται συνολικά 16 ή 20 ημέρες κανονικής άδειας αντίστοιχα.

Ο εργοδότης πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στον χώρο του στη συγκεκριμένη ειδικότητα, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο εργοδότης, επίσης, μεριμνά για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται για την προστασία των εργαζομένων.

Ο ανώτατος αριθμός μαθητευομένων ανά εργοδότη εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων, όπως αυτός παρουσιάζεται στην ετήσια κατάσταση προσωπικού προς την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ειδικότερα:

1. Οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται ένα (1) μαθητευόμενο.

2. Οι εργοδότες που απασχολούν 1-10 άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (1-2 άτομα) των εργαζόμενων εξαρτημένης εργασίας. Ειδικότερα για εργοδότες που απασχολούν 1-5 άτομα το αποτέλεσμα της ποσόστωσης στρογγυλοποιείται προς τα κάτω, ενώ για εργοδότες που απασχολούν από 6-10 άτομα τα αποτελέσματα της ποσόστωσης στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.

3. Οι εργοδότες που απασχολούν από 10 και πάνω εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος.

4. Οι εργοδότες που απασχολούν πάνω 250 εργαζόμενους μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας ανά υποκατάστημα με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση, αν ο αριθμός που προκύπτει από την ποσόστωση είναι μεγαλύτερος. Τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία δεν διαθέτουν υποκαταστήματα, μπορούν να δέχονται μαθητευόμενους που αντιστοιχούν στο 17% των υπαλλήλων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν την Πρακτική Άσκηση για τους Σπουδαστές ΙΕΚ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr