Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά το 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση των Iονίων Νήσων:

Τα δύο Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, διευρύνοντας τις δυνατότητες συνεργασίας τους, ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες μια συζήτηση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο σημείο να δώσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα.


Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, και με βάση το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιονίων Νήσων, θέλω να ανακοινώσω σήμερα την απόφαση για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο σκοπός αυτής της επιλογής είναι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. 

Στην Κέρκυρα, επίσης, προτείνουμε την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αγκαλιάσει με τις δομές του όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, αλλά όλη την Περιφέρεια και βεβαίως πιστεύω ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Το εγχείρημα ξεκινά, βεβαίως, από την Περιφέρεια Ιονίου, όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες, αλλά θέλουμε, έχουμε σκοπό παρόμοια εγχειρήματα να επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός, είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και με τη συμβολή τους στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας. Αυτό, πιστεύω, θα επιτευχθεί μέσω της διαεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων δομών και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο της Περιφέρειας. Για όλα αυτά, άμεσα θα ενισχυθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό του. Και επιθυμία μας και έγνοιά μας, είναι να συζητηθεί τώρα το πόρισμα αυτής της Επιτροπής από όλα τα Τμήματα και να οδηγηθούμε σε ένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά αναβαθμισμένο τοπίο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στα Ιόνια Νησιά.

Οι σχεδιασμοί -θέλω να τονίσω- ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη και το στοιχείο της τοπικότητας -θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής απέναντί σας- χωρίς αυτό να σημαίνει και παράδοση άνευ όρων στην αδράνεια που έχουν δημιουργήσει παλιές παθογένειες.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr