Απέχουν από τις εξετάσεις φοιτητές και καθηγητές Τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Απέχουν από τις εξετάσεις φοιτητές και καθηγητές Τμήματος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: Φοιτητές και καθηγητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του  Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης απέχουν από τις εξετάσεις, από τις 13 Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για την συνένωση με το τμήμα Αισθητικής, με βάση το Σχέδιο Νόμου για την Ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε).

«Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, ενώ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να διατηρηθεί ως αυτόνομο Τμήμα - με 12 μέλη ΔΕΠ, καλή εξωτερική αξιολόγηση (Level 6), δημοσιεύσεις και ερευνητικό έργο, εργαστήρια υψηλού επιπέδου - γίνεται κατεύθυνση» λέει στην "Εφημερίδα Μακεδονία" η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Χημείας – Βιοχημείας και αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Φαίδρα Ελευθερίου. Αντιθέτως το τμήμα Αισθητικής διαθέτει μόνο ένα μέλος ΔΕΠ και κατά την κ. Ελευθερίου δεν διαθέτει τα ακαδημαϊκά κριτήρια που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Μάλιστα η ίδια  εκφράζει το φόβο ότι η συνένωση των δύο τμημάτων σε ένα νέο με την ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, θα συμπαρασύρει στην επόμενη αξιολόγηση και το «υγιές» ακαδημαϊκά τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. «Η μετατροπή ενός Τμήματος σε κατεύθυνση οδηγεί μοιραία σε υποβάθμιση. Όταν ένα Τμήμα μετατρέπεται σε κατεύθυνση (δηλαδή Τομέα) και συννενώνεται με ένα άλλο Τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαίδευση που αυτό παρέχει, η παρεχόμενη από αυτό εκπαίδευση μοιραίως υποβαθμίζεται. Η επιλογή αυτή δεν σώζει το τμήμα Αισθητικής και Κοσμετολογίας, αλλά καταδικάζει σε υποβάθμση και το υγιές τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων. Είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί» επισημαίνει η ίδια. 


Σημειωτέον ότι η η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δηλώνει οτι η πρόταση του Ιδρύματος και της Διοικούσας του  ΔΙ.ΠΑ.Ε. την οποία προώθησαν στο Υπουργείο (Κυριακή 10-02-2019)  ήταν σύμφωνη με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων (που τάσσσεται υπέρ της αυτονομίας του τμήματος) και ορισμένα σημεία του Σχεδίου Νόμου τροποποιήθηκαν στη συνέχεια με αποτέλεσμα το Σχέδιο Νόμου που ανέβηκε για Διαβούλευση να είναι διαφορετικό.

Υπέρ της αυτονομίας

Όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια πρόεδρος, το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, έχει τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ και από πλευράς αριθμού (12) και από πλευράς κατάλληλων ειδικοτήτων ώστε να μπορεί να σταθεί ως αυτοδύναμο Τμήμα. Επιπλέον, έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια που του επιτρέπουν να σταθεί επάξια στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως:

- πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιημένο και αντίστοιχο με αυτό Τμημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού,

- ερευνητικό έργο και επιστημονική αναγνώριση που αποδεικνύεται από ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ετεροαναφορές, προσκλήσεις μελών του για ομιλίες σε διεθνή συνέδρια, συμμετοχή σε editorial board και ως κριτές σε Διεθνή επιστημονικά περιοδικά κλπ).

- Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν εικασίες και αποδεικνύονται και από τις αξιολογήσεις του Τμήματος (εσωτερικές και εξωτερικές) και από την έκθεση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του Τμήματος.

«Η εκπαίδευση που παρέχει το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με αυτά των αποφοίτων Βρετανικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως Biomedical Scientists, αντιστοίχιση που έκαναν και οι καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού κατά την Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος το 2012, προτείνοντας μάλιστα από τότε τη μετονομασία του Τμήματος με προσθήκη του προθέματος bio- (biomedical) στον τίτλο του Τμήματος για καλύτερη εναρμόνιση με τα Διεθνή Πρότυπα. Ήδη πολλοί απόφοιτοι του τμήματος με βάση το περίγραμμα των μαθημάτων του προγράμματος Σπουδών αναγνώρισαν πλήρως το πτυχίο τους σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και εργάζονται ως Biomedical Scientists, εντάσσονται σε μεταπτυχιακά, εκπονούν διδακτορικές διατριβές ή εργάζονται ως ερευνητές και μάλιστα ορισμένοι ως πρώτης βαθμίδας».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 118, 14/06/96 κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και το ΦΕΚ 34/Α/20-3-2017 άδειας εξάσκησης επαγγέλματος (με υποβολή του πτυχίου) αποτελούν το κύριο μέρος των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και πραγματοποιούν εξειδικευμένες Εργαστηριακές Εξετάσεις για την  διάγνωση νοσημάτων στον άνθρωπο, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό – ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κπλ.

Επιστολή στον υπουργό Παιδείας

Τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος κάνουν λόγο για υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο χώρο της Υγείας στα χρόνια της κρίσης λόγω της αδυναμίας πρόσληψης νέου εκπαιδευτικού προσωπικού. Κάπως έτσι, προέκυψε η ελληνική ιδιαιτερότητα ο όρος Βιοϊατρικές Επιστήμες, που σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζει την εκπαίδευση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, απλώθηκε για να χαρακτηρίσει στην Ελλάδα μια μεγάλη ομάδα διαφορετικών Επιστημών στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Τότε είπαμε οτι ήταν μεγάλο λάθος αλλά αναγκαίο κακό εξαιτίας της προσορινής αδυναμίας των Τμημάτων να σταθούν αυτόνομα. Ήταν μια κατάσταση στην οποία τα επιμέρους Τμήματα είχαν συμφωνήσει και ελπίζαμε οτι στο μέλλον θα μπορούσε να διορθωθεί προς όφελος της εκπαίδευσης όλων των επιμέρους ειδικοτήτων. Στη συνέχεια, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στη Λάρισσα έκλεισε αλλά η απόφαση, δικαιολογήθηκε από το γεγονός οτι είχαν μείνει λίγα μέλη ΔΕΠ.

Το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων όμως στη Θεσσαλονίκη είχε όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μείνει αυτόνομο και η διάθεση και η δυνατότητα αυτονομίας επικυρώθηκε από αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Τμήματος και του Ιδρύματος τις οποίες επανειλλημένως δηλώσατε οτι το Υπουργείο θα σεβαστεί» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Καμία συνάφεια

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή «το ένα μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής δεν μπορεί να στηρίξει κατεύθυνση Αισθητικής και Κοσμητολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, ούτε τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή λόγω μη κατάλληλων επιστημονικών αντικειμένων. Και η ύπαρξη μιας μη βιώσιμης κατεύθυνσης θα οδηγήσει σε ένα μη βιώσιμο Τμήμα, καταδικάζοντας και το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.

Επιπλέον, το μοναδικό μέλος ΔΕΠ της Αισθητικής με ειδικότητα Αισθητική – Αποτρίχωση και συναφή με την εν λόγω ειδικότητα διδακτική και επαγγελματική εμπειρία ουδεμία συνάφεια έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβάλει στο διδακτικό και επιστημονικό έργο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων.  

Σήμερα το Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης παρέχει τέσσερα μαθήματα Κοσμητολογίας στα 44, παρά την παρότρυνση των εξωτερικών αξιολογητών να ανεβάσει τον αριθμό στο 1/3 του συνόλου των μαθημάτων».

Το Σχέδιο Νόμου θα παραμείνει προς διαβούλευση μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων απέχουν από τις εξετάσεις.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλη την επιστολή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr