Οι αλλαγές για τα φοιτητικά συγγράμματα και την κοστολόγηση τους

Οι αλλαγές για τα φοιτητικά συγγράμματα και την κοστολόγηση τους

Το υπουργείο Παιδείας σήμερα Τρίτη 30/8 εξέδωσε την εγκύκλιο για την διαδικασία ανάρτησης και κοστολόγησης διδακτικών συγγραμμάτων ακαδημαϊκού έτους 2016-2017.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από τις 5 Αυγούστου 2016 εκδόθηκαν σε ΦΕΚ αποφάσεις όπου και αποτελούν το νέο θεσμικό πλαίσιο του συστήματος διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που διανέμονται δωρεάν στους δικαιούχους φοιτητές Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.) μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού συστήματος ‘ΕΥΔΟΞΟΣ’.


Οι κύριες αλλαγές που επιφέρει είναι η διεύρυνση των δικαιούχων, αφού στους φοιτητές Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών προστίθενται πλέον οι φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε δεύτερο κύκλο προπτυχιακών σπουδών, καθώς επίσης και οι φοιτητές του ΕΑΠ, η επανακοστολόγηση των συγγραμμάτων και η αλλαγή προσανατολισμού των Επιτροπών Ελέγχου Κοστολόγησης και Δειγματοληπτικού Ελέγχου, οι οποίες μπορούν πλέον να επιβάλλουν κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την κοστολόγηση.

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, στη διαδικασία επιλογής και διανομής διδακτικών συγγραμμάτων μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΥΔΟΞΟΣ» συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι φοιτητές και σπουδαστές που βρίσκονται σε δεύτερο κύκλο προπτυχιακών σπουδών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διανομή ενός συγγράμματος στους δικαιούχους φοιτητές είναι η εκ νέου καταχώρισή / κοστολόγησή του στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ», ακόμα και αν πρόκειται για τίτλους συγγραμμάτων οι οποίοι έχουν κοστολογηθεί και διανεμηθεί στο παρελθόν.

Αυτοεκδότες, δηλαδή καθηγητές που διαθέτουν οι ίδιοι τα βιβλία τους, χωρίς να υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και στην έκδοση τιμολογίου, θα μπορούν να εγγράφονται στον «Εύδοξο» προκειμένου να διανέμουν τα διδακτικά τους συγγράμματα, μέχρι και το εαρινό εξάμηνο 2016/2017.

Η κοστολόγηση πραγματοποιείται από τους έχοντες το δικαίωμα διανομής του διδακτικού συγγράμματος ή την άδεια εκμετάλλευσής του. Οι ως άνω αναφερόμενοι οφείλουν:
Α. να εγγράφονται στον «ΕΥΔΟΞΟ», προκειμένου να διανέμουν διδακτικά συγγράμματα.
Β. να καταχωρίζουν τα διδακτικά συγγράμματα και να παρέχουν, σε ηλεκτρονική μορφή, τα στοιχεία που καθιστούν πλήρη την περιγραφή του δηλωθέντος διδακτικού συγγράμματος, δηλαδή τίτλο, συγγραφέα, ISBN, το έτος της πρώτης έκδοσης και της πρώτης ανάρτησης στον «ΕΥΔΟΞΟ», διευκρινήσεις εάν πρόκειται για νέα έκδοση ή επανεκτύπωση, καθώς και τον αύξοντα αριθμό του εξαμήνου ανάρτησής του στον «ΕΥΔΟΞΟ», τον
συνολικό αριθμό σελίδων, τις σελίδες που περιέχουν διαγράμματα, πίνακες, μαθηματικούς τύπους, εικόνες, σχήματα και παρτιτούρες, τις μονόχρωμες ή τετράχρωμες σελίδες, τις διαστάσεις των σελίδων, ιστοσελίδα
συγγράμματος στο δικτυακό τόπο του εκδότη, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, τον πίνακα περιεχομένων και ένα τυπικό απόσπασμα 20 σελίδων του διδακτικού συγγράμματος.

Κατά την πρώτη εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα καταχώρησης συγγράμματος με μόνη τη συμπλήρωση των πεδίων που επηρεάζουν την κοστολόγηση:
- Τίτλος ,
- Συγγραφείς,
- ISBN,
- Εκδόσεις,
- Κατάσταση Βιβλιοδεσίας,
- Διαστάσεις συγγράμματος,
- Αριθμός έκδοσης,
- Έτος τρέχουσας έκδοσης,
- Έτος πρώτης έκδοσης,
- Έτος πρώτης ανάρτησης,
- Σχόλια επανατύπωσης,
- Αριθμός σελίδων,
- Πλήθος σελίδων με τεχνικό
περιεχόμενο,
- Πλήθος τετράχρωμων
σελίδων,
- Είδος συγγράμματος και
- ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ

Ο υπολογισμός κατά την καταχώρηση, της τιμής κόστους του αναρτώμενου στον «ΕΥΔΟΞΟ» διδακτικού συγγράμματος,, γίνεται από τις εκδοτικές επιχειρήσεις και υπόκειται στον έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης Διδακτικών Συγγραμμάτων και της Επιτροπής Δειγματοληπτικού Ελέγχου και Ενστάσεων. Για τη διάθεση των υφιστάμενων διδακτικών συγγραμμάτων στο ακαδημαϊκό έτος 2016-17 οι εκδότες οφείλουν αφενός να συμπληρώνουν όσα από τα παραπάνω πεδία είναι κενά και αφετέρου να υπολογίζουν και να αναρτούν την τιμή κοστολόγησης.

Σημειώνεται ότι τα δίχρωμα συγγράμματα θα κοστολογούνται ως μονόχρωμα» τυγχάνει εφαρμογής και για τα ‘απλά’ και για τα ‘τεχνικά’ συγγράμματα, όπως άλλωστε προκύπτει από τη γραμματική διατύπωση

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία καταχώρησης / κοστολόγησης μέσω του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος θα περιλαμβάνονται σε σχετικές οδηγίες από τον «ΕΥΔΟΞΟ».

Προθεσμίες για το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 2017:
- Η καταχώρηση των διδακτικών συγγραμμάτων από τους εκδότες θα πραγματοποιηθεί έως την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
- Οι Γραμματείες όλων των Τμημάτων των Πανεπιστημίων, Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., καθώς και η Κοσμητεία του Ε.Α.Π. οφείλουν να δηλώσουν στον «ΕΥΔΟΞΟ» και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016,
στο Κεντρικό Πληροφοριακό του Σύστημα (ΚΠΣ) τα υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα/θεματικές ενότητες του προγράμματος σπουδών, τα αντίστοιχα σε αυτά προτεινόμενα διδακτικά συγγράμματα και τον
αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων / θεματικών ενοτήτων για τα οποία δικαιούται ο φοιτητής ή σπουδαστής να επιλέξει.
- Κάθε εκδότης διανέμει τα διδακτικά συγγράμματα στο δηλωθέν για κάθε διδακτικό σύγγραμμα σημείο διανομής από την 15η Οκτωβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και από την 15η Μαρτίου για το εαρινό
εξάμηνο.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr