Έλληνες φοιτητές μιλούν για το Brexit - Τί λένε

Έλληνες φοιτητές μιλούν για το Brexit - Τί λένε

Κορυφώνεται η αγωνία χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών αλλά και εργαζόμενων στη Βρετανία που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις και απεύχονται το ενδεχόμενο να υπερτερήσει το Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης 23/6/2016.

Με τους Βρετανούς να καλούνται να αποφασίσουν για το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της χώρας τους σε λίγες ώρες από τώρα, οι Έλληνες φοιτητές που μίλησαν στο Έθνος φαίνεται ότι ανησυχούν όχι μόνο για το μέλλον των σπουδών τους αλλά και την «επόμενη ημέρα» στη Γηραιά Αλβιώνα. Ορισμένοι προβληματίζονται για ενδεχόμενη αύξηση των διδάκτρων ενώ άλλοι για την πιθανότητα αποκλεισμού τους από τα ευνοϊκά φοιτητικά δάνεια που δικαιούνται οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως αποδεικνύεται, όμως, οι φόβοι αυτοί είναι σχετικά πρώιμοι, καθώς κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Η Κατερίνα Φέγγαρου, υπεύθυνη του τμήματος εκπαίδευσης του British Council στην Ελλάδα, δήλωσε στο Έθνος ότι τα μεγάλα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν δεσμευτεί απέναντί τους ότι τουλάχιστον για το 2016-2017 τα δίδακτρα δεν θα αλλάξουν για τους Έλληνες φοιτητές. 

«Τα παιδιά που έχουν εξασφαλίσει μια θέση θα φοιτήσουν με το καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Φέγγαρου. 

Εδώ και αρκετούς μήνες, οι υποστηρικτές του Bremain προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η αποχώρηση από την Ε.Ε. στην ανώτατη εκπαίδευση. Εκτός από τον αντίκτυπο στην έρευνα και τον αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα ενδεχόμενο Brexit αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τον αριθμό των Ευρωπαίων φοιτητών που σπουδάζουν στη Βρετανία. Και αυτό γιατί πλέον θα θεωρούνται «διεθνείς» φοιτητές (internationalstudents) και τα δίδακτρά τους μπορεί να είναι 30 έως 40% υψηλότερα.

Σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ενωμένη Ευρώπη, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής και διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να προβλεφθούν.

Τι λένε οι Έλληνες φοιτητές 

Το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Ελλήνων φοιτητών από τα φοιτητικά δάνεια είναι και το μεγάλο άγχος της Μαρκέλλας Απέργη, που μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές στα Οικονομικά και τις Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ. «Σε περίπτωση Brexit δεν θα είμαι σε θέση να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου γιατί δεν θα δικαιούμαι πλέον το φοιτητικό δάνειο που παρέχει η αγγλική κυβέρνηση στους φοιτητές της Ε.Ε.» δήλωσε στο Έθνος η Μ. Απέργη, και συνέχισε: «Οι γονείς μου έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους αλλά τουλάχιστον εγώ έχω ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών μου και δεν θα επηρεαστώ στον ίδιο βαθμό με τους φοιτητές που ξεκινούν τώρα». 

Η Μαρκέλλα Απέργη (αριστερά) με την Άρτεμις Βέργου (δεξιά)

Ο αντίκτυπος του Brexit στην φοιτητική σκηνή της Βρετανίας αποτελεί το τελευταίο διάστημα το πιο καυτό ζήτημα στα «πηγαδάκια» των Ευρωπαίων φοιτητών. Και αυτό όχι μόνο επειδή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις σπουδές τους αλλά και επειδή αποτελεί τροχοπέδη στα όνειρά τους για επαγγελματική αποκατάσταση στη Βρετανία. «Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Mπράιτον. Για να θεωρηθώ αρχιτέκτονας εντός και εκτός Βρετανίας, όμως, πρέπει να ολοκληρώσω άλλα τέσσερα χρόνια εργασίας και σπουδών, μια διαδικασία που ονομάζεται RIBA qualification. Σε περίπτωση Brexit αυτή η διαδικασία θα είναι πιο δύσκολη» λέει στο Εθνος η 21χρονη Μυρτώ Γάτου, και συμπληρώνει: «Με την απόφασή μου να σπουδάσω εκτός Ελλάδος, ήλπιζα ότι θα μου δοθεί και η δυνατότητα να βρω και μια δουλειά εδώ. Από την αρχή σκόπευα να ασκήσω το επάγγελμά μου εκτός Ελλάδας. Ένα ενδεχόμενο Brexit αλλάζει εντελώς τα δεδομένα». 

Η ίδια τονίζει ότι κατά τη διάρκεια συζητήσεων με Έλληνες και Ευρωπαίους φοιτητές, όλοι φαίνεται να ανησυχούν για την «επόμενη μέρα» και κανένας δεν βλέπει θετικά την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.

«Θα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα αλλά δεν πιστεύω ότι η ενέργεια και τα χρήματα που έχω επενδύσει αλλά και η νοοτροπία που έχω αναπτύξει ως φοιτήτρια του εξωτερικού αντιστοιχούν με τις ευκαιρίες που μου προσφέρει η χώρα μου αυτή τη στιγμή» εξηγεί η κ. Γάτου. 

Οι Έλληνες φοιτητές εμφανίζονται διπλά πικραμένοι, καθώς αισθάνονται «παγιδευμένοι» ανάμεσα στην ελληνική οικονομική κρίση και ένα ενδεχόμενο Brexit. «Η εύρεση εργασίας στην Αγγλία είναι στα άμεσα σχέδιά μου, μιας και η ελληνική οικονομία δεν βαδίζει σε στέρεες βάσεις και η αγορά εργασίας δεν προσφέρει ισότιμες ευκαιρίες σε όλους. Με προβληματίζει και με θυμώνει το γεγονός… Όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι συμφοιτητές μου έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει… Στην Αγγλία υπάρχει περισσότερη αξιοκρατία. Παρατηρώ ότι η ρευστή πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει στραγγίξει τα ψυχολογικά αποθέματα συγγενών και φίλων» εξηγεί η Μαρκέλλα Απέργη. 

Και ενώ το άγχος του δημοψηφίσματος έχει πλέον φτάσει στο ζενίθ για χιλιάδες φοιτητές, αρκετοί είναι ακόμα αυτοί που επιλέγουν να μην πανικοβάλλονται πριν «μιλήσουν» οι κάλπες. Μεταξύ αυτών και η 21χρονη Άρτεμις Βέργου, φοιτήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Γιόρκ. «Είναι ακόμα νωρίς να πούμε τι αντίκτυπο θα έχει το Brexit στους Ευρωπαίους φοιτητές. Δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμα επίσημα. Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί να βγάλουμε βίζες ή αν θα μπορούμε να παραμείνουμε στη χώρα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας» αναφέρει η ίδια. 

Παρόλα αυτά, εξηγεί πως το άγχος των φοιτητών πιθανώς να είναι λίγο πρόωρο, καθώς ακόμα και σε περίπτωση Brexit οι αλλαγές για τους Έλληνες φοιτητές δεν θα έρθουν από την μια ημέρα στην άλλη αλλά σταδιακά. 

«Συνήθως, στα βρετανικά πανεπιστήμια ισχύει ότι αποφοιτάς με το καθεστώς με το οποίο μπήκες… Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στη μέση των σπουδών των φοιτητών και να τους αναγκάσει να τις εγκαταλείψουν» ολοκληρώνει λέγοντας. 

Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε και το 2010 όταν και αποφασίστηκαν αυξήσεις στα δίδακτρα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις 3.000 λίρες στις 9.000 λίρες. Οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι φοιτητές που είχαν ήδη εισαχθεί στο πανεπιστήμιο δεν επιβαρύνθηκαν επιπλέον αλλά οι αυξήσεις ίσχυσαν για κάθε νέα χρονιά φοιτητών από το 2010 και μετά. 

Τι ισχύει για τους διεθνείς φοιτητές

Οι φοιτητές που προέρχονται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν σαφώς υψηλότερα δίδακτρα.

Για παράδειγμα, οι Έλληνες φοιτητές πληρώνουν αυτή τη στιγμή 11.700 ευρώ (9.000 λίρες) για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στο University College London (UCL). Για έναν διεθνή φοιτητή, το ποσό αυτό για ένα πτυχίο στην Τέχνη αυξάνεται στα 20.821 ευρώ ετησίως, για πτυχίο επιστημών στα 27.330 ευρώ και για την ιατρική στα 41.646 ευρώ. Ο πρόεδρος του UCL Μάικλ Άρθουρ εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες του για το μέλλον του πανεπιστημίου σε περίπτωση Brexit. «Αυτή τη στιγμή απλώς δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει πραγματικά ένα Brexit…

Είναι δύσκολο να φανταστώ μια κυβέρνηση που μόλις βγήκε από την Ευρώπη να επιθυμεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα δανεισμού για τους Ευρωπαίους φοιτητές» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κατά τη διάρκεια του έτους 2015-2016, 125.000 Ευρωπαίοι φοιτητές παρακολούθησαν μαθήματα σε κάποιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βρετανίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.100 Έλληνες φοίτησαν στη Βρετανία το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. 

Το πιο μεγάλο «αγκάθι» για τους Ευρωπαίους φοιτητές θα είναι ο αποκλεισμός από τα φοιτητικά δάνεια. Αυτή τη στιγμή, κάθε σπουδαστής από χώρα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λάβει φοιτητικό δάνειο (studentloan) για να καλύψει το κόστος των διδάκτρων του σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο. Η χορήγηση αυτών των δανείων είναι εξαιρετικά εύκολη (απαιτείται μόνο επιβεβαίωση της φοιτητικής τους ιδιότητας) και είναι σχεδόν άτοκα. 

Το δάνειο αυτό αποπληρώνεται μόνο όταν ο φοιτητής μπει στην αγορά εργασίας και αφότου οι ετήσιες αποδοχές του ξεπεράσουν τις 24.000 ευρώ. Τότε το βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τις 24.000 ευρώ. 

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν καταφέρει κατά τη διάρκεια της καριέρας του να ξεπεράσει το ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ, τότε το δάνειο δεν αποπληρώνεται.

Διαβάστε ακόμη: 

Πηγή: Έθνος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr