Φορολογικό Σοκ σε φοιτητές, άνεργους και υποαπασχολούμενους

Φορολογικό Σοκ σε φοιτητές, άνεργους και υποαπασχολούμενους

Ένα πραγματικό σοκ για χιλιάδες φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες, ακόμη και για ανέργους μη εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, επιφυλάσσει κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, φέτος το σύστημα ΤΑΧΙS.

Το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν ορισμένες απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, καταλογίζοντας υπέρογκα ποσά φόρων σε όσους φορολογούμενους είχαν την… ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση!


Όπως αναφέρει το naftemporiki, στις περιπτώσεις αυτές, επειδή τα δηλούμενα εισοδήματα είναι πάρα πολύ χαμηλά, το ΤΑΧΙS, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή λαμβάνει υπ' όψιν το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους φορολογούμενους και προσθέτει στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διαμένει σε κατοικία ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατέχει κάποιο Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Ως εδώ τίποτα το μεμπτό. Από κει και πέρα, όμως, το πρόγραμμα εκκαθάρισης φορολογεί την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος όχι σαν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες (όπως θα περίμενε κανείς για τις περιπτώσεις των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση), αλλά σαν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες!

Εφαρμόζει δηλαδή όχι την ευνοϊκή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και προβλέπει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ, αλλά την κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες βάσει της οποίας το φορολογητέο εισόδημα υπόκειται σε φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Φορολογεί δηλαδή την πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος που έχει προκύψει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης με 26% και στη συνέχεια επί του φόρου που προκύπτει επιβάλλει και προκαταβολή φόρου με συντελεστή 75%. Συνολικά, δηλαδή για έναν φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα από ενοίκια και περιστασιακή απασχόληση, η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 45,5%! Το αποτέλεσμα είναι να επιβάλλονται εξωπραγματικοί φόροι εισοδήματος σε φορολογούμενους με πενιχρά εισοδήματα που είναι άνεργοι, φοιτητές και περιστασιακά απασχολούμενοι.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr